Διατροφή

Αντιμετωπίστε διατροφικά τα δυσάρεστα συμπτώματα της θεραπείας του καρκίνου

Αντιμετωπίστε διατροφικά τα δυσάρεστα συμπτώματα της θεραπείας του καρκίνου
Δυνάμωσε το σώμα σου καταναλώνοντας απαραίτητους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά από όσες περισσότερες ομάδες τροφίμων.

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως. Ωστόσο, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης και των σύγχρονων θεραπευτικών προσεγγίσεων, ο καρκίνος τείνει να θεωρηθεί πλέον χρόνια ασθένεια και όχι θανατηφόρα, μιας και ένας στους δύο ασθενείς έχει προσδόκιμο ζωής άνω των 10 ετών μετά τη θεραπεία. Θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Η διατροφή κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της θεραπείας έχει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που δημιουργούν οι θεραπείες;

Δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς συμπτώματα ως αποτέλεσμα της θεραπείας τους, όμως μπορούν να παρατηρηθούν:

  • Απώλεια όρεξης (ανορεξία)
  • Αλλαγές σε γεύση και οσμή
  • Ξηροστομία
  • Πληγές στη στοματική κοιλότητα
  • Δυσκολία κατάποσης
  • Ναυτία και έμετο
  • Γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα)
  • Ακράτεια
  • Αίσθηση απώλειας ενέργειας και διαρκούς κούρασης
  • Ψυχολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη

Πώς θα με βοηθήσει η διατροφή να μειώσω τα συμπτώματα της θεραπείας;

.Το βασικότερο στοιχείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι η διατήρηση του βάρους. Σταθερό βάρος σημαίνει ότι το σώμα έχει επαρκή ενέργεια για να ανταπεξέλθει πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία. Η απώλεια όρεξης προκαλεί απώλεια βάρους και επιδεινώνει το αίσθημα της κούρασης. Δυνάμωσε το σώμα σου καταναλώνοντας απαραίτητους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά από όσες περισσότερες ομάδες τροφίμων.

  • Προτίμησε τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία και καλά λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.
  • Προγραμμάτισε και κατανάλωσε συχνά και μικρά γεύματα αντί για μεγάλα.
  • Απέφυγε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων, διότι ενδέχεται να σε φουσκώσουν. Ενυδάτωσε το σώμα σου ενδιάμεσα των γευμάτων.

Αν έχει επηρεαστεί το αίσθημα γεύσης και οσμής, πειραματίσου:

  • Αν βρίσκεις τα γεύματά σου άγευστα, προσέθεσε μπαχαρικά και καρυκεύματα με έντονη γεύση και μυρωδιά στα γεύματά σου, όπως κύμινο, γαρύφαλλο, chilli και ginger.
  • Αν, αντιθέτως, οι οσμές και οι γεύσεις σου φαίνονται πλέον ενοχλητικές και προκαλούν ναυτία, τότε θα πρέπει να αποφύγεις τα μπαχαρικά και τα όξινα τρόφιμα.

Σε περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών, ανάλογα τα προβλήματα που παρουσιάζονται μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω:

  • Σε περιπτώσεις διάρροιας, απέφυγε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και λιπαρά, που ενδέχεται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Προτίμησε τρόφιμα όπως άπαχες πηγές πρωτεΐνης (κοτόπουλο, λευκό ψάρι, ασπράδι αυγού), λευκό ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί, πατάτες, φρυγανιές και μπανάνες. Επίσης, απέφυγε αφεψήματα με καφεΐνη και αλκοόλ.
  • Αντιθέτως, σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, αύξησε την κατανάλωση φυτικών ινών στη διατροφή σου μέσω φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και ψωμιού ολικής άλεσης και οσπρίων.

Συνοψίζοντας, οι εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και σε γρηγορότερη ανάρρωση από τη θεραπεία.