ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια εγκέφαλος συνήθεια: Ποια συνήθεια είναι επιδεινώνει την άνοια

Άνοια εγκέφαλος συνήθεια: Ποια συνήθεια είναι επιδεινώνει την άνοια

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή εγκέφαλο μέχρι τα βαθιά γεράματα, θα πρέπει να ελαττώσουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά από την τηλεόραση

Άνοια εγκέφαλος συνήθεια:  Όλοι είδαμε λίγο τηλεόραση παραπάνω την περίοδο της πανδημίας είτε μέσω κάποια διάσημης πλατφόρμας είτε απλά μέσω της συμβατικής τηλεόρασης. Αυτή όμως η τόσο απλή συνήθεια φαίνεται πως μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους ανθρώπους στη μέση ηλικία, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και ένας μέτριος χρόνος παρακολούθησης αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.  Μάλιστα τονίζουν τη σημασία των πρακτικών εκείνων που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου για τους ενήλικες ηλικίας 45-64 ετών. «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι ο χρόνος που παρακολουθούμε τηλεόραση, είναι ένας τύπος αδρανούς συμπεριφοράς και μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένιση και τους δείκτες απεικόνισης της υγείας του εγκεφάλου» σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Priya Palta επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικών Επιστημών και Επιδημιολογίας στο Columbia University, Vagelos College of Physicians and Surgeons στη Νέα Υόρκη.

Η έρευνα εξέτασε περίπου 1.600 ενήλικες με διάμεση ηλικία τα 76 έτη που πραγματοποίησαν διάφορες κλινικές επισκέψεις. Στην πρώτη και την τρίτη επίσκεψη, όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν παρακολούθουσαν συχνά τηλεόραση και στην πέμπτη επίσκεψη τους υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Χρησιμοποιώντας αυτές ως εναρκτήριο σημείο για την έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν διάφορους δομικούς δείκτες εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου της «γκρίζας ύλης» του εγκέφαλου κάθε συμμετέχοντος. Η γκρίζα ύλη είναι ο σκοτεινότερος ιστός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που εμπλέκεται στον έλεγχο των μυών και παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, τη σκέψη, τη γλώσσα και τη συνείδηση. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος της τόσο καλύτερες είναι και οι γνωστικές δεξιότητες του ατόμου.

Η Δρ Palta και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν συχνά τηλεόραση είχαν μικρότερο όγκο της «γκρίζας ύλης» περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα στη ζωή τους, γεγονός που υποδηλώνει την αλλοίωση του εγκεφάλου. Μάλιστα, η σωματική άσκηση των συμμετεχόντων και η ρουτίνα γυμναστικής τους δεν άλλαξαν τους συσχετισμούς μεταξύ του χρόνου προβολής κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας με τη δομή του εγκεφάλου και τις μετρήσεις της «γκρίζας ύλης». Επιπλέον, η συσχέτιση του χρόνου παρακολούθησης με την «γκρίζα ύλη» ήταν μεγαλύτερη για όσους παρακολουθούσαν συστηματικά τηλεόραση.

Ως μέρος μιας άλλης έρευνας, οι μελετητές παρακολούθησαν ακόμα 10,700 ενήλικες από τις Ηνωμένες Πολιτείες με μέση ηλικία τα 59 έτη. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις συνήθειες τους όσον αφορά την τηλεόραση για ορισμένα χρόνια μετρώντας τη συχνότητα αλλά και την επαναληψιμότητα της τηλεοπτικής παρακολούθησης. Τα δεδομένα καταγράφονταν σε βάθος 15 χρόνων και οι ενήλικες χρειάστηκε να συναντήσουν 4 φορές τους ερευνητές μέσα σε αυτό το διάστημα, με την τελευταία συνεδρία να τους βρίσκει να λύνουν γλωσσικά, γνωστικά, λειτουργικά ή τεστ μνήμης αλλά και τεστ ταχύτητας. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές σε αυτή την περίπτωση είναι πως σε σύγκριση με όσους δεν παρακολουθούσαν συχνά τηλεόραση, οι σχεδόν καθημερινοί τηλεθεατές είχαν εώς και 6,9 μεγαλύτερες πιθανότητες να δουν τις γνωστικές τους λειτουργίες να φθίνουν μέσα σε 15 χρόνια, υποδηλώνοντας χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσδόκιμο ζωής : Ένας υγιής εγκέφαλος ενισχύει την μακροζωία

Ψυχική άνοια : Ο ύπνος βοηθάει στην θεραπεία της

Μεγαλύτερος κίνδυνος άνοιας για άνδρες που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα έρευνα, σχεδιασμένη για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για τους καταναλωτές, ανέδειξε το ζήτημα των προϊόντων πλύσης

Εδώ, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν αυτήν την κατηγορία, με το 46 τοις εκατό των χορτοφάγων να δηλώνουν ότι θα είχαν λίγους ενδοιασμούς να αντιμετωπίσουν κάποιον που είδαν να μην πλένει προϊόντα.

Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε κακή διατροφή, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση βάρους.

"Ο φόβος της αύξησης του βάρους είναι μια σημαντική ανησυχία μεταξύ των καπνιστών που σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα. Το κλειδί για την άρση αυτών των εμποδίων είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που αυξάνουν την επιθυμία για τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας".

Δοκιμή σε πρώιμο στάδιο προτείνει ότι το από του στόματος αντιικό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό επισημαίνει η Phizer

Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται νωρίς (όπως το πρώτο σημάδι ή λοίμωξη ή επίγνωση της έκθεσης) ενώ η ριτοναβίρη προορίζεται να επιβραδύνει το μεταβολισμό του αντιιικού PF-07321332 για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

Κορωνοϊός: Η γνωστική εξασθένηση είναι πολύ πιθανή σε ασθενείς στη ΜΕΘ και θα μπορούσε να είναι διαρκής. Πάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι ερευνητές αποκαλύπτουν τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη νοσηλεία.

Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται άμυλο

Διατροφή Άμυλο Ιδιότητες: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β. Όταν τα μαγειρεύετε είναι σημαντικό να προσέξετε τα πρόσθετα λιπαρά που χρησιμοποιείτε, γιατί αυτό θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Μέσω του διαλογισμοού ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά.