Διατροφή

Δίαιτα Harvard: Μειώνει σημαντικά τον διαβήτη & τις καρδιακές παθήσεις

Δίαιτα Harvard: Μειώνει σημαντικά τον διαβήτη & τις καρδιακές παθήσεις
Δίαιτα Harvard: Ένα πρόγραμμα διατροφής έχει ξεπεράσει τη μεσογειακή διατροφή ως το καλύτερο παγκοσμίως για τη μείωση του πρόωρου θανάτου, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Η δίαιτα Χάρβαρντ αναπτύχθηκε από τον διατροφολόγο Δρ Walter Willett και μπορεί να περιγραφεί περισσότερο ως «οδηγός» παρά ως δίαιτα, που ενθαρρύνει τους χρήστες να αυξήσουν την κατανάλωση φρέσκων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και να αποφεύγουν ενεργά τέτοιου είδους κακά όπως τα ζαχαρούχα. ποτά και επεξεργασμένο κρέας. Εδώ, αντί για ένα καθορισμένο πρόγραμμα γευμάτων με «κανόνες» διατροφής, δίνονται στους χρήστες βαθμούς δείκτης για την κατανάλωση περισσότερων συγκεκριμένων τροφών και επιπλέον βαθμοί για την αποφυγή των κακών πραγμάτων. Η τελική «βαθμολογία» είναι ο αριθμός που σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας.

Όταν πρόκειται για τον υπολογισμό του προσωπικού σας «δείκτη», απονέμονται περισσότεροι βαθμοί στις πιο ισχυρές συνήθειες υγείας – κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων λαχανικών, κατανάλωση φρέσκων φρούτων, επιλογή μόνο υδατανθράκων ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ή καστανό ρύζι και κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρους. Στη συνέχεια, απονέμονται πόντοι μπόνους εάν αποφεύγονται τρόφιμα που συνδέονται στενά με κίνδυνο ασθένειας, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά.

Τα υπέρ

Οποιαδήποτε δίαιτα που λειτουργεί στην οικοδόμηση ισχυρών συνηθειών με την πάροδο του χρόνου αντί για ένα αυστηρό καθεστώς που καθίσταται αδύνατο να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα είναι μια έξυπνη επιλογή. Σε αντίθεση με πολλές δημοφιλείς δίαιτες, το Σχέδιο του Χάρβαρντ δίνει επίσης σημαντική εστίαση στην περιεκτικότητα σε σιτηρά ολικής αλέσεως της δίαιτας, έναν τύπο τροφής που πολύ λίγοι Αυστραλοί πλησιάζουν αρκετά, δεδομένης της εμμονής μας με επεξεργασμένους λευκούς υδατάνθρακες.

Τα μειονεκτήματα

Η δίαιτα του Χάρβαρντ αναπτύχθηκε από ερευνητές ως εργαλείο για την αξιολόγηση της δίαιτας των ατόμων χρησιμοποιώντας μια ενιαία αριθμητική τιμή που θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε σύγκριση με τα ποσοστά θανάτου και ασθενειών μεγάλων συνόλων δεδομένων πληθυσμού. Δεν σχεδιάστηκε ως κλινική διατροφική συνταγή. Αυτό σημαίνει ότι μόνο και μόνο επειδή λαμβάνετε υψηλή ή τέλεια βαθμολογία, δεν σας εγγυάται μια μακρά και χωρίς ασθένειες ζωή.

Εάν έχετε χρόνο, είναι ένα εξαιρετικό διατροφικό εργαλείο που θα σας βοηθήσει να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας και να δείτε εάν υπάρχουν αλλαγές ή προσθήκες που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της διατροφικής σας πρόσληψης και τελικά στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή καρδιακή ασθένεια.