Διατροφή

Άμυλο: Αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής

Άμυλο: Αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής
Άμυλο: Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε γιατί τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας θρεπτικής διατροφής. Αποτελούν ζωτική πηγή ενέργειας και παρέχουν τη βάση για ένα ικανοποιητικό, ισορροπημένο γεύμα. Το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που αποτελείται από μόρια γλυκόζης. Η γλυκόζη παρέχει στα κύτταρα ενέργεια και βοηθά τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου να λειτουργούν σωστά. Τα αμυλούχα τρόφιμα υπάρχουν σε πολλές μορφές και οι άνθρωποι συχνά τα καταναλώνουν ως βασικά τρόφιμα σε δίαιτες παγκοσμίως. Τα όσπρια, τα δημητριακά και τα ριζώδη λαχανικά είναι όλα παραδείγματα αυτών.

Ένα άτομο με διαβήτη ή υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να θέλει να παρακολουθεί την πρόσληψη αμυλούχων τροφών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με αυτές τις παθήσεις είναι πιο ευαίσθητα στις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα που συνοδεύουν φυσικά την κατανάλωση υδατανθράκων.

Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε γιατί τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τι είναι τα αμυλούχα τρόφιμα;

Ενώ τα αμυλούχα τρόφιμα είναι φυσικά πλούσια σε άμυλο, δεν αποτελούνται εξ ολοκλήρου από αυτό. Μπορεί επίσης να περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυσικά σάκχαρα και πολλά άλλα. Οι αμυλούχες τροφές παρέχουν στον οργανισμό άμεσα διαθέσιμη ενέργεια. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας στη διατροφή ενός ατόμου.

Γιατί είναι σημαντικά τα αμυλούχα τρόφιμα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα αμυλούχα τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής:

  • Ενέργεια

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι κατάλληλη πηγή ενέργειας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Όταν το σώμα ενός ατόμου αφομοιώνει το άμυλο, αυτό διασπάται σε μόρια γλυκόζης. Αυτή η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων, των μυών και του εγκεφάλου. Το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη γλυκόζη αμέσως ή να την αποθηκεύσει στο συκώτι για μελλοντική χρήση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου –– και ο εγκέφαλος απαιτεί πολλή γλυκόζη.

Στους ανθρώπους, ο εγκέφαλος ζυγίζει περίπου το 2% του συνολικού σωματικού τους βάρους. Ωστόσο, καταναλώνει περίπου το 20% της ενέργειας ενός ατόμου από γλυκόζη, καθιστώντας το τον κύριο καυστήρα γλυκόζης του ανθρώπινου σώματος.

  • Ίνες

Πολλά αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα φασόλια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα με μοναδική μοριακή δομή. Επειδή τα μόρια γλυκόζης του είναι συνδεδεμένα στενά μεταξύ τους, δεν διασπάται εύκολα από το λεπτό έντερο, που σημαίνει ότι περνά από το πεπτικό σύστημα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δηλώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιλαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Ο FDA λέει ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μετακίνηση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού συστήματος. Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο.