Greek English French German Italian
 C
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Ο αριθμός των θανάτων από ηπατίτιδα C βρίσκεται σε άνοδο και η αύξηση αυτή πλήττει ιδιαίτερα τα άτομα μέσης ηλικίας στις  ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). 


Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ από ηπατίτιδα C αυξήθηκε από 11.051 το 2003 σε 19.368 το 2013. Αυτή τη χρονιά, το 51% των θανάτων ήταν ατόμων ηλικιών 55 έως 64 ετών. Αυτή η αύξηση των θανάτων από ηπατίτιδα C είναι «ανησυχητική», δήλωσε η Amy Nunn, καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Brown του Ρόουντ Άιλαντ. Η Amy Nunn, που εργάζεται σε μια έρευνα για την θεραπεία της ηπατίτιδας C δεν συμμετείχε στη νέα έκθεση από το CDC, τόνισε: «Έχει πάρει τη μορφή επιδημίας.»


Οι ερευνητές του CDC εξέτασαν τα δεδομένα που συλλέγονται από τα πιστοποιητικά θανάτου στις ΗΠΑ μεταξύ 2003 και 2013. Συνέκριναν τον αριθμό των Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ηπατίτιδα C με τον αριθμό των θανάτων από άλλες 60 μολυσματικές ασθένειες (όπως HIV, πνευμονιοκοκκική νόσος, φυματίωση, ιλαρά, παρωτίτιδα, λύσσα, νόσος του Lyme, κοκ).


Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, σημειώθηκε μέση ετήσια αύξηση των θανάτων από ηπατίτιδα C άνω του 6%, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Κατά την ίδια περίοδο, οι θάνατοι από τις 60 άλλες μολυσματικές ασθένειες που περιλαμβάνονται στην μελέτη μειώθηκαν: Έπεσαν από 24.745 το 2003 σε 17.915 το 2013 (κατά μέσο όρο ετήσια μείωση άνω του 3%). Το 2012, ο αριθμός των Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους από την ηπατίτιδα C υπερέβαινε το συνολικό αριθμό των θανάτων από όλες τις άλλες 60 μολυσματικές ασθένειες, κατέγραψαν οι ερευνητές.


Τα ευρήματα της μελέτης δεν αποτελούν έκπληξη για τον Dr Raymond Chung, διευθυντή ηπατολογίας στο Κέντρο Ήπατος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. «Η ηπατίτιδα C είναι ένα διαφορετικό ‘θηρίο’ σε σχέση με τις άλλες λοιμώξεις. Η ηπατίτιδα C είναι μια σιωπηλή ασθένεια και οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν συμπτώματα για δεκαετίες, επιτρέποντας την εξέλιξη της ασθένειας στο συκώτι», εξήγησε.


Τι είναι η  ηπατίτιδα C;   


Η ηπατίτιδα C είναι μία λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως το ήπαρ. Αυτή η ασθένεια οφείλεται στον το ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η ηπατίτιδα C συχνά δεν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα, ωστόσο η χρόνια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ουλές στο ήπαρ και να οδηγήσει, μετά από χρόνια, σε κίρρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που εμφανίζουν κίρρωση, παρουσιάζουν, επίσης, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο του ήπατος ή πολύ διογκωμένες φλέβες στον οισοφάγο και στο στομάχι, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αιμορραγία, ή και στον θανάτο.


Πως κολλάει η  ηπατίτιδα C;   


Οι άνθρωποι κολλούν ηπατίτιδα C κυρίως, μέσω της έκθεσης σε αίμα και σε παράγωγα αίματος, εξαιτίας ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, μη αποστειρωμένου ιατρικού εξοπλισμού και μεταγγίσεων αίματος. Ένα ποσοστό 50-80% των ανθρώπων που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή θεραπεύονται. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος είναι πιθανό να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος, ωστόσο ο ιός επανεμφανίζεται, συνήθως, μετά τη μεταμόσχευση. Για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο.


Από 130 έως 170 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, νοσούν από χρόνια ηπατίτιδα C. Από 3 έως 4 εκατομμύρια άτομα μολύνονται ανά έτος, ενώ πάνω από 350.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που σχετίζονται με την ηπατίτιδα C. Τα ποσοστά αυξήθηκαν σημαντικά τον 20ό αιώνα εξαιτίας του συνδυασμού χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών και των ενδοφλέβιων φαρμάκων ή των μη αποστειρωμένων ιατρικών εργαλείων.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 2% των ατόμων έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C, με περίπου 35.000- 185.000 νέα περιστατικά ετησίως. Τα ποσοστά μειώθηκαν στη Δύση από τη δεκαετία του 1990, λόγω της βελτίωσης στις μεθόδους ελέγχου του αίματος, πριν από κάθε μετάγγιση. Οι θάνατοι από HCV στις Ηνωμένες Πολιτείες κυμαίνονται από 8.000 έως 10.000 ετησίως. Αυτό το ποσοστό θνησιμότητας αναμένεται να αυξηθεί, καθώς άνθρωποι που μολύνθηκαν από μετάγγιση, πριν τον έλεγχο για HCV, νοσούν και πεθαίνουν.


Ποια είναι τα ποσοστά μόλυνσης;


Τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλότερα σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Μερικές από τις χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά μόλυνσης είναι η Αίγυπτος (22%), το Πακιστάν (4,8%) και η Κίνα (3,2%). Το υψηλό ποσοστό στην Αίγυπτο σχετίζεται με μια εκστρατεία μαζικής θεραπείας της σχιστοσωμίασης, η οποία έχει πλέον διακοπεί, και κατά την οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ορθά αποστειρωμένες γυάλινες σύριγγες.

Pin It

Cook name