Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η κακή στοματική υγεία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της υγείας του εγκεφάλου

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η κακή στοματική υγεία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της υγείας του εγκεφάλου

"Εξακολουθεί να είναι καλή συμβουλή να δίνετε προσοχή στη στοματική υγιεινή και υγεία. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα άτομα με κακή εγκεφαλική υγεία είναι πιθανό να προσέχουν λιγότερο την καλή στοματική υγεία σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογική εγκεφαλική υγεία, είναι αδύνατο να αποδειχθεί η αιτία και το αποτέλεσμα.

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας μπορεί να προσφέρει οφέλη πέρα από τη στοματική υγεία, όπως τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο 2023 της Αμερικανικής Ένωσης για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια. Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στο Ντάλας και εικονικά, 8-10 Φεβρουαρίου 2023, είναι μια παγκόσμια κορυφαία συνάντηση για ερευνητές και κλινικούς γιατρούς αφιερωμένους στην επιστήμη του εγκεφαλικού επεισοδίου και της υγείας του εγκεφάλου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παθήσεις των ούλων, οι ελλείψεις δοντιών και άλλα σημάδια κακής στοματικής υγείας, καθώς και οι κακές συνήθειες βουρτσίσματος και η έλλειψη απομάκρυνσης της πλάκας, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η υπ’ αριθμόν 5 αιτία θανάτου και η κύρια αιτία αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η νόσος των ούλων και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας συνδέονται με παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων και άλλες καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. “Αυτό που δεν ήταν σαφές είναι αν η κακή στοματική υγεία επηρέαζε την υγεία του εγκεφάλου, δηλαδή τη λειτουργική κατάσταση του εγκεφάλου ενός ατόμου, την οποία είμαστε πλέον σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα χρησιμοποιώντας εργαλεία νευροαπεικόνισης όπως η μαγνητική τομογραφία ή η μαγνητική απεικόνιση”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Cyprien Rivier, M.D., M.S., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη νευρολογία στην Ιατρική Σχολή του Yale στο New Haven του Κονέκτικατ. “Η μελέτη της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή η κακή στοματική υγεία συμβαίνει συχνά και είναι ένας εύκολα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου – ο καθένας μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά τη στοματική του υγεία με ελάχιστο χρόνο και οικονομική επένδυση”.

Ακριβώς όπως οι υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, επηρεάζουν επίσης την υγεία του εγκεφάλου, η οποία περιλαμβάνει την ικανότητα κάποιου να θυμάται πράγματα, να σκέφτεται καθαρά και να λειτουργεί στη ζωή. Τρεις στους πέντε ανθρώπους στις ΗΠΑ θα αναπτύξουν εγκεφαλική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, τμήματος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης. Μεταξύ του 2014 και του 2021, οι ερευνητές της παρούσας μελέτης ανέλυσαν την πιθανή σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της υγείας του εγκεφάλου σε περίπου 40.000 ενήλικες (46% άνδρες, μέση ηλικία 57 ετών) χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου που ήταν εγγεγραμμένοι στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για 105 γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι προδιαθέτουν τα άτομα να έχουν κοιλότητες, οδοντοστοιχίες και ελλείποντα δόντια αργότερα στη ζωή τους και αξιολογήθηκε η σχέση μεταξύ της επιβάρυνσης από αυτούς τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για κακή στοματική υγεία και της υγείας του εγκεφάλου. Τα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου ελέγχθηκαν μέσω εικόνων μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου των συμμετεχόντων: υπερένταση της λευκής ουσίας, η οποία ορίζεται ως συσσωρευμένη βλάβη στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, την ισορροπία και την κινητικότητα- και μικροδομική βλάβη, η οποία είναι ο βαθμός στον οποίο η λεπτή αρχιτεκτονική του εγκεφάλου έχει αλλάξει σε σύγκριση με εικόνες για μια φυσιολογική σάρωση εγκεφάλου ενός υγιούς ενήλικα παρόμοιας ηλικίας.

Η ανάλυση διαπίστωσε: Οι άνθρωποι που ήταν γενετικά επιρρεπείς στην εμφάνιση τερηδόνας, που τους έλειπαν τα δόντια ή που χρειάζονταν οδοντοστοιχίες είχαν μεγαλύτερο φορτίο σιωπηλής εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως αντιπροσωπεύεται από την αύξηση κατά 24% της ποσότητας των υπεραντοχών της λευκής ουσίας που ήταν ορατές στις εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας. Όσοι είχαν συνολικά γενετικά κακή στοματική υγεία είχαν αυξημένη βλάβη στη λεπτή αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, όπως αντιπροσωπεύεται από 43% μεταβολή στις βαθμολογίες μικροδομικών βλαβών που ήταν ορατές στις εικόνες μαγνητικής τομογραφίας. Οι βαθμολογίες μικροδομικής βλάβης είναι περιλήψεις ολόκληρου του εγκεφάλου της βλάβης που υπέστη η λεπτή αρχιτεκτονική κάθε περιοχής του εγκεφάλου. “Η κακή στοματική υγεία μπορεί να προκαλέσει φθορές στην υγεία του εγκεφάλου, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη στοματική μας υγιεινή, διότι έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από το στόμα”, δήλωσε ο Rivier. “Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι προκαταρκτική και πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία -ιδανικά μέσω κλινικών δοκιμών- για να επιβεβαιωθεί ότι η βελτίωση της στοματικής υγείας στον πληθυσμό θα οδηγήσει σε οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου”. Η ανάλυση περιορίστηκε από το γεγονός ότι η UK Biobank περιλαμβάνει μόνον άτομα που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής (το 94% των συμμετεχόντων στην UK Biobank ανέφεραν τη φυλή τους ως λευκή έναντι 6% που ανέφεραν ως μικτή, μαύρη βρετανική, ασιατική βρετανική ή άλλη). Επιπλέον, απαιτούνται περισσότερες έρευνες μεταξύ ατόμων με διαφορετικό φυλετικό και εθνοτικό υπόβαθρο.

Ο Joseph P. Broderick, M.D., FAHA, καθηγητής στο Τμήμα Νευρολογίας και Ιατρικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης Gardner του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στο Σινσινάτι του Οχάιο, δήλωσε ότι, ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν ότι η οδοντική υγιεινή βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου, τα ευρήματα είναι “ενδιαφέροντα” και θα πρέπει να οδηγήσουν σε περισσότερες έρευνες. “Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, και καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, είναι πολύ ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου για κακή στοματική υγεία από οποιονδήποτε γενετικό δείκτη – εκτός από σπάνιες γενετικές καταστάσεις που σχετίζονται με κακή στοματική υγεία, όπως η ελαττωματική ή ελλιπής αδαμαντίνη”, δήλωσε ο Broderick. “Εξακολουθεί να είναι καλή συμβουλή να δίνετε προσοχή στη στοματική υγιεινή και υγεία. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα άτομα με κακή εγκεφαλική υγεία είναι πιθανό να προσέχουν λιγότερο την καλή στοματική υγεία σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογική εγκεφαλική υγεία, είναι αδύνατο να αποδειχθεί η αιτία και το αποτέλεσμα. Επίσης, τα γενετικά προφίλ για αυξημένο κίνδυνο στοματικής υγείας μπορεί να επικαλύπτονται με γενετικούς παράγοντες κινδύνου για άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι λοιμώξεις κ.λπ. που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με δείκτες απεικόνισης του εγκεφάλου”. Ο Broderick δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη.

Συν-συγγραφείς είναι οι Daniela Renedo, M.D., Adam H. de Havenon, M.D., M.S.C.I., Sam Pyabvash, M.D., Kevin N. Sheth, M.D. και Guido J. Falcone, M.D., Sc.D., M.P.H.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν τα προβλήματα των δοντιών να προκαλέσουν ημικρανίες;

Η κακή στοματική υγεία των παιδιών μαρτυρά καρδιακές παθήσεις

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Οι περιοδοντικές παθήσεις σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες

Σχέση μεταξύ της απώλειας δοντιών, της άνοιας και της γνωστικής έκπτωσης σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΗΠΑ - Καθώς οι πολιτείες χαλαρώνουν τις απαιτήσεις για παιδικά εμβόλια, οι ανησυχίες των ειδικών στη δημόσια υγεία μεγαλώνουν

Σε ολόκληρη τη χώρα, εν τω μεταξύ, η ιλαρά έχει εκτιναχθεί, με τουλάχιστον 132 περιπτώσεις ιλαράς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το CDC. Τα δύο τρίτα αυτών των περιπτώσεων αφορούν άτομα κάτω των 19 ετών και πάνω από τα μισά από αυτά έχουν οδηγήσει σε νοσηλεία. Τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί σε 20 πολιτείες. Αλλά όχι, μέχρι στιγμής, στον Μισισιπή.

ΕΚΑΒ: Πώς θα επανδρώνονται τα πληρώματα των ασθενοφόρων στα νησιά σε περιόδους κρίσης;

ΕΚΑΒ: Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή αυξημένων απαιτήσεων υπηρεσιών, όταν το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι ανεπαρκές για τη στελέχωση ασθενοφόρων, το ΔΣ του ΕΚΑΒ μπορεί κατ' εξαίρεση να αποφασίσει να συμπληρώσει τα πληρώματα με έναν φοιτητή ΙΕΚ ΕΚΑΒ που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το θεωρητικό μέρος των σπουδών του.

Η.Β. NHS - Δαπάνησε 4,1 δισ. λίρες σε 11 χρόνια για αγωγές λόγω εγκεφαλικής βλάβης μωρών

Το NHS Resolution, το οποίο υπερασπίζεται τα νοσοκομεία στην Αγγλία που κατηγορούνται για ιατρική αμέλεια, δαπάνησε 490 εκατ. λίρες επιπλέον για νομικά έξοδα, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος αντιμετώπισης των νομικών αγωγών σε 4,1 δισ. λίρες.

Αύξηση των θανάτων στους άνω των 65 λόγω της κλιματικής αλλαγής - Πανεπιστημιακή έκθεση

Όλα αυτά λέει ο καθηγητής αναφέρονται σε μία μελέτη του «Νew England Journal of Medicine», η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο «και ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει και άλλες αιτίες κινδύνου από τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου ως καύσιμου, αλλά και τη βιομηχανοποιημένη ζωή μας, γιατί πολλά από αυτά τα μικρά σωματίδια βγαίνουν από τα πλαστικά, τα εντομοκτόνα, τα καλλυντικά και από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα ανθυγιεινά στοιχεία εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Close Icon