Επιστημονικά Νέα

Στοματική υγεία: Πώς η καλή στοματική υγιεινή συνδέεται με τον καρκίνο;

Στοματική υγεία: Πώς η καλή στοματική υγιεινή συνδέεται με τον καρκίνο;

Στοματική υγεία: Η έρευνα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της στοματικής υγείας στο ταξίδι των ασθενών με HNSCC, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην επιδίωξη βελτιωμένων αποτελεσμάτων και ποσοστών επιβίωσης για αυτήν την προκλητική πάθηση.

Η καλή στοματική υγεία παίζει κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών με καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων κεφαλής και τραχήλου (HNSCC), όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute στις 19 Σεπτεμβρίου. Η έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Ο Jason Tasoulas από το Συνολικό Κέντρο Καρκίνου Lineberger στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, περιελάμβανε μια ολοκληρωμένη ανάλυση 2.449 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με HNSCC σε τέσσερις διαφορετικές μελέτες.

Καλή στοματική υγεία

Η μελέτη εξέτασε διάφορες πτυχές της στοματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντικής νόσου, της συχνότητας βουρτσίσματος των δοντιών, της χρήσης στοματικών πλύσεων, του αριθμού των φυσικών δοντιών και των οδοντιατρικών επισκέψεων τα δέκα χρόνια πριν από τη διάγνωση. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, υπογραμμίζοντας τη σημαντική επίδραση της στοματικής υγείας στην πρόγνωση των ασθενών με HNSCC.

Ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν η συσχέτιση μεταξύ της διατήρησης των φυσικών δοντιών και των βελτιωμένων συνολικών ποσοστών επιβίωσης. Οι ασθενείς με 10 έως 19 εναπομείναντα φυσικά δόντια εμφάνισαν αναλογία κινδύνου 0,81, ενώ εκείνοι με 20 ή περισσότερα δόντια είχαν λόγο κινδύνου 0,88, υποδηλώνοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης. Οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο αναδείχθηκαν επίσης ως κρίσιμος παράγοντας, με τα άτομα που παρακολουθούσαν περισσότερες από πέντε επισκέψεις να παρουσιάζουν αναλογία κινδύνου 0,77.

Η επίδραση της στοματικής υγείας στα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλει ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο HNSCC. Οι ασθενείς με υποφαρυγγικό και/ή πλακώδες καρκίνωμα του λάρυγγα, καθώς και εκείνοι με μη καθορισμένο HNSCC, παρουσίασαν τη σημαντικότερη βελτίωση στην επιβίωση με μεγαλύτερο αριθμό φυσικών δοντιών. Αντίθετα, οι ασθενείς με στοματοφαρυγγικό HNSCC επωφελήθηκαν περισσότερο από συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη δεν βρήκε καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών επιβίωσης και της αιμορραγίας των ούλων που αναφέρθηκε από τον ασθενή, της συχνότητας βουρτσίσματος των δοντιών ή της χρήσης στοματικών πλύσεων. Αυτό υπογραμμίζει τη μοναδική σημασία των φυσικών δοντιών και των τακτικών οδοντιατρικών επισκέψεων στο πλαίσιο της πρόγνωσης του HNSCC.

Οι συνέπειες αυτών των ευρημάτων είναι ουσιαστικές. Πέρα από την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη θεραπεία, όπως η οστεοραδιονέκρωση, η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας φαίνεται να είναι μια ανεξάρτητη προγνωστική παράμετρος για ασθενείς με HNSCC. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στη θεραπεία του καρκίνου, αλλά και να τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της στοματικής υγείας για μια πιο ευνοϊκή πρόγνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους συγγραφείς της μελέτης έχουν αποκαλύψει δεσμούς με τις βιομηχανίες φαρμακευτικών και ιατρικών συσκευών, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των ευρημάτων στο ευρύτερο πλαίσιο της φροντίδας του καρκίνου και της συνεργασίας της βιομηχανίας. Συμπερασματικά, αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της στοματικής υγείας στο ταξίδι των ασθενών με HNSCC, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην επιδίωξη βελτιωμένων αποτελεσμάτων και ποσοστών επιβίωσης για αυτήν την προκλητική πάθηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανοιχτή Αγκαλιά: Υλοποίησε το πρόγραμμα "Υποστηρίζουμε τη Ζωή" στην Αμοργό

NHS: Ασθενείς περιμένουν έως και ένα χρόνο για οδοντιατρική περίθαλψη

Πώς η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη;

Πώς θα διατηρήσετε τα δόντια σας όμορφα και καθαρά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.

Δύο πολύ συχνά συμπτώματα που προκαλούνται από λίπος στο συκώτι

Λίπος συκώτι: Ενώ η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται συνήθως με κοιλιακή δυσφορία, μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι τα σημάδια αυτής της πάθησης μπορεί να εκδηλωθούν σε απροσδόκητες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα και του μαστού.