Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Η  καναδική φαρμακοβιομηχανία Valeant λάδωνε στελέχη μεγάλης  αλυσίδας φαρμακείων με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να πωλούν τα προϊόντα της.  


Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ φέρεται να οικοδομούν μια υπόθεση απάτης σε βάρος της Valeant, με επίκεντρο τον CEO και CFO της εταιρείας. Οι αρχές διερευνούν πιθανές λογιστικές απάτες που σχετίζονται με τη καναδική φαρμακοβιομηχανία Valeant και τη σχέση της με μια αλυσίδα φαρμακείων – που δεν υφίσταται πλέον- την Philidor, όπως αναφέρει το Bloomberg. Στο στόχαστρο έχουν μπει οι ενέργειες του πρώην εκτελεστικού προέδρου J. Michael Pearson και του πρώην CFO και προσωρινού  CEO Howard Schiller. 


Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν και μέσα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών της Νέας Υόρκης ερευνούν σχολαστικά εδώ και ένα χρόνο την εταιρεία και όπως λένε οι πηγές εντός των επόμενων εβδομάδων μπορεί να έχουν απτό αποτέλεσμα. Και όπως ισχυρίζονται  εκτός των CEO και CFO ποινική δίωξη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και πρώην στελέχη της Philidor. Ενώ το υπουργείο δικαιοσύνης θα μπορούσε να οδηγηθεί σε συμβιβασμό με την εταιρεία και να λάβει δράση εναντίον των ατόμων αργότερα. Οι επιπτώσεις των κατηγοριών της απάτης – δυνητικά αλλά και πραγματικά – θα μπορούσαν να είναι πιο ευρείς, π.χ. ο αναδανεισμός της εταιρείας μπορεί να στοίχιζε περισσότερο ή να ήταν αδύνατος, κάτι που θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα σε αυτή την υπερχρεωμένη φαρμακοβιομηχανία. Ο διευθύνων σύμβουλος  της Valeant δήλωσε στο Bloomberg (διαβάστε εδώ περισσότερα ) ότι είναι σε συχνή επαφή και σε συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι παίρνει αυτά τα θέματα σοβαρά και προτίθεται να διατηρήσει τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς. 


Πως στήθηκε η απάτη στην καναδική φαρμακοβιομηχανία Valeant ; 


Η μυστική σχέση της Valeant με τη Philidor ήρθε στο φως τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ένας μεσίτης που σορτάρισε κατηγόρησε την φαρμακοβιομηχανία για μόχλευση και φούσκωμα αριθμών. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η Valeant αποκάλυψε ότι είχε προμηθευτεί τη δυνατότητα  να αγοράσει  την εταιρεία και είχε καταχωρήσει εσφαλμένα εμβάσματα προς τη Philidor στα βιβλία ως έσοδα. Αφού αναθεώρησε τα οικονομικά της  για να «μπαλώσει» ένα έλλειμμα 58.000.000 $, η Valeant  κατηγόρησε τον Schiller για "ανάρμοστη συμπεριφορά", κάτι που αυτός αρνήθηκε. Ένα ακόμη στοιχείο προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τις λογιστικές πρακτικές και τις σχέσεις των δύο εταιρειών ένα χρόνο πριν. Όπως αποδείχθηκε, η Valeant είχε προσφέρει σε στελέχη της Philidor δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα για να πωλούν τα προϊόντα τους σε μια εποχή που η σχέση μεταξύ των εταιρειών ήταν ακόμα μυστική. Αν και ήταν ονομαστικά ξεχωριστές εταιρείες, η Valeant είχε μόνο  ένα πελάτη, τη Philidor.


Δαιδαλώδες σχήμα


Η Valeant αναγνώρισε τον οικονομικό έλεγχο της Philidor και άλλαξε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2014 και το 2015, ανακοινώνοντας ότι καταγράφηκαν 58 εκατομμύρια $ σε έσοδα από τη Philidor νωρίτερα από ότι θα έπρεπε. Εάν και τα προϊόντα δεν είχαν πουληθεί, η μετακίνησή τους παρόλο που πρακτικά ήταν εταιρική, είχε θεωρηθεί ως έσοδο, κάτι που δεν ήταν στην πραγματικότητα. Παράλληλα, η Philidor, που ιδρύθηκε το 2013, χρησιμοποίησε τακτικές για να αυξήσει τα χρήματα που εισέπραττεαπό  τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις για φάρμακά της, χρησιμοποιώντας κωδικούς από άλλα φαρμακεία και αλλάζοντας τους κωδικούς νόσου των συνταγών ορισμένων γιατρών σύμφωνα με το Bloomberg. Στα τέλη του 2014 η Valeant κατέβαλε $ 100 εκατομμύρια για να αποκτήσει την Philidor, σε μια συναλλαγή που δεν απαιτούσε περαιτέρω πληρωμές να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας. Αφού η σχέση μεταξύ των δύο έγινε γνωστή, η Valeant παραδέχθηκε ότι εσφαλμένα κατέγραφε τις μεταφορές προς τη Philidor ως έσοδα. Η Valeant είπε πέρυσι ότι θα έκλεινε τη Philidor. 


Τα περισσότερα από τα πρωτοσέλιδα για τη Valeant το 2016 επικεντρώθηκαν σε αμφιλεγόμενες πολιτικές τιμολόγησης- δραματικών αυξήσεων στα φάρμακα και συμμετοχές από ασφαλιστικούς φορείς. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ στη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια φέρεται να κάνουν τις δικές τους έρευνες όπως δήλωσε μια πηγή στο Bloomberg. Η έρευνα της Βοστώνης επικεντρώνεται σε πληρωμές της Valeant σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για να βοηθούν τους ασθενείς να πληρώνουν τη συμμετοχή τους για τα ακριβά φάρμακα της εταιρείες, ενώ από τη Φιλαδέλφεια εξετάζουν πως  η φαρμακοβιομηχανία χρέωνε κυβερνητικά προγράμματα υγείας. 


Αλλά οι ομοσπονδιακοί δεν είναι οι μόνοι που δεν έχουν ξεχάσει το έπος Philidor. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Valeant επιβεβαίωσε - απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης - ότι ήταν υπό έρευνα από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πάλι για τους δεσμούς της με τη Philidor. 


Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι δεν είναι ακριβώς ευχαριστημένοι με τη νέα αποκάλυψη, και έστειλαν μετοχές - ήδη σφαγιάστηκαν μετά τα γεγονότα του παρελθόντος έτους και πλέον – στο χαμηλότερο επίπεδό τους  από  το 2010. Αναλυτικότερα, οι μετοχές της Valeant μειώθηκαν περισσότερο από 12 % σε $ 17.84 στη Νέα Υόρκη, τη χαμηλότερη τιμολόγηση κλεισίματος από τον Ιούνιο του 2010.  Ο αναλυτής David Maris συστήνει στους επενδυτές να ζυγίσουν την πιθανότητα μεγάλων προστίμων και δαπανηρών δικαστικών μαχών – αποζημιώσεων, σε μια εταιρεία που χρωστά πάνω από 30 δις δολάρια και που έχει ήδη ζητήσει δύο φορές διαγραφή χρεών. 


Pin It