Τεχνολογία

Ο ρόλος του AI στη στοματική υγεία εν μέσω της κλιματικής αλλαγής

Ο ρόλος του AI στη στοματική υγεία εν μέσω της κλιματικής αλλαγής

Οι βιοϊατρικοί ερευνητές αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνουν και να βελτιστοποιήσουν τα πειράματα, τη θεραπευτική ανακάλυψη και την προκλινική επικύρωση. 

Αναγνωρίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση στοματικών ασθενειών και να θέσει περισσότερα εργαλεία στα χέρια των ασθενών, η πλειονότητα των οδοντιατρικών ιατρείων, των οδοντιατρικών σχολών, των ερευνητών στοματικής υγείας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής τοποθετούνται γρήγορα για να εξελιχθούν με το κίνημα AI στην στοματική φροντίδα υγείας.

Οι ειδικοί μοιράστηκαν αυτές τις ιδέες και πολλά άλλα στο εναρκτήριο Παγκόσμιο Συμπόσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Οδοντιατρική, που πραγματοποιήθηκε στις 3-4 Νοεμβρίου στη Σχολή Οδοντιατρικής του Χάρβαρντ (HSDM). «Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε τη στοματική φροντίδα, να εντοπίζουμε και να θεραπεύουμε ασθένειες και παθήσεις και να αυξήσουμε τη δίκαιη πρόσβαση στη φροντίδα και τη θεραπεία», δήλωσε ο κοσμήτορας της HSDM William Giannobile στο συμπόσιο.

Η απτή ενέργεια γύρω από την αυξανόμενη επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στην οδοντιατρική είναι αυτή που ώθησε την HSDM να συγκεντρώσει περισσότερους από 400 κορυφαίους οδοντιάτρους, ερευνητές, φοιτητές, επιστήμονες τεχνητής νοημοσύνης, ηθικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από 30 χώρες. Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν σε εργαστήρια εκδηλώσεων, κεντρικές ομιλίες και θεματικές συζητήσεις σε πάνελ τόσο προσωπικά όσο και εικονικά.

Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση των φραγμών στη στοματική φροντίδα

Για περισσότερα από 40 χρόνια, οι ερευνητές πειραματίζονται με τρόπους εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην οδοντιατρική, δήλωσε ο Florian Hillen, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της VideaHealth, μιας startup οδοντιατρικής απεικόνισης που ξεκίνησε από έρευνα τεχνητής νοημοσύνης στο Χάρβαρντ και το MIT. Κατά την τελευταία δεκαετία, είπε, οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης έχουν επιτέλους φτάσει σε κρίσιμη μάζα.

Πέρα από τις ευκαιρίες βελτίωσης των αποτελεσμάτων για μεμονωμένους ασθενείς, οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στην επίλυση προκλήσεων υγείας σε επίπεδο πληθυσμού. Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η βιομηχανία θα πρέπει να διαλύσουν τα όρια μεταξύ των επιστημονικών κλάδων, δήλωσε ο κεντρικός ομιλητής Δημητρίας Μπερτσιμάς του MIT.

Αύξηση και όχι αντικατάσταση της ανθρώπινης γνώσης

Οι βιοϊατρικοί ερευνητές αναπτύσσουν επίσης τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνουν και να βελτιστοποιήσουν τα πειράματα, τη θεραπευτική ανακάλυψη και την προκλινική επικύρωση. «Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί, αποκτά, εναρμονίζει και βελτιώνει δεδομένα και μπορεί να δημιουργήσει υποθέσεις, καθώς και να προσομοιώσει πειράματα και μεταγενέστερα αποτελέσματα», δήλωσε η Μαρίνκα Ζίτνικ, επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής πληροφορικής στο Ινστιτούτο Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Θα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι θεραπείες συνδυάζονται μεμονωμένα με τους ασθενείς, είπε, και θα βοηθήσει στο σχεδιασμό εντελώς νέων φαρμάκων και θεραπευτικών μεθόδων. Μια έρευνα σε 1.600 βιοϊατρικούς ερευνητές αποκάλυψε ότι το 25% από αυτούς πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι απαραίτητη για τις σπουδές τους μέσα στη δεκαετία, πρόσθεσε. Η Zitnik ειδικεύεται στη δημιουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης με γραφήματα γνώσης, τα οποία βοηθούν στη δημιουργία συμφραζομένων και την αποτύπωση σχέσεων μέσα σε διαφορετικά σύνολα βιοϊατρικών δεδομένων.

Η ομάδα της έχει αναπτύξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με γράφημα γνώσης που ονομάζεται TxGNN που περιγράφει 17.000 ασθένειες χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κλινικά και βιοϊατρικά δεδομένα. Μόλις εκπαιδευτεί, θα μπορούσε να προβλέψει πόσο καλά κάθε δεδομένο θεραπευτικό μπορεί να αντιμετωπίσει τη μοναδική ασθένεια ενός ασθενούς και να προτείνει νέες χρήσεις για φάρμακα εγκεκριμένα από την FDA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκτυπώσιμα εμφυτεύματα για ιστούς και οστά

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Αποτελεσματικές θεραπείες για την πρόληψη της στοματικής κοιλότητας

Εξετάζοντας τι κάνει το κάπνισμα στα βακτήρια του στόματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.