Διατροφή

Ευεργετικοί και βλαβεροί συνδυασμοί τροφίμων

Ευεργετικοί και βλαβεροί συνδυασμοί τροφίμων
Η άποψη πως ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων κάνουν ευκολότερη την απώλεια βάρους αμφισβητείται στις μέρες μας. Η ποσότητα των τροφών είναι η βασική παράμετρος που οδηγεί στη μείωση των κιλών σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας μεταβολισμού. Τονίζεται όμως, πως ορισμένες τροφές όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα βοηθούν τη σωστότερη απορρόφηση και βιοχημική χρησιμοποίηση των ουσιών που περιέχουν από το […]

Η άποψη πως ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων κάνουν ευκολότερη την απώλεια βάρους αμφισβητείται στις μέρες μας.

Η ποσότητα των τροφών είναι η βασική παράμετρος που οδηγεί στη μείωση των κιλών σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας μεταβολισμού. Τονίζεται όμως, πως ορισμένες τροφές όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα βοηθούν τη σωστότερη απορρόφηση και βιοχημική χρησιμοποίηση των ουσιών που περιέχουν από το μεταβολισμό του κάθε ανθρώπου. Παράλληλα, όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας όπως η αυξημένη χοληστερίνη, το ζάχαρο, οι αλλεργίες ή η κολίτιδα, μπορεί να επιτύχει ορθότερη ρύθμιση του μεταβολισμού, της πεπτικής λειτουργίας και των βιοχημικών κύκλων του, επιλέγοντας ή αποφεύγοντας ορισμένους συνδυασμούς τροφών ή βεβαίως αποφεύγοντας την κατανάλωση ορισμένων μεμονωμένων τροφίμων, που τον διεγείρουν ειδικά.

Πέρα από την αντιμετώπιση των προβλημάτων, υπάρχει και η επίτευξη στόχων καλύτερης βιοχημικής λειτουργίας, ανάδειξης μυικής μάζας, αντοχής σε συνθήκες έντονης αερόβιας άσκησης, τόνωσης της ψυχικής κατάστασης κ.α.. Για όλες αυτές τις παραμέτρους χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις συνδυασμών τροφών, ώστε να λειτουργούμε τη διατροφή μας με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Υπάρχει βέβαια και η ειδικές ρυθμίσεις για τον κάθε άνθρωπο, αλλά αυτό είναι αντικείμενο ειδικών συνθηκών και αναλύσεων.

Μερικοί συνδυασμοί τροφών που θα πρέπει να επιδιώκουμε:

1. Κόκκινο κρέας και πουλερικά με ωμά, βραστά ή στον ατμό λαχανικά και χόρτα με λίγο ελαιόλαδο.

2. Ψάρια και θαλασσινά με αγγούρι, μαρούλι, κολοκύθια, χόρτα και κυρίως πατάτα.

3. Ζυμαρικά με ζωμό ή σάλτσα από ωμά, βραστά ή στον ατμό λαχανικά.

4. Κοτόπουλο με λαδερά, όπως μπάμιες, φασολάκια κ.α..

5. Αυγά με λάχανο, ντομάτα ή αγγούρι.

6. Όσπρια με άσπρο άπαχο τυρί.

7. Ρύζι με όσπρια, όπως φακές, αρακά ή ρεβίθια.

8. Καρότα με λάχανο και αρακά.

9. Ντομάτα με αγγούρι και ελιές ή πιπεριές.

10. Χυμός μήλου και καρότου.

11. Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα όχι όξινα.

12. Προϊόντα ολικής άλεσης με ρύζι, φρούτα και λαχανικά.

Μερικοί συνδυασμοί τροφών που θα πρέπει να αποφεύγουμε:

1. Κόκκινο κρέας και πουλερικά με υδατάνδρακες ταχείας απορρόφησης, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, καλαμπόκι, παντζάρια κ.α..

2.Ψάρια και θαλασσινά με ζωικές πρωτεΐνες.

3. Αυγά με ζωικές πρωτεΐνες.

4. Γάλα και γιαούρτι με τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, λόγω δέσμευσης ασβεστίου και μαγνησίου.

5. Όσπρια με τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, λόγω δέσμευσης σιδήρου.

6. Γάλα, τυρί και γιαούρτι με ωμά, βραστά ή στον ατμό λαχανικά.

7. Αλκοολούχα ποτά με ξηρούς καρπούς.

8. Σοκολάτα ή γλυκά επιδόρπια μετά από γεύμα με πολλούς υδατάνδρακες.