Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ευαισθησία δοντιών: Αποτελεσματικές συμβουλές για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας τον χειμώνα

Ευαισθησία δοντιών: Αποτελεσματικές συμβουλές για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας τον χειμώνα

Ευαισθησία δοντιών: Καθώς τα παγωμένα δάχτυλα του χειμώνα πιάνουν τον αέρα, ένα οικείο ρίγος περνάει και από τα ευαίσθητα δόντια.

Καθώς τα παγωμένα δάχτυλα του χειμώνα πιάνουν τον αέρα, ένα οικείο ρίγος περνάει και από τα ευαίσθητα δόντια. Η χειμερινή ευαισθησία των δοντιών είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στοματικής υγείας που αντιμετωπίζουμε πολλοί από εμάς. Δεν στέλνει μόνο τρέμουλο στο χαμόγελό σας, αλλά κάνει και το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ να αισθάνεται σαν κήρυξη πολέμου στους ταξιδιώτες σας. Έτσι, εάν είστε επίσης κάποιος που αντιμετωπίζει αυτό κάθε χρόνο, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε υπό έλεγχο τη στοματική σας υγεία. Ο Δρ. Archana M, Senior lecturer, Department of Oral Medicine and Radiology, Manipal College of Dental Sciences, MAHE, το Mangalore αποκαλύπτει τα μυστικά για έναν χειμώνα όπου το χαμόγελό σας αστράφτει, δεν τρέμει! Τα δόντια αποτελούνται από τέσσερις κύριους ιστούς, δηλαδή το σμάλτο, την οδοντίνη, το τσιμέντο και τον πολφό. Η κύρια αιτία ευαισθησίας είναι η έκθεση της οδοντίνης για διάφορους λόγους. Οι συνήθεις λόγοι συζητούνται παρακάτω και πώς μπορείτε να τους φροντίσετε. 

Λόγοι που πονάνε τα δόντια σας τον χειμώνα

Η έκθεση στον κρύο αέρα μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια, ειδικά εάν έχετε εκτεθειμένη οδοντίνη (τον ευαίσθητο ιστό κάτω από το σμάλτο). Όπως και άλλα υλικά, τα δόντια σας διαστέλλονται και συστέλλονται καθώς αλλάζει η θερμοκρασία. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία και δυσφορία. Είναι καλύτερο να καλύπτετε το στόμα σας ή να χρησιμοποιείτε στοματικό προστατευτικό σε εξαιρετικά κρύο καιρό για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση. Η χρήση μιας απευαισθητοποιητικής οδοντόκρεμας είναι ιδανική σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ξηροστομία ή ξηροστομία

Ο κρύος καιρός συχνά οδηγεί σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία. Το σάλιο βοηθά στην προστασία των δοντιών και στην εξουδετέρωση των οξέων. Η έλλειψη σάλιου μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των δοντιών. Η λύση σε αυτό είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό τακτικά. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τσίχλες ή παστίλιες χωρίς ζάχαρη για να τονώσετε την παραγωγή σάλιου. Η χρήση ενός υγραντήρα στο σπίτι σας μπορεί να προσθέσει υγρασία στον αέρα.

Κατανάλωση ζεστών και κρύων φαγητών/ποτών

Η κατανάλωση ζεστών ή κρύων φαγητών και ποτών μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια. Καταναλώστε αυτά τα είδη σε μέτρια θερμοκρασία. Πιείτε ζεστά ροφήματα αργά και αποφύγετε τα εξαιρετικά κρύα ή ζεστά φαγητά.

Συνήθεια σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών 

Το τρίξιμο των δοντιών που σχετίζεται με το άγχος μπορεί να αυξηθεί κατά τους ψυχρότερους μήνες, οδηγώντας σε φθορά του σμάλτου και ευαισθησία. Ασκηθείτε σε τεχνικές μείωσης του στρες και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε νυχτερινό φύλακα για να προστατέψετε τα δόντια σας ενώ κοιμάστε.

Αλλαγές στη ρουτίνα στοματικής φροντίδας και στη διατροφή των διακοπών

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν τη ρουτίνα στοματικής φροντίδας τους, οδηγώντας σε ανεπαρκές βούρτσισμα ή παραμέληση της στοματικής υγιεινής. Συνεχίστε μια σταθερή ρουτίνα στοματικής φροντίδας. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και οδοντόκρεμα με φθόριο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε ένα στοματικό διάλυμα με φθόριο όπως συνιστάται από τον οδοντίατρό σας.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι άνθρωποι μπορεί να καταναλώνουν πιο όξινα και ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διάβρωση του σμάλτου και στην ευαισθησία των δοντιών. Περιορίστε την κατανάλωση όξινων και ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών. Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα για βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη βέλτιστη στοματική υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στοματική υγεία: Κάτι περισσότερο από ένα χαμόγελο

Βούρτσισμα δοντιών: Συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πνευμονίας σε νοσοκομειακούς ασθενείς

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Αποτελεσματικές θεραπείες για την πρόληψη της στοματικής κοιλότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon