Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

 Της Νικολέτας Ντάμπου 


Ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi Olivier Brandicourt επιμένει σχετικά με τις απαιτήσεις του για συγχωνεύσεις και προσαρτήσεις με  γρήγορες κινήσεις όταν βρει τη σωστή ευκαιρία όπως το 2011 έδωσε 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Genzyme. Θα μπορούσε να κάνει  εξαίρεση για την Ελβετική Actelion που τώρα την διεκδικεί η Johnson & Johnson;


Η εταιρία αυτή λέγεται ότι προσφέρει μέχρι και 27 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά η Actelion ακόμα αδιαφορεί. Το Bloomberg τώρα ισχυρίζεται ότι η Sanofi μελετάει  μια αντιπροσφορά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνά τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια. Για το λόγο αυτό συνεργάζεται με χρηματοοικονομικούς συμβούλους, με το νέο τίμημα να φαίνεται ότι πλέον συγκινεί την  Actelion.


Η Sanofi αναζητά ήδη να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο του διαβήτη, καθώς οι τιμές υφίστανται πιέσεις και η πώληση της βιοϊσοδύναμης έκδοσης της Lantus έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Η Actelion μπορεί να φέρει έναν αγωγό άλλων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου ενός φαρμάκου για την σκλήρυνση κατά πλάκας σε Φάση 3.  Πλέον, η Sanofi ήδη προωθεί το Praluent, που μειώνει την κακή χοληστερόλη μέσω της PCSK9 φαρμάκων , στους ιατρούς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιολόγων, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να συνταγογραφούν και τα φάρμακά της Actelion για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ).


Η γκάμα των φαρμάκων και η τιμολόγηση


Η Actelion ωστόσο είναι μια εξειδικευμένη φαρμακοβιομηχανία, και ως εκ τούτου, οι τρέχουσες προσφορές της έχουν περιορισμένη γκάμα. Ένα από τα κορυφαία φάρμακά της,  το Tracleer, είναι ήδη ελεύθερο από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αν και το Opsumit έχει κάνει ταχεία διείσδυση στην αγορά, σε σημείο που να πιέζει τα κέρδη του τρίτου τριμήνου προς τα άνω, η ανάπτυξη δεν είναι δεδομένη. Ούτε είναι η επιτυχία του σκευάσματος Uptravi δεδομένη, που έκανε το ντεμπούτο του με τιμή  160.000 δολαρίων. Και μιλώντας για τιμή: 27 δις $. Ακόμα και η Genzyme, η ίδια εξειδικευμένη εταιρεία, έφερε μαζί της μια σειρά από φάρμακα για σπάνια νοσήματα και για σκλήρυνση κατά πλάκας για να δικαιολογήσει τα 20 δις της εξαγοράς της. Όταν η Abbvie αγόρασε την Pharmacyclics για 21 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως για το αντικαρκινικό σκεύασμα Imbruvica, οι αναλυτές θεώρησαν τη συμφωνία υπερτιμημένη, και αν και η αγορά του Imbruvica συνεχίζει να αυξάνεται, η συμφωνία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως αποδοτική.


Η Sanofi και οι άλλοι δυνητικοί αγοραστές


Πλέον, η Sanofi θα πρέπει να πάει ενάντια στην J & J και στα 20 δις δολάρια σε μετρητά, ξαναβιώνοντας τον αγώνα της – ένα χρόνο πριν- για να αγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Medivation (εστιασμένη στον καρκίνο). Έχασε αυτή την κούρσα από τη Pfizer, η οποία κατέληξε να δώσει $ 14 δισεκατομμύρια για την Medivation και το σκεύασμά της Xtandi και ένα ζευγάρι πολλά υποσχόμενων φαρμάκων. Η Sanofi είχε υποβάλει νωρίτερα προσφορά για περίπου 9 δισεκατομμύρια $. Το Bloomberg αναφέρει ότι οι άλλοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι επικοινωνούν με άλλους δυνητικούς αγοραστές συμπεριλαμβανομένων των Roche και Pfizer, οι οποίες και εξακολουθούν να έχουν μετρητά για να δαπανήσουν για συγχωνεύσεις. Η Shire θεωρήθηκε ως πιθανός αγοραστής - σε τιμή περίπου 19 δις δολαρίων νωρίτερα αυτό το χρόνο. Η Actelion έχει καταχωρηθεί ως πιθανός στόχος εξαγοράς για εταιρείες που επιθυμούν να αυξηθούν οι πωλήσεις τώρα και να αποκομίσουν οφέλη από την  έρευνα αργότερα.


Η επικράτηση Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα


Αλλά με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump να υπόσχεται φοροαπαλλαγές που θα επιτρέψουν στις μεγάλες φαρμακευτικές με έδρα τις ΗΠΑ να επιστρέψουν από το εξωτερικό μετρητά χωρίς να κάνει παρακρατήσεις η αμερικανική εφορία, η Pfizer (και άλλοι) ίσως να θελήσουν να αποθηκεύσουν τους πόρους τους για απόκτηση εντός των ΗΠΑ .


Η Sanofi έκανε κανένα σχόλιο για το Bloomberg. Η Actelion κρατά κλειστά τα χαρτιά της για πιθανή συμφωνία, πέραν της μακράς δεδηλωμένης προτίμησης του διευθύνοντα συμβούλου της Jean-Paul Clozel να παραμείνει αυτόνομη. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους, το καλύτερο για μας είναι να παραμείνει η εταιρεία ανεξάρτητη», δήλωσε ο  Clozel την περασμένη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ένας σημαντικός επενδυτής της Actelion δήλωσε στο Reuters ότι, αν η J & J ήταν πρόθυμη να πληρώσει περισσότερο από την τιμή που αναφέρεται στον Τύπο-250 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, ή περίπου 27 $ δις, μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι επ’ ωφελεία και των δύο.  Η J & J λέγεται ότι έχει ως στόχο να επιτύχει μια συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, οπότε η διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα. Και με μια τιμή 27 δισεκατομμύρια $, ανάμεσα στις μεγαλύτερες του 2016, η Actelion είναι δεδομένο ότι θα παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές.

Pin It

Cook name