Διατροφή

Διατροφή εγκυμοσύνη: Θρεπτικές επιλογές διατροφής για μια υγιή εγκυμοσύνη

Διατροφή εγκυμοσύνη: Θρεπτικές επιλογές διατροφής για μια υγιή εγκυμοσύνη
Διατροφή εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη απαιτεί κάποιες διατροφικές αλλαγές για χάρη της δικής σας υγείας, καθώς και της υγείας του μωρού σας.

Η εγκυμοσύνη απαιτεί κάποιες διατροφικές αλλαγές για χάρη της δικής σας υγείας, καθώς και της υγείας του μωρού σας. Σύμφωνα με τον Vyuhitha Motupalli, εκτελεστικό διατροφολόγο στο Cloudnine Group of Hospitals, Electronic City Unit, Bengaluru, η βέλτιστη διατροφή είναι το κλειδί και τα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν σε υγιή αποτελέσματα εγκυμοσύνης. «Μελέτες έχουν δείξει ακατάλληλη μητρική διατροφή – μια δίαιτα που στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών λόγω έλλειψης ευαισθητοποίησης και πρόσβασης σε επαρκή διατροφή – επηρεάζει τη συνολική ανάπτυξη και ανάπτυξη του μωρού», λέει. Ο ειδικός προσθέτει ότι η επιλογή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να κάνει «σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μικρού». Απαριθμεί τις ακόλουθες έξι τροφές που πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

  • Πράσινα : Το σπανάκι, το λάχανο, η τριγωνέλλα, το μαρούλι, ο αμάρανθος, το λάχανο και το μπρόκολο είναι εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος, απαραίτητο για την πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών. Αυτά τα χόρτα είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, ζωτικής σημασίας για την πρόληψη προβλημάτων ανάπτυξης του εμβρύου, την κάλυψη των αναγκών του εμβρύου σε οξυγόνο και την αποφυγή της αναιμίας. Περιέχουν ασβέστιο, προάγοντας τα οστά του εμβρύου και τη σκελετική ανάπτυξη. Επιπλέον, αυτά τα χόρτα έχουν άφθονες φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.
  • Άπαχες πρωτεΐνες : Η καθημερινή συμπερίληψη πηγών άπαχης πρωτεΐνης, όπως πουλερικά, ψάρια, paneer, tofu, φακές, όσπρια, φασόλια, σόγια, όσπρια και ξηροί καρποί, μαζί με σπόρους, συμβάλλουν στην κάλυψη των πρόσθετων πρωτεϊνικών αναγκών για βέλτιστη ανάπτυξη και ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως : Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η κινόα, το καστανό ρύζι, το κόκκινο ρύζι, το σπασμένο σιτάρι, τα κεχρί και το ψωμί ολικής αλέσεως/πολύσπορου προσφέρουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες προσδίδει ένα αίσθημα κορεσμού, αποφεύγοντας τη δυσκοιλιότητα, εξασφαλίζοντας διαρκή ενέργεια και σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υποστηρίζοντας έτσι μια υγιή εγκυμοσύνη προλαμβάνοντας τον διαβήτη κύησης (GDM).
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα : Το γάλα και τα παράγωγά του – βουτυρόγαλα, τυρόπηγμα, πανέερ και απλό γιαούρτι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) – είναι πλούσια σε ασβέστιο, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών του μωρού και ικανοποιούν τις αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιλέξτε επιλογές με χαμηλά λιπαρά ή τονισμένα για βασικά θρεπτικά συστατικά χωρίς υπερβολικές θερμίδες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές πρωτεΐνης.

  • OMEGA 3 FFA : Τα καρύδια, οι σπόροι Chia και το αβοκάντο παρέχουν πολύτιμη πρωτεΐνη για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (FFA), ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς. Το περιεχόμενο διατροφικών ινών των σπόρων Chia βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας ενεργώντας ως φυσικό καθαρτικό.
  • Εσπεριδοειδή : Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα μούρα, τα ακτινίδια, η γκουάβα και τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αποτρέποντας την ουρολοίμωξη, η οποία είναι κοινή στην εγκυμοσύνη.