Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τα προβιοτικά βοηθούν στην κακοσμία του στόματος;

Τα προβιοτικά βοηθούν στην κακοσμία του στόματος;

Στην πραγματικότητα, περίπου το 90% της κακοσμίας του στόματος προέρχεται από βακτήρια που παράγουν θείο και κρύβονται στο στόμα.

Ο ιατρικός όρος για την κακοσμία του στόματος είναι δυσοσμία. Πάνω από το 50% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κακοσμία του στόματος. Μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό και να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική ζωή ενός ατόμου. Δεν είναι περίεργο που υπάρχουν τόσα πολλά διαθέσιμα προϊόντα για την κακοσμία του στόματος. Από μέντα και τσίχλα μέχρι στοματικά σπρέι και πολλά άλλα, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα απλώς καλύπτουν το πρόβλημα. Επομένως, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η αιτία της δυσοσμίας για να μην επανέλθει.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κακή αναπνοή

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος είναι ο προσδιορισμός της αιτίας. Η δυσοσμία του στόματος μπορεί να προκληθεί από παράγοντες μέσα ή έξω από το στόμα σας. Ακολουθούν μερικές αιτίες κακής αναπνοής:

 • Οδοντιατρικά θέματα
 • Στοματικά θέματα
 • Λοιμώξεις του λαιμού
 • Πέτρες στις αμυγδαλές
 • Γαστρεντερικά προβλήματα
 • Παθήσεις του αναπνευστικού
 • Διαβήτης
 • Δίαιτα και φάρμακα

 

Το μεγαλύτερο μέρος της κακοσμίας του στόματος προκαλείται από παράγοντες εντός της βάσης. Στην πραγματικότητα, περίπου το 90% της κακοσμίας του στόματος προέρχεται από βακτήρια που παράγουν θείο που κρύβονται στο στόμα. Υπάρχουν πάνω από 500 είδη βακτηρίων που ζουν φυσικά στο στόμα. Πολλά από αυτά τα βακτήρια βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια, βαθιά κάτω από τα ούλα και στο πίσω μέρος της γλώσσας.

Αυτά τα βακτήρια διασπούν τα τρόφιμα και άλλες ουσίες για να παράγουν δύσοσμες πτητικές ενώσεις θείου (VSCs). Σε πολλές περιπτώσεις, η απλή αφαίρεση των βακτηρίων που προκαλούν οσμή με καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος και στην αποκατάσταση της υγείας του στόματος. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει την επιστροφή του.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην κακοσμία του στόματος;

Δεδομένου ότι η κακή αναπνοή προκαλείται συνήθως από βακτήρια, τα προβιοτικά από το στόμα μπορεί να βοηθήσουν. Τα οδοντικά προβιοτικά χρησιμοποιούν συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην υποστήριξη και τη βελτίωση της στοματικής υγείας. Τα προβιοτικά του στόματος συνεργάζονται με τα φυσικά βακτήρια στο στόμα σας για να βοηθήσουν στη μείωση των προβληματικών βακτηρίων και στην εξισορρόπηση του φυσικού μικροβιώματος του στόματος.

Πολλές στοματικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία της στοματικής χλωρίδας, συμπεριλαμβανομένης της ξηροστομίας, των κοιλοτήτων και των περιοδοντικών παθήσεων. Τα οδοντικά προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας στο στόμα. Τα ευεργετικά βακτήρια στο στόμα σκοτώνουν ενεργά τα επιβλαβή βακτήρια, γεγονός που βοηθά στη μείωση των βακτηρίων που προκαλούν οσμή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα προβιοτικά για την κακοσμία του στόματος

Τα προβιοτικά από το στόμα έρχονται σε διάφορες μορφές όπως μέντα, τσίχλα, υγρές σταγόνες ή στοματικά διαλύματα. Τα προβιοτικά βακτήρια πρέπει να μείνουν στο στόμα για να είναι πιο χρήσιμα. Αν και κάθε προϊόν έχει συγκεκριμένες οδηγίες, εδώ είναι μερικά βήματα για να διασφαλίσετε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το οδοντιατρικό προβιοτικό σας.

 • Βουρτσίστε, ξεπλύνετε και χρησιμοποιήστε πρώτα το νήμα. Η στοματική υγιεινή είναι σημαντική για την καταπολέμηση της δυσοσμίας. Πολλά οδοντιατρικά προϊόντα περιέχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες που σκοτώνουν τόσο καλά όσο και κακά βακτήρια. Επομένως, φροντίστε να παίρνετε τα προβιοτικά σας μετά την κανονική ρουτίνα καθαρισμού των δοντιών σας.
 • Κρατήστε το προβιοτικό διάλυμα στο στόμα σας. Τα περισσότερα προϊόντα συνιστούν να κρατάτε το διάλυμα στο στόμα σας για τουλάχιστον ένα λεπτό πριν το καταπιείτε ή το φτύσετε. Αυτό επιτρέπει στα ευεργετικά στελέχη να εγκατασταθούν στο στόμα σας.
 • Αποφύγετε να τρώτε και να πίνετε. Χρειάζεται χρόνος για τα ωφέλιμα βακτήρια να κατοικήσουν όλες τις περιοχές στο στόμα σας. Αποφύγετε να τρώτε και να πίνετε για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη του προβιοτικού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κακοσμία στόματος - Τι προκαλεί την κακή αναπνοή;

Tips για να μυρίζετε όμορφα συνέχεια

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα υγείας των δοντιών;

Πώς το άτμισμα μπορεί να βλάψει τα δόντια σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Close Icon