ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός καρκίνος: To tai chi ως επικουρική θεραπεία για τους ογκολογικούς ασθενείς [vid]

Αθλητισμός καρκίνος: To tai chi ως επικουρική θεραπεία για τους ογκολογικούς ασθενείς [vid]

Αθλητισμός καρκίνος: Το Τάι Τσι δεν θεραπεύει τον καρκίνο. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι το τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στον περιορισμό του στρες, στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας και στη βελτίωση του ύπνου. Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι το τακτικό τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη και να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή σας.

Το Tai chi είναι μια αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη που συνδυάζει αργές, εστιασμένες κινήσεις του σώματος, διαλογισμό και βαθιά αναπνοή. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για αυτοάμυνα, τώρα εφαρμόζεται ως μια ήπια μορφή άσκησης, και έχει χρησιμοποιηθεί ως μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM).

Οι χαλαρές και εσκεμμένες κινήσεις του τάι τσι βοηθούν στην ανάπτυξη της ισορροπίας, του συντονισμού και της ευελιξίας. Στην διάρκεια της άσκησης, μετακινείτε από τη μια θέση στην άλλη χωρίς να σταματάτε, έτσι ώστε το σώμα σας να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση καθόλη τη συνεδρία tai chi. Επειδή πρέπει να εστιάσετε στην αναπνοή και τις κινήσεις του σώματός σας, το τάι τσι λειτουργεί σαν ένας διαλογισμός εν κινήσει.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές τάι τσι, αλλά όλες μοιράζονται τις ελεγχόμενες και ρέουσες κινήσεις του σώματος και την εστίαση στην αναπνοή.

Το τάι τσι μπορεί να εξασκηθεί ομαδικά ή μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις μόνοι σας, αφού μάθετε τις κινήσεις. Ορισμένες κινήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ευελιξίας και της ισορροπίας, ενώ ολόκληρη η σειρά κινήσεων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής φυσικής σας κατάστασης.

Το Τάι Τσι ως συμπληρωματική θεραπεία

Το Τάι Τσι δεν θεραπεύει τον καρκίνο. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι το τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στον περιορισμό του στρες, στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας και στη βελτίωση του ύπνου. Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι το τακτικό τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη και να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή σας. Οι ίδιες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι η τακτική άσκηση του τάι τσι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όσων ασκούνται.

Πολύ μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις tai chi μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα, οι ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της κίνησης του ώμου μετά την επέμβαση και να μειώσουν προσωρινά το λεμφοίδημα. Σε γενικές γραμμές, με τακτική εξάσκηση, το τάι τσι βελτιώνει την ευλυγισία, τη δύναμη, την ισορροπία και τη φυσική σας κατάσταση.

Παρενέργειες και κίνδυνοι του τάι τσι

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε το τάι τσι. Ενημερώστε τον δάσκαλό σας στο τάι τσι για τη διάγνωση του καρκίνου και τη συνολική σας υγεία. Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε ή να αλλάξετε ορισμένες κινήσεις ή στάσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Επειδή το τάι τσι χρησιμοποιεί αργές και απαλές κινήσεις, θεωρείται ότι είναι μια ασφαλής, χαμηλής επίπτωσης σωματική δραστηριότητα. Όπως με κάθε άσκηση, οι μύες ή οι αρθρώσεις σας μπορεί να είναι λίγο δύσκαμπτοι όταν ξεκινάτε, ειδικά αν δεν αθλείστε για ορισμένο καιρό.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΛΛΟΚ: Διαδικτυακά μαθήματα Τσι Κονγκ για ασθενείς με Καρκίνο

Γιόγκα και τάι τσι βελτιώνουν την ψυχική και σωματική υγεία των βετεράνων

To Tai chi είναι μία άσκηση που ενισχύει την υγεία και τη συναισθηματική ευημερία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η "ανεβαστική" μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση της καθαρότητας.

Γιατί το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να αναζωογονήσετε την σχέση σας σεξουαλικά;

Σεξ καλοκαίρι: Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι άνθρωποι κάνουν το περισσότερο σεξ και αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί είναι ο μήνας των διακοπών. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να ανανεώσετε την σεξουαλική σας σχέση;

Μαγιορκίνης ευλογιά πιθήκων: Η επιδημική καμπύλη αυξάνεται παγκοσμίως

Μαγιορκίνης ευλογιά πιθήκων: "Η επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση. Με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όμως, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά, θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο."

Τι είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης;

Σύνδρομο Στοκχόλμης: Πολλοί ερευνητές που έχουν μελετήσει πολλαπλές περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου δεν μπόρεσαν να βρουν μια ακριβή αιτία για το πρόβλημα.Ωστόσο, το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν αναγνωρίζεται ως ψυχολογική κατάσταση, επειδή δεν έχει μια τυπική θεραπεία.

Τηλεψυχιατρική και ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης για ασθενείς με σχιζοφρένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι ακόμη και ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με τηλεψυχιατρική και με καλή συμμόρφωση. «Ειδικά για ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν προβλήματα πρόσβασης, η τηλεψυχιατρική είναι πραγματικά χρήσιμη», είπε ο Colon-Rivera.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.