ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση χωρίς επαφή: Βελτιώνει τη σύσταση του σώματος & τη φυσική κατάσταση

Άσκηση χωρίς επαφή: Βελτιώνει τη σύσταση του σώματος & τη φυσική κατάσταση

Άσκηση χωρίς επαφή: Οι φορητές τεχνολογίες ενθαρρύνουν τα άτομα να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα και να πετύχουν τον στόχο της διατήρησης της υγείας.

Ένα πρόγραμμα άσκησης, που χορηγείται εξ αποστάσεως με χρήση φορητής συσκευής, οδηγεί σε βελτιώσεις στη σύσταση του σώματος και στη φυσική κατάσταση που σχετίζεται με την υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. «Η μελέτη αποκάλυψε ότι 12 εβδομάδες παρέμβασης άσκησης χωρίς επαφή βελτιώνει τη σύσταση του σώματος και τη φυσική κατάσταση που σχετίζεται με την υγεία μεταξύ των ενηλίκων», είπαν οι ερευνητές. «Οι φορητές τεχνολογίες ενθαρρύνουν τα άτομα να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα και να πετύχουν τον στόχο της διατήρησης της υγείας σε αυτόν τον πληθυσμό».

Κατά την έναρξη, οι 97 εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες (μέση ηλικία 33,97 έτη, 56 γυναίκες) είχαν μέσο βάρος 67,80 κιλά. Το σωματικό βάρος δεν είχε αλλάξει σημαντικά στα μισά του προγράμματος άσκησης (μέσος όρος, 67,90 kg) ή κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης μετά τη δοκιμή (μέσος όρος, 67,89 kg). Ομοίως, ο δείκτης μάζας σώματος δεν επηρεάστηκε σημαντικά από το πρόγραμμα άσκησης που παρείχε η συσκευή από την προ-δοκιμή έως τη μέση δοκιμή έως τη μετά-δοκιμή (μέση τιμή, 24,28 έως 24,43 έως 24,29 kg/m2). Το ίδιο ίσχυε και για τη μάζα λίπους (μέση τιμή, 18,63 έως 18,49 έως 18,35 κιλά).

Ωστόσο, η σύσταση του σώματος, όπως μετρήθηκε από την ανάλυση βιοηλεκτρικής σύνθετης αντίστασης, βελτιώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του σχήματος άσκησης. Το ποσοστό σωματικού λίπους μειώθηκε από 27,46 τοις εκατό κατά την έναρξη σε 27,13 τοις εκατό στα μισά του προγράμματος και σε 26,93 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης μετά τη δοκιμή (τιμή F, 4,993, p<0,05). Παρόμοια ευεργετική επίδραση αναφέρθηκε για τη μάζα χωρίς λίπος, η οποία αυξήθηκε από 49,16 kg κατά την έναρξη σε 49,41 kg και 49,91 kg στη μέση και μετά τη δοκιμή, αντίστοιχα (F-τιμή, 4,690, p=0,024).

Το πρόγραμμα άσκησης βελτίωσε επίσης σημαντικά τη σκελετική μυϊκή μάζα (27,31 έως 27,46 έως 27,53 kg, τιμή F, 5,623, p<0,01). Πέρα από τη σύσταση του σώματος, το πρόγραμμα άσκησης προσέφερε σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλά μέτρα φυσικής κατάστασης. Για παράδειγμα, η δύναμη της χειρολαβής είχε μέσο όρο βασικής γραμμής 31,03 κιλά και βελτιώθηκε στα 31,86 κιλά κατά τη μέση δοκιμή και περαιτέρω στα 32,91 κιλά στη μετά τη δοκιμή. Η προκύπτουσα τιμή F 12,167 ήταν εξαιρετικά στατιστικά σημαντική (p<0,001).

Το πρόγραμμα άσκησης οδήγησε επίσης σε σημαντική βελτίωση στο sit-and-reach (μέσος όρος, 9,24 έως 9,80 έως 11,21 cm, F-value, 20,497, p<0,001) και στους sit-ups (μέσος όρος, 24,01 έως 25,81 έως 28,34; F-τιμή, 42,107, ρ<0,001). Μετά το σχήμα των 12 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν σημαντικά καλύτερη κατανάλωση οξυγόνου, η οποία αυξήθηκε από 30,96 mL/kg/min κατά την έναρξη σε 32,16 και 32,31 mL/kg/min κατά τη μέση και μετά τη δοκιμή, αντίστοιχα (τιμή F, 4,311, ρ<0,05).

«Η ψηφιακή τεχνολογία υγειονομικής περίθαλψης αναπτύσσεται ταχέως τα τελευταία χρόνια, με διάφορους εξοπλισμούς που προάγουν την υγεία να αναπτύσσονται», είπαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι τέτοιες εξελίξεις περιλαμβάνουν την εμφάνιση φορητών συσκευών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακινήσουν τους χρήστες να ενισχύσουν τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας. Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν smartphone, ιχνηλάτες γυμναστικής, βραχιολάκια και εφαρμογές.

Τα οφέλη για την υγεία από αυτές τις τεχνολογικές προόδους επιβεβαιώθηκαν στην παρούσα μελέτη, «η οποία χρησιμοποίησε συνταγογράφηση άσκησης και παρακολούθηση με έξυπνες εφαρμογές παρακολούθησης και κινητών τηλεφώνων και έλαβε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη φυσική κατάσταση που σχετίζεται με την υγεία», πρόσθεσαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολα tips για να κάνετε γυμναστική στο σπίτι

Η πρωινή προπόνηση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η αερόβια γυμναστική συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Ποια οφέλη προσφέρει το ποδόσφαιρο στην υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Candida auris: Δυνητικά θανατηφόρος μύκητας εξαπλώνεται στις εγκαταστάσεις υγείας των ΗΠΑ

Candida auris: Μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκάλυψε ότι ο μύκητας Candida auris εξαπλώνεται ταχέως στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. 

Οι εγκέφαλοι των νεογέννητων μωρών αποκαλύπτουν νέες γνώσεις για την ανάπτυξη του παιδιού

Το εύρημα αυτό θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν μελέτες όπου διερευνούν τις αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες συνθήκες υγείας.

Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. "Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων", εξηγεί ο Latz. "Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων".

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.