Διατροφή

Air fryer: Είναι καλύτερα για την υγεία τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα;

Air fryer: Είναι καλύτερα για την υγεία τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα;

Air fryer: Οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει το talk of the town.

Τα τηγανητά φαγητά κάνουν κακό στην υγεία μας. Το γνωρίζουμε όλοι. Ωστόσο, υποχωρούμε στον πειρασμό της κατανάλωσης λαδερού φαγητού – είτε πρόκειται για μπάμιες, τηγανητές πατάτες και άλλα. Αυτά τα τρόφιμα δεν τα έχουμε μόνο όταν είμαστε έξω, μπορούμε να τα έχουμε και στα σπίτια μας ως βραδινά σνακ. Δυστυχώς, έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας παρά το γεγονός ότι αποτελούν απειλή για την υγεία μας. Μπορεί να έχετε κάποιον στο σπίτι με υψηλή χοληστερόλη και απλά να μην σταματούσε να καταναλώνει λιπαρά τρόφιμα. Τι κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση εκτός από το να εύχεστε να υπήρχε τρόπος να απολαύσετε αυτές τις νόστιμες λιχουδιές χωρίς να βλάψετε την υγεία σας; Ας σας πούμε, μπορεί να υπάρχει τρόπος – τουλάχιστον αυτό λέει ο κόσμος. Μιλάμε για φριτέζες αέρα. Οι φριτέζες έχουν γίνει το talk of the town. Υπάρχει η λέξη ότι πρέπει να τηγανίζετε στον αέρα τα τρόφιμα αντί της παλιάς καλής μεθόδου του τηγανίσματος. Είναι όμως αλήθεια; Μπορεί τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα να έχουν κάποια οφέλη; Είναι καλύτερο για την υγεία σας; 

Αλλά πρώτα, πώς λειτουργεί το τηγάνισμα στον αέρα; 

Υπάρχει μια σειρά από φριτέζες αέρα στην αγορά. Είναι μηχανήματα που φτιάχνουν τραγανό φαγητό, σαν τηγανητή εκδοχή, αλλά χωρίς επιπλέον λάδι. Χωρίς επιπλέον λάδι; Ναι, το διάβασες σωστά. Λοιπόν, είναι σίγουρα μια νίκη, έτσι δεν είναι; Όχι τόσο πολύ. Θα τα καταφέρουμε σε λίγο. Μπορείτε να θεωρήσετε ότι μια φριτέζα αέρα έχει τα χαρακτηριστικά μιας φριτέζας και ενός φούρνου μεταφοράς. Συνοδεύεται από καλάθι τηγανίσματος που επιτρέπει στα τρόφιμα να αιωρούνται και να εκτίθενται στη θερμότητα από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, αντί να τοποθετούνται σε καυτό λάδι, όπως είναι συνήθως τα τηγανητά πιάτα, τα τρόφιμα εκτίθενται σε ζεστό αέρα που κυκλοφορεί, όπως αυτό που συμβαίνει σε έναν φούρνο. Αυτό μαγειρεύει το φαγητό και αποφεύγει το επιπλέον λάδι που μπορεί να είναι ανησυχητικά επικίνδυνο για την υγεία σας. 

Λοιπόν, είναι ο air-fryer ο νικητής; 

Ναι, το τηγάνισμα στον αέρα είναι κάθε μέρα καλύτερο αν το συγκρίνετε με το τηγάνισμα. Μαγειρεύει σε σημαντικά λιγότερο λάδι και μπορεί να μειώσει τις θερμίδες κατά 70%-80%. Επιπλέον, το τηγάνισμα στον αέρα μπορεί επίσης να μειώσει τις άλλες βλαβερές συνέπειες του τηγανίσματος με λάδι. Πρέπει να σημειώσετε ότι όταν τηγανίζετε αμυλούχα τρόφιμα, παράγουν μια χημική ουσία, που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο. Σύμφωνα με μελέτες, το τηγάνισμα στον αέρα μειώνει αυτή την ποσότητα κατά 90%. 

Το τηγάνισμα στον αέρα είναι καλύτερο. Υπάρχει όμως και ένα πιάσιμο. Μερικές εναλλακτικές μελέτες πρότειναν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα, όταν τηγανίζονται στον αέρα, όπως τα ψάρια, αύξησαν τα επίπεδα των προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs). Η ουσία παράγεται όταν το κρέας διασπάται κατά το μαγείρεμα. Η ουσία μπορεί να συνδέεται με στεφανιαία νόσο, καρκίνο και σκλήρυνση των αρτηριών. Επιπλέον, άλλες επιβλαβείς ενώσεις μπορούν ακόμα να σχηματιστούν όταν τηγανίζετε στον αέρα ορισμένα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν ετεροκυκλικές αμίνες, αλδεΰδες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι μπορεί να είναι επιβλαβείς και μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της χρήσης της φριτέζας αέρος

Οι Air fryers αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα χωρίς λάδι;

Ιδέες για σνακ που διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου

Πώς το φαγητό με τα χέρια ενισχύει τη γεύση και την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανόηση σημαντικών τροφικών δυσανεξιών για μια υγιή ζωή

Τροφική δυσανεξία: Οι τροφικές δυσανεξίες μπορούν να μιμηθούν τις τροφικές αλλεργίες, προκαλώντας δυσφορία και προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να τα διακρίνουμε και να τα αντιμετωπίζουμε σωστά. 

Μαϊντανός: Φρεσκάδα για το στόμα και την αναπνοή

Μαϊντανός: Με τις αντισηπτικές του ιδιότητες και την υπέροχη γεύση του, ο μαϊντανός μπορεί να γίνει ο καθημερινός σου σύμμαχος για ένα λαμπερό χαμόγελο και μια φρέσκια αναπνοή.