ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στοματική υγεία: Η κακή στοματική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Στοματική υγεία: Η κακή στοματική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Στοματική υγεία: Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και νόσο των ούλων. Ωστόσο, αναδυόμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μη φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής συνδέεται με συστηματικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διαβήτη.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και νόσο των ούλων. Ωστόσο, αναδυόμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μη φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής συνδέεται με συστηματικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διαβήτη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη (Diabetologia), η περιοδοντίτιδα ή η ασθένεια των ούλων μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να ταξιδέψουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των φλεγμονωδών ούλων, προκαλώντας μια σειρά από παθήσεις όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος. καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια και πιθανώς ακόμη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Δείτε πώς η κακή στοματική υγεία συμβάλλει στον κίνδυνο διαβήτη τύπου.

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ως ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, όπου η υγεία ενός μέρους μπορεί να επηρεάσει την ευημερία ενός άλλου. Η στοματική υγεία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η έρευνα της Diabetologia δείχνει ότι τα βακτήρια που σχετίζονται με την ασθένεια των ούλων μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση. Αυτή η φλεγμονή μπορεί στη συνέχεια να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Φλεγμονή και Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Η κακή στοματική υγεία, που χαρακτηρίζεται από παθήσεις όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, συχνά οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή στα ούλα. Αυτή η επίμονη φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί πέρα ​​από τη στοματική κοιλότητα, επηρεάζοντας διάφορα μέρη του σώματος. Στο πλαίσιο του διαβήτη, αυτή η φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη, αυξάνοντας τελικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή επιδείνωση των υπαρχουσών καταστάσεων διαβήτη.

Η σχέση διαβήτη και στοματικής υγείας δεν είναι μονόδρομος. Όπως η κακή στοματική υγεία μπορεί δυνητικά να συμβάλει στον διαβήτη, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα στοματικής υγείας, μοιράστηκε μια επισκόπηση που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ουλίτιδας και άλλων στοματικών επιπλοκών.

Επίδραση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια των ούλων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για τα άτομα με διαβήτη, αυτή η πρόσθετη πρόκληση στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο επιδείνωσης προβλημάτων υγείας, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης καλής στοματικής υγιεινής ως κρίσιμης πτυχής της φροντίδας του διαβήτη. Ως εκ τούτου, η λήψη μέτρων για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας μπορεί να είναι ένα προληπτικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη ή την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη. Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι, οι συνεπείς πρακτικές στοματικής υγιεινής και η έγκαιρη αντιμετώπιση θεμάτων στοματικής υγείας μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο υγιές στοματικό περιβάλλον, μετριάζοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξετάζοντας τι κάνει το κάπνισμα στα βακτήρια του στόματος

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα υγείας των δοντιών;

Ένα υγιές στόμα βοηθά στη διατήρηση ισορροπημένων μεταβολικών προφίλ

Ποιες τροφές επηρεάζουν την υγεία των δοντιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά χωρίς άμυλο: Οι θρεπτικοί σύμμαχοι της διατροφής σας

Λαχανικά χωρίς άμυλο: Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους διατροφικούς σας στόχους.

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

ΔΥΠΑ: Μείωση της ανεργίας κατά 4,7% τον Ιανουάριο 2024

ΔΥΠΑ: Τον Ιανουάριο του 2024, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφτασε τα 1.039.475, σημειώνοντας μείωση -51.613 άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, Ιανουάριο 2023

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτη δείχνει την αξία του μητρικού γάλακτος που χορηγείται για εξαιρετικά πρόωρα βρέφη

ταν τα βρέφη έφτασαν το ισοδύναμο των 22 έως 26 μηνών ανάπτυξής τους (διορθώθηκε για την προωρότητά τους), δοκιμάστηκαν με την Κλίμακα Βρεφικής Ανάπτυξης Bayley, ένα τεστ που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παιδιών που κινδυνεύουν από αναπτυξιακές καθυστερήσεις.