ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός: Η γιόγκα ως διέξοδος από το στρες και ενισχυτικό της καρδιαγγειακής υγείας [vid]

Αθλητισμός: Η γιόγκα ως διέξοδος από το στρες και ενισχυτικό της καρδιαγγειακής υγείας [vid]

Αθλητισμός: Η άσκηση που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό δεν είναι το μόνο είδος σωματικής δραστηριότητας που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη διαχείριση καρδιακών παθήσεων. Η ηρεμιστική άσκηση της γιόγκα κάνει επίσης καλό και στην καρδιά.

«Ένας μεγάλος αριθμός μελετών δείχνει ότι η γιόγκα ωφελεί πολλές πτυχές της καρδιαγγειακής υγείας», λέει ο Hugh Calkins, M.D., διευθυντής της Υπηρεσίας Καρδιακής Αρρυθμίας στο Johns Hopkins. «Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου στον αριθμό των καρδιολόγων και άλλων επαγγελματιών που αναγνωρίζουν ότι αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά». Η γιόγκα είναι μια δραστηριότητα νου-σώματος που περιλαμβάνει κίνηση μέσα από μια σειρά από στάσεις σώματος και ασκήσεις αναπνοής που μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη, την ευλυγισία, την ισορροπία και τη χαλάρωση. Δεκάδες διαφορετικά σχήματα ή πρακτικές, όπως η hatha, η anusara, η ashtanga και πολλές άλλες, δίνουν έμφαση σε διαφορετικές εστίες, όπως τόνωση, προπόνηση δύναμης ή διαλογισμό.

Η γιόγκα ως διέξοδος από το στρες

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα οφέλη της γιόγκα για την καρδιά είναι η ικανότητά της να χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει έναν καταρράκτη σωματικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες στενεύουν τις αρτηρίες σας και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Η βαθιά αναπνοή και η διανοητική εστίαση της γιόγκα μπορούν να αντισταθμίσουν αυτό το άγχος.

Η γιόγκα ως ενισχυτικό της καρδιάς

Πέρα από το άγχος, η άσκηση της γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθώς και του καρδιακού ρυθμού, καθιστώντας την μια χρήσιμη παρέμβαση στον τρόπο ζωής. Μια μελέτη έδειξε ότι οι μετρήσεις αίματος και η περίμετρος της μέσης – ένας δείκτης για καρδιακές παθήσεις – βελτιώθηκαν σε μεσήλικες ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο που έκαναν γιόγκα για τρεις μήνες. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα μαθήματα γιόγκα με αργό ρυθμό δύο φορές την εβδομάδα μείωσαν τη συχνότητα των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με αυτή την πάθηση. Σε μια άλλη αναφορά, ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που πέρασαν από ένα πρόγραμμα γιόγκα οκτώ εβδομάδων παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητα άσκησης και στην ποιότητα ζωής. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα δεικτών στο αίμα για φλεγμονή, η οποία συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις.

Η γιόγκα ως άσκηση

Η γιόγκα μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευλυγισία, τη μυϊκή δύναμη και την ισορροπία. Επειδή δεν είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπολογίζετε τον χρόνο που αφιερώνετε για γιόγκα ως μέρος του συνιστώμενου εβδομαδιαίου χρόνου για μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα.

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

H αποτελεσματικότητα της γιόγκα ως επικουρικής θεραπείας σε ασθενείς με ημικρανία

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του μυοσκελετικού πόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτό είναι το Νο. 1 σύμπτωμα του διαβήτη που οι άνθρωποι αγνοούν

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως συχνοουρία, αυξημένη πείνα και δίψα, θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, ξηρό δέρμα, αργή επούλωση πληγών και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Τι κάνει ένας οδοντιατρικός θεραπευτής;

Οδοντιατρική: Ακριβώς όπως ο γιατρός σας μπορεί να απασχολήσει έναν βοηθό γιατρού για να αναλάβει ορισμένα καθήκοντα, ορισμένοι οδοντίατροι προσλαμβάνουν οδοντιατρικούς θεραπευτές για να επεκτείνουν την ποιοτική πρακτική τους στοματικής φροντίδας.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Τι είναι τα αδενοειδή και πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Αδενοειδή: Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ενός παιδιού μπορεί μερικές φορές να διογκωθούν ή να διευρυνθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη ή αφού μια ουσία προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.