ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αφυδάτωση ηλικιωμένοι: Γιατί οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση;

Αφυδάτωση ηλικιωμένοι: Γιατί οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση;

Αφυδάτωση ηλικιωμένοι: Οι ηλικιωμένοι δεν διατρέχουν μόνο αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σωστής ενυδάτωσης, αλλά και σοβαρές επιπλοκές στην υγεία από την αφυδάτωση. 

Οι ηλικιωμένοι δεν διατρέχουν μόνο αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σωστής ενυδάτωσης, αλλά και σοβαρές επιπλοκές στην υγεία από την αφυδάτωση. Η σοβαρή ή μη θεραπευμένη χρόνια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες καταστάσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι φροντιστές:

  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά ή νεφρική ανεπάρκεια
  • Προβλήματα ηλεκτρολυτών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα ή επιληπτικές κρίσεις
  • Χαμηλός όγκος αίματος (υπογκαιμικό σοκ) που μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή
  • Θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία
  • Σύγχυση, άγχος και αποπροσανατολισμός

 

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κάνουν τους ηλικιωμένους ενήλικες πιο επιρρεπείς να υποφέρουν από αφυδάτωση:

Λιγότερο ολικό υγρό σώματος

Η ποσότητα του υγρού στο σώμα σας μειώνεται με την ηλικία. Δεδομένου ότι έχετε λιγότερα αποθέματα νερού διαθέσιμα για χρήση από το σώμα σας, οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση στην πρόσληψη νερού έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Μειωμένη απόκριση δίψας

Το αίσθημα της δίψας μειώνεται με την ηλικία. Το σώμα των ηλικιωμένων μπορεί να μην τους ενημερώνει πότε πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό.

Μειωμένη νεφρική λειτουργία

Μερικοί ηλικιωμένοι μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη νεφρική λειτουργία με την ηλικία. Μπορεί να χάσουν περισσότερο νερό με την ούρηση από ότι όταν ήταν νεότεροι.

Φάρμακα και υποκείμενες καταστάσεις υγείας

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν υποκείμενες παθήσεις που απαιτούν τη λήψη φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη ούρηση και απώλεια νερού. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα που να σας λέει πόσο πρέπει να πίνει ένας ηλικιωμένος την ημέρα. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους, το επίπεδο δραστηριότητας και το κλίμα στο οποίο ζουν.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένας ηλικιωμένος την ημέρα;

Μια μελέτη από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ προσδιόρισε τα ακόλουθα επίπεδα για να αντιπροσωπεύουν την επαρκή πρόσληψη υγρών, ωστόσο, οι ατομικές ανάγκες μπορεί να διαφέρουν.

  • ΑΝΔΡΕΣ: Περίπου 15,5 φλιτζάνια (3,7 λίτρα) υγρών την ημέρα
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Περίπου 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα) υγρών την ημέρα

Αυτές οι συστάσεις αφορούν τη συνολική ημερήσια πρόσληψη υγρών που καλύπτει νερό, φαγητό και οποιαδήποτε άλλα ποτά. Επίσης, υπολόγισαν ότι περίπου το 20% της πρόσληψης υγρών προέρχεται από το φαγητό κάθε μέρα. Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι μια σοβαρή ανησυχία για τους φροντιστές ηλικιωμένων ενηλίκων. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και να γίνει μια καθημερινή ρουτίνα φροντίδας.

Επαγγελματική συμβουλή για ενυδάτωση

Κρατήστε το νερό πρόχειρο. Αυτό μπορεί να ακούγεται βασικό, αλλά μην υποτιμάτε πόσο αποτελεσματικό θα μπορούσε να είναι αυτό το απλό μέτρο. Για τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας, μπορεί να είναι δύσκολο να σηκωθούν, να περπατήσουν στην κουζίνα και να ξαναγεμίσουν ένα ποτό. Κρατώντας ένα μπουκάλι νερό βολικό και κοντά σημαίνει ότι το νερό είναι πάντα σε κοντινή απόσταση. Παρέχει επίσης μια οπτική ένδειξη για την κατανάλωση περισσότερου νερού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Για ποιο λόγο είναι σημαντικό να πίνουμε νερό;

Εκπληκτικά οφέλη και χρήσεις του αλατισμένου νερού

Πώς ο ζεστός καιρός επηρεάζει τα άτομα της 3ης ηλικίας;

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τη ναυτία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.