Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλαντίαση: Τι είναι και πώς μπορούμε να την προλάβουμε;

Αλλαντίαση: Τι είναι και πώς μπορούμε να την προλάβουμε;

Αλλαντίαση: Όλοι οι τύποι αλλαντίασης οδηγούν τελικά σε παράλυση, επομένως κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ως επείγουσα ιατρική κατάσταση. Στο παρελθόν, ήταν συχνά θανατηφόρα, αλλά οι αντιτοξίνες έχουν βελτιώσει σημαντικά την προοπτική σήμερα.

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την βοτουλινική τοξίνη, η οποία προκαλεί παράλυση που ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται στα άκρα. Εάν φτάσει στους αναπνευστικούς μύες, μπορεί να προκληθεί αναπνευστική ανεπάρκεια. Η τοξίνη παράγεται από το Clostridium botulinum (C. botulinum), ένα είδος βακτηρίου. Όλοι οι τύποι αλλαντίασης οδηγούν τελικά σε παράλυση, επομένως κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ως επείγουσα ιατρική κατάσταση. Στο παρελθόν, ήταν συχνά θανατηφόρα, αλλά οι αντιτοξίνες έχουν βελτιώσει σημαντικά την προοπτική σήμερα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της αλλαντίασης. Για παράδειγμα, στην τροφιμογενή αλλαντίαση, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια που ακολουθούνται από δυσκοιλιότητα και διάταση της κοιλιάς. Μπορεί να υπάρχει αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή. Συνήθως εμφανίζονται μεταξύ 18 και 36 ωρών μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει μεταξύ 3 ωρών και 8 ημερών.

Στην αλλαντίαση πληγών, τα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με τη σπονδυλική στήλη, γνωστά ως κρανιακά νεύρα, εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Η περίοδος επώασης είναι από 4 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Τα νευρολογικά συμπτώματα της αλλαντίασης των ενηλίκων, και για τις δύο άνω περιπτώσεις είναι τα ίδια, αλλά στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν.

Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει διπλή ή θολή όραση, τα βλέφαρα μπορεί να πέσουν, θα υπάρχει αδυναμία στο πρόσωπο, ξηροστομία, δυσφαγία ή δυσκολία στην κατάποση και σύγχυση της ομιλίας. Οι μύες θα γίνουν αδύναμοι. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η παράλυση. Χωρίς θεραπεία, οι αναπνευστικοί μύες του ασθενούς θα παραλύσουν τελικά, με αποτέλεσμα αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο. Εν τω μεραξύ, ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Αιτίες

Η αλλαντοτοξίνη, ένα δηλητήριο που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum (C. botulinum), είναι κοινή στο έδαφος και υπάρχει σε μη επεξεργασμένο νερό. Το C. botulinum παράγει σπόρια που μπορούν να επιβιώσουν σε κακοσυντηρημένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα και να παράξουν μια τοξίνη. Όταν καταναλώνεται, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση.

Πρόληψη

Για να μειωθεί ο κίνδυνος αλλαντίασης, συνιστάται στους ανθρώπους να αναζητούν επείγουσα ιατρική φροντίδα για τυχόν μολυσμένα τραύματα. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των τροφίμων, καθώς η τοξίνη μπορεί να ευδοκιμήσει σε ακατάλληλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

  • Ακολουθήστε προσεκτικά τυχόν οδηγίες όταν κονσερβοποιείτε τρόφιμα στο σπίτι ή αποφύγετε την κονσερβοποίηση.
  • Βράζετε φαγητά επεξεργασμένα στο σπίτι για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τα φάτε, ακόμα κι αν δεν είναι εμφανή σημάδια αλλοίωσης.
  • Μην δοκιμάζετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα για να δείτε αν είναι ακόμα καλά.
  • Πετάξτε τυχόν δοχεία που είναι διογκωμένα, έχουν διαρροή ή φαίνονται κατεστραμμένα.
  • Κρατήστε τις πατάτες που έχουν ψηθεί σε αλουμινόχαρτο ζεστές μέχρι να τις φάτε.
  • Μην δίνετε μέλι ή σιρόπι καλαμποκιού σε βρέφη κάτω των 12 μηνών.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα φαγητά είναι καλά μαγειρεμένα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνδυνοι για την υγεια από λάθη στην αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο ή στο ντουλάπι

Τι να προσέχουμε για να αποφεύγουμε τροφική δηλητηρίαση

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν πιθανό αντίδοτο στην αλλαντίαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε αγριογούρουνο;

Αγριογούρουνο μαγειρική: Το μαγείρεμα αγριογούρουνου μπορεί να είναι μια ικανοποιητική γαστρονομική εμπειρία, προσφέροντας πλούσιο, γευστικό κρέας που είναι λίγο πιο εύρωστο από το εγχώριο χοιρινό.

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Τι μπορείτε να φτιάξετε αν έχετε μόνο καρότα κοτόπουλο και ντομάτες;

Φαγητό υλικά: Τα καρότα, το κοτόπουλο και οι ντομάτες προσφέρουν μια ευέλικτη τριάδα συστατικών που μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.

Close Icon