Διατροφή

Αρακάς: Ποια είναι τα διατροφικά του οφέλη;

Αρακάς: Ποια είναι τα διατροφικά του οφέλη;
Ο αρακάς ή το… μπιζέλι όπως ονομάζεται αλλιώς, μπορεί να μοιάζει με λαχανικό, ανήκει ωστόσο στην κατηγορία των οσπρίων. Μάθετε παρακάτω, ποια είναι η διατροφική του αξία και πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό μας, σύμφωνα με τους ειδικούς .  Ο αρακάς αποτελεί μια θαυμαστή τροφή για την υγεία μας και στην ξηρή του μορφή […]

Ο αρακάς ή το… μπιζέλι όπως ονομάζεται αλλιώς, μπορεί να μοιάζει με λαχανικό, ανήκει ωστόσο στην κατηγορία των οσπρίων. Μάθετε παρακάτω, ποια είναι η διατροφική του αξία και πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό μας, σύμφωνα με τους ειδικούς . 

Ο αρακάς αποτελεί μια θαυμαστή τροφή για την υγεία μας και στην ξηρή του μορφή είναι ένα τρόφιμο από τους αρχαίους χρόνους. Αδιαμφισβήτητα, είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Μάθετε τα οφέλη του αρακά ή των μπιζελιών:

Διαχείριση βάρους

Τα μπιζέλια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αλλά έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Ένα φλιτζάνι αρακά έχει λιγότερες από 100 θερμίδες αλλά πολλές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Προλαμβάνουν τον καρκίνο του στομάχου

Τα μπιζέλια περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας πολυφαινόλης που προστατεύει την υγεία. Μια μελέτη που έγινε στην Πόλη του Μεξικού, έδειξε ότι αρκούν μόνο 2 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα αυτού του φυτοθρεπτικού συστατικού, για να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου. Ένα φλιτζάνι αρακάς έχει τουλάχιστον 10.

Αντιγηραντικές ιδιότητες, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και υψηλή ενέργεια

Αυτά προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών, όπως τα:

• φλαβινοειδή: κατεχίνη και επικατεχίνη

• καροτενοειδή: άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτίνη

• φαινολικά οξέα: φερουλικό και καφεϊκό οξύ

• πολυφαινόλες

Πρόληψη των ρυτίδων, της νόσου του Alzheimer, της αρθρίτιδας, της βρογχίτιδας, της οστεοπόρωσης

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η υψηλή περιεκτικότητα του αρακά σε ίνες και πρωτεΐνες, επιβραδύνει τη χώνεψη των σακχάρων. Αντιοξειδωτικά και αντι-φλεγμονώδη συστατικά, εμποδίζουν ή αντιστρέφουν την αντίσταση στην ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2). Οι υδατάνθρακες στα μπιζέλια είναι φυσικά σάκχαρα και τα άμυλα χωρίς λευκή ζάχαρη ή χημικές ουσίες.

Πρόληψη των ασθενειών της καρδιάς

Οι πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα μπιζέλια, υποστηρίζουν τα υγιή αιμοφόρα αγγεία. Ο σχηματισμός πλάκας κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργείται με το χρόνιο, υπερβολικά οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Οι σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β1 και Β2, Β3 και Β6, μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.