Άποψη

Ιατρικός εξοπλισμός : Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες της βιοιατρικής τεχνολογίας στο ΕΣΥ χωρίς σπατάλες

Ιατρικός εξοπλισμός : Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες της βιοιατρικής τεχνολογίας στο ΕΣΥ  χωρίς σπατάλες

Γράφει για το Healthweb.gr ο κ. Χρήστος Καζάσης- Εμβιομηχανικός-Εμπειρογνώμων Αξιολόγησης & Διάχυσης Ιατρικής Τεχνολογίας .

Είναι ο καιρός  της ναφθαλίνης, και η κατάσταση στην Υγεία έχει πάρει την μυρωδιά της. Είναι δεδομένο (όλοι το αναγνωρίζουν) ότι υπάρχει πρόβλημα στην δομή, στην αποτελεσματικότητα, στην παραγωγικότητα, στην βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

O κ. Χρήστος Καζάσης- Εμβιομηχανικός-Εμπειρογνώμων Αξιολόγησης & Διάχυσης Ιατρικής Τεχνολογίας

Επανέρχονται πάλι στην επιφάνεια αναλύσεις, προτάσεις για την αξιολόγηση των υπηρεσιών, του προσωπικού, των νοσοκομείων,  παρωχημένων μοντέλων και λύσεων και γίνονται συζητήσεις  που υπήρχαν στο τραπέζι τη δεκαετία του 1990. Πολλά από αυτά είναι παλαιολιθικά και παρηκμασμένα.  Η πανδημία έδειξε τα στραβά και τα ανάποδα. Αλλά ενώ δόθηκε η ευκαιρία να διορθωθούν εμείς έχουμε στο μυαλό μας, προτάσεις και τρόπους μάλλον ξεπερασμένους. Αν όμως κατά λάθος αναφέρεις την λέξη “αξιολόγηση” σε όλα τα παραπάνω, γίνεται σεισμός.

Ενώ θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό σχέδιο πως θα αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά δεδομένα στην νέα υβριδική κανονικότητα στο σύστημα υγείας, η οποία δεν θα είναι όπως πριν την πανδημία, εναποθέτουμε τις λύσεις για όλα τα προβλήματα στο Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ, μοιράζοντας εκατομμύρια χωρίς κανένα σχέδιο, πλάνο, τεκμηριωμένα χρονοδιαγράμματα, αποτελέσματα, αξιολόγηση, ανατροφοδότηση αξίας και το βασικότερο βελτίωση του τρόπου της παροχής των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Όλοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις, αναθεωρήσεις. Όλοι ζητούν αλλαγές, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν κανένα κεκτημένο (σωστό ή λάθος) του δικούς τους χώρου. Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο τομέας των νοσοκομείων έχει απόλυτη ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, τόσο διαχειριστικά όσο και λειτουργικά, όπως η πανδημία ανέδειξε εμφατικά. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που διαχρονικά ταλανίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία και αφορούν την “θεωρητικά” ελλιπή χρηματοδότηση, την αναποτελεσματική διοίκηση, την ανύπαρκτη διαχείριση του ιατρικού εξοπλισμού, τις μεγάλες ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό. Κανένας όμως δεν αναφέρει τα αίτια όλων αυτών των διαπιστώσεων. Κανένας δεν αναφέρει την σπατάλη στο σύστημα υγείας, τις αποσπάσεις υγειονομικού προσωπικού σε αλλότρια καθήκοντα, τις συνδικαλιστικές επεμβάσεις την λειτουργία των νοσοκομείων. Μελέτη του ΕΚΠΑ, το 2010 οποία κατέδειξε ότι το 30-40% περίπου των διενεργούμενων κατ’ έτος δαπανών των δημόσιων  νοσοκομείων, αποτελούν σπατάλες. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργούν, από νοµική, οργανωτική και οικονοµική άποψη, ως σπάταλες και αναποτελεσµατικές δηµόσιες υπηρεσίες, και όχι ως σύγχρονοι δηµόσιοι οργανισµοί. Και όμως καμία συναινετική μεταρρύθμιση ή παρέμβαση εκσυγχρονισμού αλλά και οργανωτικού ανασχεδιασμού δεν έχει γίνει για να αντιμετωπισθεί τόσο η σπατάλη αυτή.

Όλα τα συστήματα υγείας, βρίσκονται, σήμερα,  σε μια φάση αυτό-αξιολόγησης και ανασχεδιασμού της βιωσιμότητας τους. Συζητάνε, διαβουλεύονται, αναλύουν, σχεδιάζουν και αποφασίζουν την μετά COVID-19 εποχή.

  • Εμείς  αλλάζουμε τους Υπουργούς, ανακυκλώνουμε τις πολιτικές του 1980, συνεχίζουμε την κομματικοποίηση της διοίκησης των νοσοκομείων, συνεχίζουμε την σπατάλη στο σύστημα, ιδρύουμε φορείς, οργανισμούς , ινστιτούτα και συνεχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε, γιατί έτσι μας αρέσει…..

Παρόλο που ο γρήγορος ρυθμός των τεχνολογικών εξελίξεων στην ιατρική είναι αυτό που δημιουργεί  την βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, τις θετικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της φροντίδας, είναι επίσης αυτό που δημιουργεί  τις έντονες οικονομικές πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα. Ο ιατρικός εξοπλισμός συμμετέχει στην σπατάλη των δαπανών στο ΕΣΥ, σε βαθμό που κανένας δεν θέλει να αναφερθεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν  ότι το Υπουργείο σχεδιάζει μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε θέματα ιατρικού εξοπλισμού. Αναφέρουν ότι “Σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχουν κενά σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως είναι εξειδικευμένα μηχανήματα για εξετάσεις κ.λ.π. θα ξεκινήσουν συνεργασίες με ιδιώτες μέσω των οποίων θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές με νέα μηχανήματα” και επίσης ότι  “ σε δημόσιες δομές να τοποθετηθεί νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τις ανάγκες των ασθενών..”.

  • Όλα αυτά ακούγονται, πιθανόν, ενθαρρυντικά για τους πολίτες. Αλλά θα έπρεπε να προηγηθούν:

1. Δημιουργία του τεχνολογικού χάρτη των δομών του ΕΣΥ με την αποτύπωση του τεχνολογικού επιπέδου του ιατρικού εξοπλισμού, της παραγωγικότητας  και της αποτελεσματικότητας
2.  Αξιολόγηση των αναγκών ανά Υγειονομική Περιφέρεια και βαθμός ανταπόκρισης του υπάρχοντος ιατρικού εξοπλισμού
3. Ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την χρήση του ιατρικού εξοπλισμού
4. Ο συνδυασμός αυτών των δεδομένων για τον σχεδιασμό των πραγματικών αναγκών

Όλα αυτά θα μας μετατοπίσουν από την βαθιά κρατικίστικη αντίληψη, ότι  όλες οι αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν από κάποιο κράτος. Το κράτος είναι υπεύθυνο, αλλά και εμείς με όλα αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει απλά να παρευρισκόμαστε στην χώρα…

Ενδεικτικά, και με αφορμή τον απροσδόκητο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022 θα καθιερωθεί ειδικό πρόγραμμα πιλότος, για τον έλεγχο όλων των γυναικών 50-69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Οι εξετάσεις αυτές απαιτούν ιατρικό εξοπλισμό. Τι έχουμε λοιπόν σήμερα στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα σε ΨΗΦΙΑΚΟΥΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΣ (δεν υπολογίζουμε και τους κλασσικούς μαστογράφους, των οποίων ο αριθμός εκτιμάται σε περισσότερα από 380 μηχανήματα  στο ΕΣΥ και Ιδιωτικό τομέα):

Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία6
Ογκολογικά Νοσοκομεία6
Γενικά Νοσοκομεία53
Κέντρα Υγείας21
Στρατιωτικά Νοσοκομεία2
Ιδιωτικός Τομέας380
ΣΥΝΟΛΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ468

 

Ψηφιακοί μαστογράφοι σε διαδικασία αγοράς (διαγωνισμοί) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ17
Ψηφιακοί μαστογράφοι σε κατάσταση έγκρισης σκοπιμότητας, διαβούλευσης προδιαγραφών κλπ11
ΣΥΝΟΛΟ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ28

Ο πληθυσμός στις ηλικίες 50-69 είναι 1.465.000 γυναίκες. Πόσα μηχανήματα χρειαζόμαστε, που και με τι κλινικές προδιαγραφές; Πόσους τεχνολόγους χρειαζόμαστε για την λειτουργία τους και πόσους ιατρούς για την διάγνωση και γνωμάτευση;
Θα αξιοποιήσουμε, άλλες τεχνολογίες (τηλε-διάγνωση, τηλε-συμβουλευτική, τεχνητή νοημοσύνη) για να αντιμετωπίσουμε την σωστή παροχή υπηρεσιών.
Πόσες διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούν τα ιδιωτικά εργαστήρια (o ΕΟΠΥΥ έχει όλα τα δεδομένα) και πόσες τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ;
Ας αποτυπώσουμε πρώτα αυτά και μετά ας αποφασίσουμε για την αγορά, συνεργασία, σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης εξοπλισμού.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αναφορικά με την διάχυση των μαστογράφων ανά εκ. πληθυσμού είναι ενδεικτικά της αυθαίρετης διαχείρισης της τεχνολογίας .

Year2000201020192020
Country     
Australia ..24,1923,26..
Austria ....21,73..
Belgium ..39,19....
Canada ..16,2317,93..
Czech Republic 10,6312,8911,53..
Denmark ..19,2915,13..
Estonia ....10,55..
Finland ..30,3928,61..
Greece52,5166,7880,00
Hungary 9,414,4....
Iceland 17,7815,7216,6416,48
Ireland ..14,47....
Italy ..32,2934,52..
Korea 13,2548,7163,39..
Latvia 13,9420,527,69..
Lithuania 412,5915,7518,25
Luxembourg 22,9219,7311,2911,13
Mexico ..7,0410,45..
New Zealand ..25,2819,4822,38
Norway ....12,3415,09
Poland 10,9514,9310,11..
Slovak Republic ..13,5416,5..
Slovenia ..17,5714,8414,79
Spain ..14,5616,48..
Switzerland ..33,129,27..
Turkey ..8,7211,64..
United Kingdom 6,1510,09....
United States 45,9240,2363,8366,92
  • Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις  παραμέτρους ας σχεδιάσουμε τις ανάγκες της βιοιατρικής τεχνολογίας μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους του συστήματος υγείας, τις υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες , την αξιοποίηση της τεχνολογίας με αποτέλεσμα την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξισορρόπηση κόστους και αξίας στις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού ;

Το σύστημα υγείας είναι "πολύ ζωτικό για να καταρρεύσει"

Οι ΣΔΙΤ στην υγεία αποτελούν καινοτόμες προσεγγίσεις ;

Αγορά Απεικονιστικών Συστημάτων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ 2019

Χωρίς πρόγραμμα διαχείρισης της ιατρικής τεχνολογίας η Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Ανησυχία για τη μη συνταγογράφηση από τις ιδιωτικές δομές υγείας για τους ανασφάλιστους

Την ανησυχία για μη συνταγογράφηση από τις ιδιωτικές δομές υγείας σε ανασφάλιστους και ευάλωτες ομάδες, εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) .

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η Πολιτεία δεν μπορεί να προστατέψει τα παιδιά της

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας Ε.Σ.Α.μεΑ.: Νεκρός 25χρονος έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο παιδιών με αναπηρία. "Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη, μέχρι να θεσπιστεί μια Εθνική Στρατηγική για την Αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη;", ρωτά την Πολιτεία με ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ. "Πόσες φορές θα χρειαστεί το αναπηρικό κίνημα να μιλήσει για τη διαβίωση στην κοινότητα, ενάντια στο κλείδωμα μέσα σε 4 τοίχους και έπειτα γαία πυρί μυχθήτω;", υπογραμμίζει.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στηρίζει τους φροντιστές των ογκολογικών ασθενών

Κ.Ε.Φ.Ι.: Η καλή και αξιόπιστη υποστήριξη που παρέχουν οι φροντιστές, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική ευημερία των ατόμων που αντιμετωπίζουν τη νόσο. Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στηρίζει έμπρακτα τους φροντιστές των ασθενών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά τους στο ταξίδι του ασθενή και προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους το χρειάζονται.

Νέα Εποχή για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση μετά την θεραπεία τριπλού συνδυασμού που “παγώνει” τη νόσο

Κυστική Ίνωση: Τα βασικά σημεία της διαδικτυακής Ημερίδας του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης με θέμα «H Κυστική Ίνωση σήμερα & οι νέες προκλήσεις για το μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κυστικής Ίνωσης υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Διεθνής συνεργασία της φαρμακευτικής Boehringer Ingelheim με την Google

Boehringer Ingelheim Google: Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Google, για την έρευνα και την εφαρμογή κβαντικής υπολογιστικής και τεχνητής νοημοσύνης στη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Καίριος ο ρόλος των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας & των χρόνιων παθήσεων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συνάντηση με τον ΠΦΣ πραγματοποίησε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι προκλήσεις που έχει επιφέρει η COVID στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και τις επιπτώσεις αυτής στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακά τους.

Θετική Φωνή ασθενών : 40 χρόνια HIV/AIDS - Μετράμε τις απώλειες- Διεκδικούμε τις νίκες

40 χρόνια από την αναγνώριση των πρώτων ασθενών με HIV/AIDS και την έναρξη της επιδημίας του AIDS για τους ανθρώπους που ζούμε με HIV στην Ελλάδα, η 1η Δεκέμβρη 2021 είναι ημέρα μνήμης για όλους τους ανθρώπους μας που δεν τα κατάφεραν.