Διατροφή

Αλλάζουν τα δεδομένα για το γάλα και τα οφέλη του;

Αλλάζουν τα δεδομένα για το γάλα και τα οφέλη του;
Ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για την κατανάλωση γάλατος και τα οφέλη του μέχρι σήμερα, μια επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών που συμμετείχαν, καθηγητή Καρλ Μικάελσον, η υπερβολική κατανάλωση γάλατος ημερισίως δεν χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής αλλά δεν βοηθά ούτε και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων στα ανθρώπινα […]

Ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για την κατανάλωση γάλατος και τα οφέλη του μέχρι σήμερα, μια επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών που συμμετείχαν, καθηγητή Καρλ Μικάελσον, η υπερβολική κατανάλωση γάλατος ημερισίως δεν χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής αλλά δεν βοηθά ούτε και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων στα ανθρώπινα οστά.

Σε έρευνα στην οποία πήραν μέρος περισσότερες από 61,000 γυναίκες και 45,000 άνδρες τα τελευταία 20 χρόνια δεν παρατηρήθηκε αύξηση του ορίου ηλικίας ούτε βελτίωση σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση. Επίσης 42 γυναίκες στις 1000 που κατανάλωναν περισσότερο γάλα, έπαθαν κάταγμα ενώ τον ίδιο τραυματισμό αντιμετώπισαν και 35 στις 1000, οι οποίες δεν κατανάλωναν γάλα σε υπερβολικό βαθμό.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έπιναν πάνω από τρία ποτήρια γάλα τη μέρα (κατά μέσο όρο 680 μιλιγκράμ), είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (180 γυναίκες στις 1.000) μέσα σε μια δεκαετία, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι (κατά μέσο όρο 60 μιλιγκράμ), από τις οποίες πέθαναν 110 στις 1.000 μέσα στην ίδια δεκαετία, ενώ ο μέσος όρος (ανεξάρτητα από την κατανάλωση γάλατος) ήταν 126 θάνατοι στις 1.000 γυναίκες. Όσες έπιναν πάνω από τρία ποτήρια ημερησίως, είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 60% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχύου και 15% οποιουδήποτε άλλου κατάγματος, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι τη μέρα.

Όσον αφορά τους άνδρες, παρατηρήθηκε επίσης ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλατος σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στις γυναίκες (περίπου 10% για τρία ποτήρια και πάνω). Η περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γάλατος συνδεόταν με «ανεβασμένους» βιοδείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.

Φυσικά η μελέτη πρέπει να επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές έρευνες, προτού οι επιστήμονες προχωρήσουν σε νέες διατροφικές συστάσεις. Η έρευνα, από την άλλη, συσχετίζει το πρόβλημα μόνο με το γάλα και όχι με τα άλλα γαλακτοκομικά, αφού βρήκε ότι όσες γυναίκες τρώνε πολύ γιαούρτι και τυρί, κινδυνεύουν λιγότερο από κάταγμα ή πρόωρο θάνατο.