Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιχειρηματικά

Κώστας Παπαγιάννης: Η αξιοποίηση των δεδομένων υγείας κλειδί για ένα σύγχρονο υγειονομικό οικοσύστημα

Κώστας Παπαγιάννης: Η αξιοποίηση των δεδομένων υγείας κλειδί για ένα σύγχρονο υγειονομικό οικοσύστημα

Τον ρόλο των δεδομένων στην αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων και στην οικοδόμηση ανθεκτικότερων συστημάτων υγείας, ανέδειξε στο 1ο SFEE Summit, ο Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Novartis Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας και Γενικός Γραμματέας και υπεύθυνος για θέματα Τεκμηρίωσης του ΣΦΕΕ. Το Συνέδριο διοργανώθηκε στις 18 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Ο Κώστας Παπαγιάννης συμμετείχε στο πάνελ «Digital Innovation; Making Healthcare Systems Smarter» μαζί με διακεκριμένους ομιλητές και αναφέρθηκε στη σημασία της αξιοποίησης του μεγάλου όγκου δεδομένων που παράγονται στην υγειονομική περίθαλψη, προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα δεδομένα υγείας αποτελούν τον πυρήνα του υγειονομικού οικοσυστήματος του 21ου αιώνα. Η πρόκληση είναι να τα μετατρέψουμε σε χρήσιμες πληροφορίες, που θα βοηθούν στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων προς όφελος των ασθενών, του συστήματος υγείας και της ευρύτερης κοινωνίας και να μετακινηθούμε από μια κατάσταση αντίδρασης σε μια κατάσταση πρόληψης».

Σχολιάζοντας το ελληνικό σύστημα καινοτομίας, το οποίο οφείλει να χρησιμοποιεί τα δεδομένα και την τεχνολογία προς όφελος των πολίτων, ο κ. Παπαγιάννης επεσήμανε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα Data Hub και κέντρο καινοτομίας, προσθέτοντας πως: «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα, με την υλοποίηση πολλών προγραμμάτων που αφορούν την ψηφιακή υγεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως ΣΦΕΕ, έχουμε ως βασική προτεραιότητα την συν-δημιουργία μιας στρατηγικής που θα εξασφαλίζει την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας, όπως θα προκύπτουν από τις πλατφόρμες και τα έργα που αναπτύσσονται».

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στον τομέα της υγείας, τονίζοντας πως: «Οι ευκαιρίες που προσφέρει το AI είναι πολλές, και ιδιαίτερα στην καθημερινή ιατρική πρακτική, επιτρέποντας τους επαγγελματίες υγείας να φτάνουν ταχύτερα και ακριβέστερα στη διάγνωση προβλημάτων υγείας». «Το υγειονομικό σύστημα της σύγχρονης εποχής», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «βασίζεται στα δεδομένα, τις νέες τεχνολογίες, τις φορητές συσκευές και τις ψηφιακές πλατφόρμες με στόχο την πρόληψη και τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας.»

Η Νovartis διαχρονικά στηρίζει πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ακολουθώντας πιστά την αποστολή της, να βοηθάει τους ασθενείς να ζουν περισσότερο και καλύτερα: «Το PAVE είναι χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas που υλοποιείται από την εταιρεία Healthink και προτείνει ένα πλαίσιο αξιοποίησης των δεδομένων υγείας στην Ελλάδα. Με το έργο αυτό, συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός σαφούς και κοινού οράματος για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στο τομέα της υγείας».

Κατά τη διάρκεια του Summit, τοποθετήθηκε και ο Wojciech Nowak, Group Senior Director Global Governmental & Public Affairs, Novartis; Chairman of the Healthcare Council, EuropaBio στο πάνελ «EU Pharma Legislation; How it could impact access and innovation”.

Όπως δήλωσε ο κος Nowak: «Η διοργάνωση του ΣΦΕΕ αποτελεί μια κρίσιμη συζήτηση σε μια σημαντική χρονική περίοδο. O δημόσιος διάλογος στην Αθήνα εστιάζει στο μέλλον της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών και την ενίσχυση της πρόσβασης στη σωστή θεραπεία, στο σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή, το συντομότερο δυνατό.” Τόνισε ότι «Η μείωση της προστασίας των δεδομένων από τα 8 στα 6 χρόνια, με την ταυτόχρονη υποχρέωση να κυκλοφορεί το φάρμακο και στα 27 κράτη- μέλη, θα έχει αρνητικές επιδράσεις στις start up, καθώς θα μειώσει κάθε πιθανή κερδοφορία». «Η ταχύτητα των εγκρίσεων και η απορρόφηση της καινοτομίας» όπως επεσήμανε «είναι απαραίτητοι όροι για την αειφορία των συστημάτων υγείας.»

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

K. Παπαγιάννης- Novartis Hellas : Ανάγκη η ενίσχυση της αποδοτικότητας των συστημάτων υγείας

H Novartis Hellas για ακόμα μια χρονιά είναι χορηγός στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Novartis Hellas: Σταθερό κοινωνικό αποτύπωμα και πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση της κοινωνίας και ασθενών

Κώστας Παπαγιάννης στο Φόρουμ Δελφών: Τρεις προκλήσεις και μια ευκαιρία στην φαρμακευτική νομοθεσία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η DEMO «άνοιξε τις πόρτες της» στο ΕΚΠΑ

Τις «πόρτες» της στο ΕΚΠΑ άνοιξε, για ακόμη μια φορά, η DEMO, υποδεχόμενη 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος «Οργανική Σύνθεση & Οργανική Χημεία».

Lavipharm:Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας αναλάβει καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου

Eκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Lavipharm κατά την διάρκεια της Συνέλευσης .Στη νέα διοικητική διάρθρωση του Ομίλου, o κ. Τηλέμαχος Λαβίδας  θα αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου και ο κ. Παναγιώτης Γιαννουλέας θα αναβαθμιστεί σε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο. 

Στην τελική φάση η εθελοντική επιστημονική αποστολή στην Μαδαγασκάρη από τους παιδιάτρους Β. Ελλάδος

Στην φάση της τελικής προετοιμασίας εισέρχονται τα μέλη της αποστολής «φροντίΖΩ τα παιδιά της Μαδαγασκάρης» της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, καθώς στις 7 Αυγούστου αναχωρούν για την Τουλεάρ προκειμένου να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους κατοίκους της περιοχής.

Novartis in Society Report: Η πρόοδος της εταιρείας διεθνώς σε θέματα ESG και βιωσιμότητας για το 2023

Η Novartis σημείωσε σημαντική πρόοδο διεθνώς το 2023: ''48% των θέσεων αυξημένης ευθύνης καταλαμβάνονται από γυναίκες. 63% μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας.  97% των εργαζομένων ολοκλήρωσε την εκπαίδευση πάνω στον Κώδικα Δεοντολογίας της εταιρείας, καλλιεργώντας μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα.''

Close Icon