Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Γιατί χρειαζόμαστε αμυλούχα τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή

Άμυλο διατροφή: Γιατί χρειαζόμαστε αμυλούχα τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή

Άμυλο διατροφή: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 

αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων μας και παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή. Πηγές αμύλου – όπως οι πατάτες, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά – θα πρέπει να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της τροφής που καταναλώνετε. Όπου μπορείτε, επιλέξτε ποικιλίες ολικής αλέσεως και τρώτε πατάτες με τη φλούδα τους για περισσότερες φυτικές ίνες.


Θα πρέπει να τρώμε ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα κάθε μέρα ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Γιατί χρειάζεστε τα αμυλούχα τρόφιμα;

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αμυλούχα τρόφιμα παχαίνουν, αλλά γραμμάριο προς γραμμάριο περιέχουν λιγότερες από τις μισές θερμίδες λίπους. Απλώς προσέξτε τα πρόσθετα λίπη που χρησιμοποιείτε όταν τα μαγειρεύετε και τα σερβίρετε, γιατί αυτό θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Αμυλούχα τρόφιμα και φυτικές ίνες

Οι ποικιλίες αμυλούχων τροφών ολικής αλέσεως και οι πατάτες (ιδιαίτερα όταν τρώγονται με το δέρμα τους) είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Οι ίνες είναι το όνομα που δίνεται σε μια σειρά ουσιών που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των λαχανικών, των φρούτων, των οσπρίων και των δημητριακών. Οι φυτικές ίνες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν βοηθούν άλλα τρόφιμα και άχρηστα προϊόντα να μετακινηθούν μέσω του εντέρου. Οι φλούδες πατάτας, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι όλα καλές πηγές αυτού του είδους φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα έντερά σας υγιή και να αισθάνεστε χορτάτοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να φάτε πάρα πολύ. Αυτό κάνει τα αμυλούχα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τις πατάτες που τρώγονται με τη φλούδα τους να αποτελούν μια ιδιαίτερα καλή επιλογή εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι 4 τύποι ανθεκτικού αμύλου

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση αμύλου και φυτικών ινών στη διατροφή

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon