Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πώς o κρύος αέρας, η ξηρότητα και η ρύπανση μπορούν να ενισχύσουν τα συμπτώματα του άσθματος;

Πώς o κρύος αέρας, η ξηρότητα και η ρύπανση μπορούν να ενισχύσουν τα συμπτώματα του άσθματος;

Το άσθμα προκαλεί οίδημα και φλεγμονή στους βρογχικούς σωλήνες ή στους αεραγωγούς αφού πυροδοτηθεί από έναν ξένο παράγοντα. Τα ερεθίσματα μπορεί να είναι ρύποι στον αέρα ή ο ίδιος ο κρύος και ξηρός αέρας. 

Το άσθμα προκαλεί οίδημα και φλεγμονή στους βρογχικούς σωλήνες ή στους αεραγωγούς αφού πυροδοτηθεί από έναν ξένο παράγοντα. Τα ερεθίσματα μπορεί να είναι ρύποι στον αέρα ή ο ίδιος ο κρύος και ξηρός αέρας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το αναπνευστικό σύστημα ανταποκρίνεται στους ασθενείς με άσθμα δυσκολεύοντας την αναπνοή τους. Το κρύο και ο σκληρός καιρός μπορεί να δυσκολέψει τους ασθενείς με άσθμα να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους. Μια μελέτη που διεξήχθη από Κινέζους ερευνητές αποκαλύπτει από μια μελέτη ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, οι εισαγωγές ασθενών με άσθμα στο νοσοκομείο αυξάνονται σημαντικά. Επιπλέον, χώρες όπως η Φινλανδία όπου οι χειμερινοί μήνες είναι αφόρητοι, τα συμπτώματα του άσθματος παρατηρήθηκε να αυξάνονται έως και 82 τοις εκατό. Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Γιατί η άσκηση τον κρύο χειμώνα επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος;

Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα, επειδή ο καρδιακός μας ρυθμός αυξάνεται και αντλεί περισσότερο αίμα. Αυτό φυσικά αυξάνει την αναπνοή μας και αντί να αναπνέουν από τη μύτη, οι άνθρωποι τείνουν να αναπνέουν από το στόμα τους. Είναι απαραίτητο να αναπνέετε από τη μύτη σας γιατί έχει τις δικές του λειτουργίες όπως να ζεσταίνει τον κρύο αέρα πριν φτάσει στους πνεύμονες, να φιλτράρει τον αέρα και να διατηρεί την υγρασία. Όμως, όταν αναπνέετε από το στόμα σας, ο ξηρός και κρύος αέρας φτάνει στους πνεύμονες και μπορεί να τους ερεθίσει και να προκαλέσει τα συμπτώματά σας.

Γιατί είναι απαραίτητος ο εντοπισμός παραγόντων ενεργοποίησης όπως τα αλλεργιογόνα και οι ρύποι;

Η αναγνώριση των αλλεργιογόνων βοηθά με τους ακόλουθους τρόπους

  • Αποφυγή αλλεργιογόνων: αυτό είναι ένα από τα βασικά συστατικά στην πρόληψη ασθενειών
  • Ανοσοθεραπεία αλλεργιογόνων : η πιο πρόσφατη μέθοδος στη διαχείριση των αλλεργιών είναι να εντοπιστούν τα αλλεργιογόνα, στη συνέχεια να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας μη βέλτιστες ποσότητες της χημικής ουσίας και στη συνέχεια να χορηγηθεί το ίδιο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό προκαλεί εξοικείωση και εμποδίζει το σώμα να ξεκινήσει μια αλλεργική απόκριση σε γνωστά αλλεργιογόνα. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης μιας κρίσης άσθματος.

2. Είναι η τήρηση των συνιστώμενων Πρέπει και Μην είναι κρίσιμη για τη διαχείριση του άσθματος;

Η τήρηση ορισμένων πρέπει και μη που είναι πολύ σημαντικά για τη διαχείριση του άσθματος όπως:

Τα πρέπει:

  1. Φοράτε καλή μάσκα προσώπου σε μολυσμένες/καπνισμένες περιοχές
  2. Λήψη προφυλακτικών φαρμάκων πριν από την έναρξη της «εποχής αλλεργιών»
  3. Κάντε σκούπισμα ή στεγνό ξεσκόνισμα – αντ’ αυτού κάντε υγρό σφουγγάρισμα
  4. Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά κατά τη διάρκεια της κακής περιόδου του αέρα για να αποτρέψετε την είσοδο ρύπων στο σπίτι

Τα δεν πρέπει:

  1. Εκτεθείτε σε έντονες μυρωδιές ή ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας
  2. Καπνός

3. Πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση πιθανών επιπλοκών όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού για την αντιμετώπιση του άσθματος και των σχετικών ανησυχιών για την υγεία του;

Στην παρούσα κατάσταση, τα άτομα που είναι επιρρεπή στο άσθμα πρέπει να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει επίσης να κάνουν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Οι ασθματικοί με υπερπροστιθέμενη πνευμονική λοίμωξη μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν για καλύτερη αντιμετώπιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σύνδεση μεταξύ περιβαλλοντικών παραγόντων και αναπνευστικής ευεξίας ενός βρέφους

Οι παρενέργειες του εξαιρετικά κρύου καιρού στην υγεία

Πότε θα πρέπει να σας ανησυχήσει ο βήχας;

Μελέτη αποκαλύπτει μεταβολίτες εσωτερικών χώρων ως βασικούς δείκτες στο άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon