Διατροφή

Εναλλακτικές επιλογές για τους λάτρεις των γλυκών

Εναλλακτικές επιλογές για τους λάτρεις των γλυκών
Σε μια διατροφή ή μια δίαιτα, είτε για να χάσετε βάρος είτε για λόγους υγείας, αυτό που λείπει στους περισσότερους είναι το γλυκό. Αν ανήκετε σε αυτούς, έχουμε ευχάριστα νέα καθώς υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για τους λάτρεις των γλυκών με φυσικές και πιο υγιεινές ουσίες που δεν ενέχουν κανέναν από τους κινδύνους της επεξεργασμένης ζάχαρης, […]

Σε μια διατροφή ή μια δίαιτα, είτε για να χάσετε βάρος είτε για λόγους υγείας, αυτό που λείπει στους περισσότερους είναι το γλυκό. Αν ανήκετε σε αυτούς, έχουμε ευχάριστα νέα καθώς υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για τους λάτρεις των γλυκών με φυσικές και πιο υγιεινές ουσίες που δεν ενέχουν κανέναν από τους κινδύνους της επεξεργασμένης ζάχαρης, ενώ προσφέρουν και πολλά οφέλη στην υγεία.

Η στέβια έχει μπει στη ζωή μας εδώ και καιρό. Πρόκειται για φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες που έχει προέλευση από την Παραγουάη. Η στέβια άρχισε να χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό στην Ιαπωνία πριν από 20 χρόνια. Οι αυστηροί σε θέματα υγείας Ιάπωνες, όπου η χρήση της ασπαρτάμης δεν είναι επιτρεπτή, ανακάλυψαν πρώτοι τον τρόπο να απομονώνουν τα γλυκά συστατικά από το υπόλοιπο μέρος του φύλλου. Έτσι προέκυψαν τα εκχυλίσματα από φύλλα στέβιας που είναι 200-300 φορές πιο γλυκά από την κοινή ζάχαρη. Τα τελευταία χρόνια «ταξίδεψε» σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Χωρίς θερμίδες και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη, διεγείρει το πάγκρεας, αντί να το εξαντλεί. Έχει ήπια επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου, κάτι που την καθιστά ιδανική για τους διαβητικούς. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να μειώσει την ακμή, να θεραπεύσει πληγές και να καταπραΰνει το στομάχι.

Το μέλι είναι ένα πλήρες θεραπευτικό ελιξίριο, που βελτιώνει τη γενικότερη υγεία. Η ημερήσια κατανάλωση μελιού τροφοδοτεί τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για την προστασία του από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη, σίδηρο και μαγγάνιο.

Το νέκταρ αγαύης αποτελείται κυρίως από 90% φρουκτόζη και 10% γλυκόζη και είναι σχεδόν δύο φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Βγαίνει κατευθείαν από τον πυρήνα του κακτοειδούς φυτού αγαύη, το οποίο ζει και ευδοκιμεί στο Μεξικό. Είναι φυσικό γλυκαντικό το οποίο διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11–19), δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν επιβαρύνει το πάγκρεας. Το νέκταρ αγαύης περιέχει 20 θερμίδες ανά κουταλάκι και είναι πολύ πιο γλυκό από την επεξεργασμένη ζάχαρη, οπότε χρησιμοποιείτε λιγότερο. Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε οποιαδήποτε συνταγή.

Να θυμάστε πως η λευκή, η καστανή και η μαύρη ζάχαρη έχουν πάνω κάτω την ίδια θερμιδική αξία. Οπότε, αν δεν μπορείτε να την αντικαταστήσετε, απλά προσπαθήστε να την περιορίσετε.