Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Yoga στην καρέκλα: Ιδανική για αρχάριους στη γιόγκα και ηλικιωμένους

Yoga στην καρέκλα: Ιδανική για αρχάριους στη γιόγκα και ηλικιωμένους

Yoga στην καρέκλα: Μπορεί να εκπλαγείτε που οι περισσότερες παραδοσιακές στάσεις γιόγκα μπορούν να εκτελεστούν σε μια καρέκλα.

Η γιόγκα στην καρέκλα είναι ένα ελαφρύ και απαλό είδος γιόγκα που μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μια καρέκλα ενώ κάθεστε. Ορισμένες στάσεις μπορούν επίσης να γίνουν σε όρθια στάση ενώ χρησιμοποιείτε την καρέκλα για ισορροπία και στήριξη. Μπορεί να εκπλαγείτε που οι περισσότερες παραδοσιακές στάσεις γιόγκα μπορούν να εκτελεστούν σε μια καρέκλα. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που έχουν περιορισμένη κινητικότητα ή συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν παραδοσιακή γιόγκα σε ένα χαλάκι γιόγκα.

Τα οφέλη της γιόγκα με καρέκλα

Οι ασκήσεις γιόγκα με καρέκλα μπορούν να αυξήσουν την ευελιξία σας, να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή σας, να ενισχύσουν τη δύναμη και επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο άγχος ή άγχος. Ενώ οι ασκήσεις γιόγκα με καρέκλα εκτελούνται καθιστοί ή όρθιοι χρησιμοποιώντας μια καρέκλα για βοήθεια, ακολουθούν τις ίδιες αρχές με την παραδοσιακή γιόγκα. Οι σωματικές στάσεις τεντώνουν και δυναμώνουν πολλούς από τους ίδιους μύες και η αναπνοή βασίζεται στην παραδοσιακή πραναγιάμα και αξιοποιεί τη δύναμη του νου για διαλογισμό.

Η γιόγκα με καρέκλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η άσκηση της γιόγκα με καρέκλα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους ενήλικες να χτίσουν μυς και να διατηρήσουν τη δύναμη του άνω και κάτω μέρους του σώματος. Μια άλλη μελέτη που παρακολούθησε ενήλικες σε μια κοινότητα συνταξιούχων για 12 εβδομάδες διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα (κυρίως με τη βοήθεια καρέκλας) είχαν λιγότερο φόβο να πέσουν και περισσότερη εμπιστοσύνη στις σωματικές τους ικανότητες, καθώς και καλύτερη ευελιξία και ισορροπία στο κάτω μέρος του σώματος.

Ενώ η γιόγκα με καρέκλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν. Εάν κάθεστε όλη μέρα στη δουλειά, η γιόγκα με καρέκλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να αποφύγετε την ένταση και τον πόνο από το να κάθεστε στην ίδια θέση και βοηθά στην καταπολέμηση της κακής στάσης του σώματος. Και μια μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι η γιόγκα με καρέκλα που γίνεται στο γραφείο μπορεί να μειώσει το άγχος και να προκαλέσει μια αντίδραση χαλάρωσης.

Εδώ είναι 10 απλές στάσεις γιόγκα με καρέκλα που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε.

Πόζα γιόγκα καρέκλας γάτας-αγελάδας

Καθισμένοι σε μια καρέκλα με τα πόδια σας στο πάτωμα τόσο πλάτος όσο οι γοφοί σας, τοποθετήστε τα χέρια σας στα γόνατά σας. Εισπνεύστε και λυγίστε το πάνω μέρος της πλάτης σας, κοιτάζοντας όσο πιο ψηλά μπορείτε με το κεφάλι σας. Βεβαιωθείτε ότι οι ώμοι παραμένουν κάτω. Στη συνέχεια, εκπνεύστε καθώς στρογγυλεύετε τη σπονδυλική σας στήλη και ρίξτε το πηγούνι σας στο στήθος, επιτρέποντας στο κεφάλι να έρθει προς τα εμπρός. Μετακινηθείτε μεταξύ αυτών των δύο θέσεων για συνολικά 5 αναπνοές η καθεμία.

Πόζα γιόγκα με διπλή καρέκλα προς τα εμπρός

Καθίστε όρθια με τα πόδια σας στο έδαφος τόσο φαρδιά όσο οι γοφοί σας, γείρετε αργά προς τα εμπρός στη μέση σας. Διπλώστε προς τα εμπρός έτσι ώστε το στήθος σας να φτάνει προς τους μηρούς σας ή να ακουμπάει στους μηρούς σας. Αφήστε το πηγούνι σας να πέσει προς το στήθος σας και τα χέρια και οι ώμοι σας να πέσουν μπροστά σας. Αφήστε τα χέρια σας να φτάσουν προς το πάτωμα ή ακουμπήστε στο πάτωμα. Μείνετε για τρεις αναπνοές και στη συνέχεια τυλίξτε αργά.

Γιόγκα με καρέκλα πόζα σκύλου προς τα κάτω

Σταθείτε όρθια, κοιτάζοντας την καρέκλα. Λυγίστε στη μέση σας και τοποθετήστε τα χέρια σας στο κάθισμα της καρέκλας. Περιστρέψτε εξωτερικά τους ώμους σας ώστε να απομακρύνονται από τα αυτιά σας. Νιώστε ένα τέντωμα στους μηριαίους και την πλάτη σας. Κρατήστε για 3 αναπνοές και μετά σταθείτε αργά όρθια για να απελευθερωθεί.

 

Γιόγκα σε πλαϊνή πολυθρόνα

Καθίστε με τα πόδια σας σφιχτά τοποθετημένα στο έδαφος τόσο πλάτος όσο οι γοφοί σας. Εισπνεύστε καθώς φτάνετε το δεξί σας χέρι προς τα πάνω και προς την αριστερή πλευρά. Για να βοηθήσετε στην ισορροπία, απλώστε το αριστερό σας χέρι στην αγκαλιά σας, πιάνοντας το δεξί πόδι ή τη δεξιά πλευρά της καρέκλας. Εισπνεύστε στη δεξιά πλευρά του σώματός σας για 3 αναπνοές, μετά επιστρέψτε στο κέντρο, αφήστε το και αλλάξτε πλευρά.

Πόζα γιόγκα με στριφτή καρέκλα

Καθίστε στο πλάι στην καρέκλα έτσι ώστε η δεξιά πλευρά του σώματός σας να ακουμπά το πίσω μέρος της καρέκλας. Κρατήστε τα πόδια σας επίπεδα στο έδαφος τόσο πλάτος όσο οι γοφοί σας. Εισπνεύστε και απλώστε και τα δύο χέρια προς τα δεξιά και κρατήστε την καρέκλα. Εκπνεύστε καθώς στρίβετε προς τα δεξιά, χρησιμοποιώντας την καρέκλα για να σας βοηθήσει να στρίψετε περισσότερο προς τα δεξιά. Βεβαιωθείτε ότι τα γόνατά σας παραμένουν στην ίδια ευθεία μεταξύ τους (μην αφήσετε το αριστερό γόνατο να έρθει πιο μπροστά από το δεξί γόνατο) και δεσμεύστε τους κοιλιακούς σας για να διατηρήσετε την ακεραιότητα της στάσης. Μείνετε για τρεις αναπνοές και μετά αλλάξτε πλευρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η γιόγκα μπορεί να κάνει την επιδερμίδα μας πιο λαμπερή;

Είναι η yoga κατάλληλη μορφή άσκησης για τα παιδιά;

Γιόγκα για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Τεχνικές αναπνοής για την ενίσχυση του μεταβολισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να προσέξετε στα απωθητικά κουνουπιών;

Εντομοαπωθητικά: Όταν ένα κουνούπι σας δαγκώνει, τρυπάει το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα στοματικό εξάρτημα που ονομάζεται προβοσκίδα για να απορροφήσει αίμα.

Σιέστα: Πόσο ωφέλιμη είναι η ανάπαυση του μεσημεριού για την υγεία;

Σιέστα: Η ενσωμάτωση της σιέστα στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και βελτίωση της διάθεσης έως καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και αυξημένη παραγωγικότητα.

Τι να κάνετε για να καταφέρετε να ξεχαστείτε;

Ανησυχία μυαλό: Η ανησυχία μπορεί να είναι ένα επίμονο και εξαντλητικό μέρος της ζωής, αλλά υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του ψυχικού φόρτου

Ποια είναι τα οφέλη της ρεφλεξολογίας;

Ρεφλεξολογία οφέλη: Η Ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική θεραπεία που περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.

Close Icon