ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα πριν το έμφραγμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα δεύτερο

Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα πριν το έμφραγμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα δεύτερο

Άσκηση: Ακόμα και το να στέκεστεπεριοδικά ή να περπατάτε μερικά λεπτά στη δουλειά ή στο σπίτι θα ενεργοποιήσει τους σκελετικούς μυς, την καρδιά και τον μεταβολισμό σας, κάτι που πιστεύουμε ότι αντισταθμίζει ορισμένες από τις επιζήμιες συνέπειες της παρατεταμένης καθιστικής ζωής.

Το να είστε σωματικά δραστήριοι στη μέση ηλικία -πριν πάθετε έμφραγμα- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να πάθετε δεύτερο έμφραγμα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών προσβολών και άλλων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει εάν η άσκηση προστατεύει από ένα άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό συμβάν μετά από μια αρχική καρδιακή προσβολή.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 1.115 ενήλικες στο Μισισιπή, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μέριλαντ και τη Μινεσότα που υπέστησαν καρδιακή προσβολή κάποια στιγμή μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1990 και του τέλους του 2018. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 73 ετών τη στιγμή της καρδιακής προσβολής. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο οι συμμετέχοντες στη μελέτη είπαν ότι ασκούνταν σε δύο χρονικά σημεία τα χρόνια πριν από το έμφραγμα. Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε αθλήματα, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και σωματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την εργασία, όπως δουλειές του σπιτιού, οι συμμετέχοντες έλαβαν συνολική βαθμολογία.

Μετά από μια διάμεση παρακολούθηση δύο ετών, όσοι στην ομάδα της υψηλότερης φυσικής δραστηριότητας είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν δεύτερο καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα με τη χαμηλότερη δραστηριότητα. Το ιστορικό υψηλής σωματικής δραστηριότητας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο τον πρώτο χρόνο μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, όταν ο κίνδυνος να υποστεί άλλο ένα ήταν 63% χαμηλότερος από ό,τι για εκείνους της λιγότερο δραστήριας ομάδας. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους μετά το έμφραγμα, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν 39% χαμηλότερος στην πιο δραστήρια ομάδα σε σύγκριση με τη λιγότερο ενεργή.

Η μελέτη παρουσιάστηκε το Σάββατο στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν τα πλήρη αποτελέσματα σε περιοδικό με κριτές. «Η μελέτη μας παρέχει πρόσθετα στοιχεία για την αξία της διατήρησης υψηλών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας στη μέση ηλικία πριν από καρδιακή προσβολή, η οποία μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη πρόγνωση μετά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Yejin Mok. Ωστόσο, είπε, είναι σημαντικό να μην σκεφτόμαστε τη σωματική δραστηριότητα ως επιδίωξη όλα ή τίποτα.

Αποφεύγουμε τις υπερβολές

«Το μήνυμα είναι απλώς να κινείται το σώμα σας», είπε ο Μοκ, επιστημονικός συνεργάτης στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη. «Η περισσότερη δραστηριότητα είναι καλή, αλλά ακόμη και λίγη σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη διαχείριση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου». Οι ομοσπονδιακές οδηγίες σωματικής δραστηριότητας συμβουλεύουν τους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα, 75 λεπτά την εβδομάδα έντονη αερόβια δραστηριότητα ή συνδυασμό και των δύο. Συνιστώνται επίσης ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Ο Mok είπε ότι η μελέτη περιορίστηκε από την εξάρτησή της σε ερωτηματολόγια που αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον εαυτό. Κάλεσε για μελλοντική έρευνα που χρησιμοποιεί έξυπνα ρολόγια και άλλες συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης «που μετρούν αντικειμενικά τη σωματική δραστηριότητα». Ο Μάικλ ΛαΜόντε, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η μελέτη ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά είχε ορισμένους περιορισμούς που έπρεπε να ληφθούν υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες μετά την αρχική καρδιακή προσβολή.

Ακόμα κι έτσι, είπε, η μελέτη υιοθέτησε «μια έξυπνη προσέγγιση για να καταλάβει πόσο ισχυρό είναι το καρδιαγγειακό όφελος που προσφέρει η σωματική δραστηριότητα, σε σχέση με την ικανότητα κάποιου να αντέχει μια μεγάλη σωματική προσβολή, όπως η καρδιακή προσβολή». Ο LaMonte, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, είπε ότι χρειάζονται μελλοντικές μελέτες που θα εξετάσουν πώς μια αλλαγή στη συνήθη καθημερινή σωματική δραστηριότητα μετά από καρδιακή προσβολή επηρεάζει τη μελλοντική υγεία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση χωρίς επαφή βελτιώνει τη σύσταση του σώματος & τη φυσική κατάσταση

Εύκολα tips για να κάνετε γυμναστική στο σπίτι

Η πρωινή προπόνηση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η αερόβια γυμναστική συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη προσδιορίζει πεπτίδιο ως βασικό μεσολαβητή στη βαριά κατανάλωση αλκοόλ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ενδείξεις ότι η εν λόγω πρωτεΐνη μεσολαβεί στις εθιστικές ιδιότητες του αλκοόλ. "Βρήκαμε έναν παίκτη-κλειδί, την αδενυλική κυκλάση της υπόφυσης PACAP, που οδηγεί στη βαριά κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να αποτελέσει στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών θεραπειών", πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας Pietro Cottone, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας, φυσιολογίας & βιοφυσικής και συνδιευθυντής του Εργαστηρίου Εξαρτησιογόνων Διαταραχών.

Μια παιδοκεντρική προσέγγιση είναι το σχέδιο για τη βελτίωση των κοινοτήτων, λένε επιστήμονες

Ακόμη πιο πρόσφατα, ερευνητές απέδειξαν ότι τα ευάλωτα παιδιά που έλαβαν διεγερτικές και συναισθηματικά υποστηρικτικές μαθησιακές εμπειρίες παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μέχρι τη μέση ηλικία.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Οι χειρότερες τροφές μετά την άσκηση

Αποθεραπεία διατροφή: Κατανοώντας ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε μετά την άσκηση, μπορείτε να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σας και να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα για το σώμα και τον νου σας.

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».