Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


5,2 δισεκατομμύρια $ διαθέτει η Takeda για να αποκτήσει την Ariad και 125 εκατομμύρια $ δίνει στην Maverick με σκοπό να συνεργαστεί για την έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών Τ-λεμφοκυττάρων. Ενώ, η Valeant για να αποπληρώσει τα χρέη της πουλάει την θυγατρική της ογκολογική Dendreon.


Αυτή την εβδομάδα η Takeda ανακοίνωσε τις παραπάνω δύο προσφορές στη διάσκεψη υγείας της JP Morgan .


Ενώ, η Valeant , σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη της πουλάει την θυγατρική της ογκολογική Dendreon σε ένα κινεζικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων για περίπου 820 εκατομμύρια $.


Η Daiichi Sankyo θα βάλει λουκέτο σύντομα σε μία εταιρεία της για έρευνα και ανάπτυξη στην Ινδία με 170 άτομα προσωπικό. Η κινέζικη CRO Phamaron αγόρασε στις ΗΠΑ την εξειδικευμένη εταιρεία στη φασματομετρία μάζας Xceleron. Από την Ινδία η Aurobindo Pharma αγόρασε ένα πορτογαλικό εργοστάσιο € 135.000.000.


1. Takeda δίνει 5,2 δις $ για την Ariad, και τα φάρμακά της Iclusig και brigatinib


Έχει αναφερθεί ότι η Takeda θα διαθέσει 15 δισεκατομμύρια $ για να χρηματοδοτήσει συμφωνίες. Σε μια συμφωνία αξίας 5,2 δισ $ που ανακοινώθηκε στην εκδήλωση της JP Morgan, η Takeda προτίθεται να πληρώσει 24$ ανά μετοχή της Ariad και να διεκδικήσει την κυριότητα του φαρμάκου της για λευχαιμία Iclusig συν του brigatinib, ενός ALK + αναστολέα, που αναμένεται να εγκριθεί από τον FDA πριν από το τέλος του Απριλίου.


Η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία πρόσφατα αναδιάρθρωσε τις δυνάμεις της για να επικεντρωθεί περισσότερο στην ογκολογία, στο ΚΝΣ, σε μολυσματικές νόσους και στο ΓΕΣ, και η Ariad είναι σημαντική για την Takeda, δεδομένης της πείρας της στον αιματολογικό καρκίνο και την επιθυμία της να επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του επιτυχημένου φαρμάκου της Takeda για το πολλαπλούν μυέλωμα Velcade, λήγει φέτος, αλλά το νέο σκεύασμά της Ninlaro πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο στην αγορά των ΗΠΑ.


Εν τω μεταξύ, το Iclusig αντιμετωπίζει αθέμιτες πρακτικές από τους νομοθέτες, αν και δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στο φάρμακο.


Επειδή η εξαγορά της Ariad δεν έχει ακόμη διευθετηθεί η εμφάνιση ενός νέου ανταγωνιστή πλειοδότη, αν και απίθανη, εξακολουθεί να υφίσταται.


Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών θα λάβουν τις αποφάσεις τους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.


2. Η ταραγμένη Valeant ξεφορτώνεται την Dendreon, και εμπορικά σήματα φροντίδας του δέρματος για 2.1 δις$ αναζητώντας μετρητά.


Η Valeant βάλλεται συνεχώς από το 2016, από την κριτική της αύξησης των τιμών της, την μη ικανοποιητική επίδοση της Salix Pharmaceuticals, με την άρνηση αδειοδότησης για ένα οφθαλμικό διάλυμα latanoprostene, καθώς και από τις αποχωρήσεις πολλών σημαντικών στελεχών.


Η εκχώρηση μη βασικών μονάδων για μετρητά φαίνεται να είναι η μόνη λογική στρατηγική για τη Valeant, λένε οι αναλυτές. Τώρα, η εταιρεία πωλεί την καθαρή θέση της στην ογκολογική φαρμακοβιομηχανία Dendreon για 819.900.000 $ σε μετρητά στην Ομάδα Sanpower της Κίνας.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια κινεζική εταιρεία αποκτά μια αμερικανική φαρμακοβιομηχανία η οποία αναπτύσσει πρωτότυπα φάρμακα , αποτελώντας
την πιο ακριβή αγορά φαρμακευτικής, από κινεζική εταιρεία στην Αμερική.


Η συμφωνία θα μεταβιβάσει την κυριότητα του Provenge, της μόνης εγκεκριμένης από τον FDA-ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη και το μόνο εμπορευματοποιημένο προϊόν της Dendreon. Το θεραπευτικό εμβόλιο έλαβε μεγάλη προσοχή, όταν ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε από τον FDA το 2010, αλλά ποτέ δεν απέδωσε και η εμπορική αποτυχία του αναφέρθηκε ως η κύρια αιτία για την πτώχευση της Dendreon το 2014. Ο νέος ιδιοκτήτης αναμένει να φέρει το φάρμακο στην Κίνα και άλλες Ασιατικές αγορές . Η Valeant θα πουλήσει διάφορες μάρκες περιποίησης της επιδερμίδας στη L'Oréal για 1.3 δις$ σε άλλη συμφωνία.


3. Η Takeda δαπανά 125 εκ $ στη Maverick για έρευνα Τ-λεμφοκυττάρων, με ρήτρα εξαγοράς 5 ετών.


Η ιαπωνική φαρμακευτική δαπανά 125 εκατομμύρια $ μέσω της θυγατρικής της Millennium Pharmaceuticals για μια συνεργασία έρευνας και ανάπτυξης. Θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαγοράσει αυτή την εταιρεία βιοτεχνολογίας, μια πρόσφατη απόσχιση της Harpoon Therapeutics. Η νέα θεραπεία Τ-λεμφοκυττάρων της Maverick έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει την τοξικότητα που είναι συνυφασμένη με την χρήση θεραπείας ανακατεύθυνσης των Τ-λεμφοκυττάρων λόγω έκφρασης του αντιγόνου-στόχου σε φυσιολογικούς ιστούς.


4. Η Daiichi βάζει λουκέτο σε ινδική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης με 170 άτομα προσωπικό


Η Daiichi Sankyo θα κλείσει μία ινδική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης για λοιμώδη και αυτοάνοσα νοσήματα με 170 άτομα προσωπικό. Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία αγόρασε την εταιρεία το 2010, μετά την εξαγορά για 4,6 δις $ της Ranbaxy Laboratories, αλλά τώρα αποφάσισε ότι μπορεί επενδύσει στην έρευνα και ανάπτυξη και να την αποκτήσει . Τα τρέχοντα προγράμματά της θα μεταφερθούν στα κεντρικά της. Η εταιρεία έκλεισε μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνοντας στροφή προς την ογκολογία και την αυξημένη εξάρτηση από εξωτερικές συνεργασίες.


5. Η κινεζική Pharmaron εξαγοράζει την Xceleron


Ένα χρόνο αφότου η Phamaron απέκτησε την CRO Quotient στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων στοχεύει την Xceleron, με βάση το Μέρυλαντ, που υπάρχει στο χώρο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.


6. Η Aurobindo παίρνει την εταιρεία γενοσήμων Generis στην Πορτογαλία με € 135 εκ


Η ινδική Aurobindo Pharma, στη συνεχή προσπάθεια να χτίσει της παγκόσμια παρουσία της, θα καταβάλει περίπου 135 εκατομμύρια € για να αγοράσει την Generis Farmacêutica, ένα παρασκευαστή γενόσημων στην Πορτογαλία. Ήδη η Actavis με 41 εκατομμύρια $ το 2014 εξαγόρασε επτά μονάδες γενοσήμων στη Δυτική Ευρώπη, εκ των οποίων η μία στην Πορτογαλία. Η Aurobindo τώρα θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γενοσήμων σ’ αυτή τη χώρα.

Pin It

Cook name