ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα πριν το έμφραγμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα δεύτερο

Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα πριν το έμφραγμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα δεύτερο

Άσκηση: Ακόμα και το να στέκεστεπεριοδικά ή να περπατάτε μερικά λεπτά στη δουλειά ή στο σπίτι θα ενεργοποιήσει τους σκελετικούς μυς, την καρδιά και τον μεταβολισμό σας, κάτι που πιστεύουμε ότι αντισταθμίζει ορισμένες από τις επιζήμιες συνέπειες της παρατεταμένης καθιστικής ζωής.

Το να είστε σωματικά δραστήριοι στη μέση ηλικία -πριν πάθετε έμφραγμα- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να πάθετε δεύτερο έμφραγμα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών προσβολών και άλλων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει εάν η άσκηση προστατεύει από ένα άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό συμβάν μετά από μια αρχική καρδιακή προσβολή.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 1.115 ενήλικες στο Μισισιπή, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μέριλαντ και τη Μινεσότα που υπέστησαν καρδιακή προσβολή κάποια στιγμή μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1990 και του τέλους του 2018. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 73 ετών τη στιγμή της καρδιακής προσβολής. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο οι συμμετέχοντες στη μελέτη είπαν ότι ασκούνταν σε δύο χρονικά σημεία τα χρόνια πριν από το έμφραγμα. Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε αθλήματα, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και σωματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την εργασία, όπως δουλειές του σπιτιού, οι συμμετέχοντες έλαβαν συνολική βαθμολογία.

Μετά από μια διάμεση παρακολούθηση δύο ετών, όσοι στην ομάδα της υψηλότερης φυσικής δραστηριότητας είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν δεύτερο καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα με τη χαμηλότερη δραστηριότητα. Το ιστορικό υψηλής σωματικής δραστηριότητας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο τον πρώτο χρόνο μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, όταν ο κίνδυνος να υποστεί άλλο ένα ήταν 63% χαμηλότερος από ό,τι για εκείνους της λιγότερο δραστήριας ομάδας. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους μετά το έμφραγμα, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν 39% χαμηλότερος στην πιο δραστήρια ομάδα σε σύγκριση με τη λιγότερο ενεργή.

Η μελέτη παρουσιάστηκε το Σάββατο στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν τα πλήρη αποτελέσματα σε περιοδικό με κριτές. «Η μελέτη μας παρέχει πρόσθετα στοιχεία για την αξία της διατήρησης υψηλών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας στη μέση ηλικία πριν από καρδιακή προσβολή, η οποία μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη πρόγνωση μετά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Yejin Mok. Ωστόσο, είπε, είναι σημαντικό να μην σκεφτόμαστε τη σωματική δραστηριότητα ως επιδίωξη όλα ή τίποτα.

Αποφεύγουμε τις υπερβολές

«Το μήνυμα είναι απλώς να κινείται το σώμα σας», είπε ο Μοκ, επιστημονικός συνεργάτης στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη. «Η περισσότερη δραστηριότητα είναι καλή, αλλά ακόμη και λίγη σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη διαχείριση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου». Οι ομοσπονδιακές οδηγίες σωματικής δραστηριότητας συμβουλεύουν τους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα, 75 λεπτά την εβδομάδα έντονη αερόβια δραστηριότητα ή συνδυασμό και των δύο. Συνιστώνται επίσης ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Ο Mok είπε ότι η μελέτη περιορίστηκε από την εξάρτησή της σε ερωτηματολόγια που αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον εαυτό. Κάλεσε για μελλοντική έρευνα που χρησιμοποιεί έξυπνα ρολόγια και άλλες συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης «που μετρούν αντικειμενικά τη σωματική δραστηριότητα». Ο Μάικλ ΛαΜόντε, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η μελέτη ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά είχε ορισμένους περιορισμούς που έπρεπε να ληφθούν υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες μετά την αρχική καρδιακή προσβολή.

Ακόμα κι έτσι, είπε, η μελέτη υιοθέτησε «μια έξυπνη προσέγγιση για να καταλάβει πόσο ισχυρό είναι το καρδιαγγειακό όφελος που προσφέρει η σωματική δραστηριότητα, σε σχέση με την ικανότητα κάποιου να αντέχει μια μεγάλη σωματική προσβολή, όπως η καρδιακή προσβολή». Ο LaMonte, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, είπε ότι χρειάζονται μελλοντικές μελέτες που θα εξετάσουν πώς μια αλλαγή στη συνήθη καθημερινή σωματική δραστηριότητα μετά από καρδιακή προσβολή επηρεάζει τη μελλοντική υγεία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση χωρίς επαφή βελτιώνει τη σύσταση του σώματος & τη φυσική κατάσταση

Εύκολα tips για να κάνετε γυμναστική στο σπίτι

Η πρωινή προπόνηση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η αερόβια γυμναστική συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Candida auris: Δυνητικά θανατηφόρος μύκητας εξαπλώνεται στις εγκαταστάσεις υγείας των ΗΠΑ

Candida auris: Μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκάλυψε ότι ο μύκητας Candida auris εξαπλώνεται ταχέως στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. 

Οι εγκέφαλοι των νεογέννητων μωρών αποκαλύπτουν νέες γνώσεις για την ανάπτυξη του παιδιού

Το εύρημα αυτό θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν μελέτες όπου διερευνούν τις αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες συνθήκες υγείας.

Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. "Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων", εξηγεί ο Latz. "Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων".

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.