Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων είναι σχεδόν εδώ

Το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων είναι σχεδόν εδώ

Γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρου θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη δεξαμενή οργάνων δωρητών που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση.

Μιλώντας χτες στο Ετήσιο Συνέδριο και τις Επιστημονικές Συνεδριάσεις της Διεθνούς Εταιρείας Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Πνεύμονα (ISHLT) στην Πράγα, ο Muhammad Mohiuddin, MBBS, είπε ότι η ξενομεταμόσχευση, που χαιρετίστηκε ως το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων, είναι έτοιμη να γίνει κλινική πραγματικότητα στο επόμενο διάστημα. αρκετά χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2022, το University of Maryland School of Medicine (UMSOM) έγινε το πρώτο ίδρυμα στον κόσμο που εμφύτευσε γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου σε άνθρωπο ασθενή. Ένας δεύτερος ασθενής υποβλήθηκε σε ξενομομόσχευση καρδιάς στο UMSOM το 2023.

«Κάθε 80 λεπτά, ένα άτομο στη λίστα αναμονής για μια νέα καρδιά πεθαίνει παγκοσμίως», είπε ο Δρ Μοχιουντίν, καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής προγράμματος του Προγράμματος Ξενομομοσχεύσεων Καρδιάς της UMSOM. «Δεν πρόκειται να κάνουν όλοι μεταμόσχευση καρδιάς». Ο Δρ Mohiuddin έχει εμφυτεύσει αρκετές εκατοντάδες γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρου σε ζώα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του τριών δεκαετιών, βοηθώντας στην προετοιμασία για την πρώτη γενετικά τροποποιημένη ξενομομόσχευση σε ζωντανό ασθενή. Οι πρόοδοι στην κλωνοποίηση, την επεξεργασία γονιδίων και τον έλεγχο των λοιμώξεων άνοιξαν το δρόμο για την επανάσταση στην ανθρώπινη ξενομεταμόσχευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διευρυμένης πρόσβασης του FDA των ΗΠΑ.

«Χρησιμοποιώντας αυτήν την επιλογή, ελπίζουμε να σώσουμε τελικά εκατομμύρια ζωές», είπε ο Δρ Μοχιουντίν. «Γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρου θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη δεξαμενή οργάνων δωρητών που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση». Τα όργανα του χοίρου είναι ανατομικά παρόμοια με τους ανθρώπους και οι βαλβίδες καρδιάς χοίρου έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για να αντικαταστήσουν τις βαλβίδες της καρδιάς που νοσούν. Ένας γενετικά τροποποιημένος χοίρος ενός έτους μπορεί να υποστηρίξει έναν άνθρωπο που ζυγίζει έως και 200 κιλά. Η διάρκεια ζωής του χοίρου είναι 20 χρόνια.

Οι δύο άνθρωποι ασθενείς που έλαβαν τροποποιημένες καρδιές χοίρου στο UMSOM έζησαν περίπου 40-60 ημέρες μετά τις επεμβάσεις τους. «Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά από τους ανθρώπους μας ασθενείς», είπε ο Μοχιουντίν στους παρευρισκόμενους. «Βρήκαμε επιπλέον εμπόδια που ελπίζουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε». Κατά την παρουσίασή του, ο Mohiuddin μοιράστηκε έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της ξενομεταμόσχευσης και την κάλυψη της αυξανόμενης ανάγκης για όργανα.

«Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο ότι η ίδια ανοσοκαταστολή που χρησιμοποιείται στις μεταμοσχεύσεις ανθρώπινης καρδιάς μπορεί επίσης να παρατείνει την καρδιά του χοίρου», είπε. «Το πλεονέκτημα της χρήσης γενετικής τροποποίησης είναι ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τον δότη, κάτι που, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει με ανθρώπινη καρδιά δότη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση οι καρδιές των χοίρων

Ένα από τεχνολογικά επιτεύγματα που κανείς δεν πίστευε ότι θα ευδοκιμήσει

Ποια τα κριτήρια που πρέπει να γνωρίζουμε για την μεταμόσχευση ήπατος;

Ξεκινάει η καμπάνια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη Δωρεά Οργάνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΣΑμεΑ: Ζητείται άμεση λύση στα προβλήματα των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. όλης της χώρας

ΕΣΑμεΑ: Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει αγωνιστεί σκληρά για τη δημιουργία του θεσμού των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. και για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου των μνημονίων.

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τηναίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδαε στο ίδυμα ''Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ''

Άτομα με νοητική υστέρηση και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και παραμονής στο ίδρυμα "Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ".

ΚΕΦΙ: Ημερίδα "Δεν καπνίζω .. επιλέγω την ζωή" στις 30 Μαΐου

ΚΕΦΙ: Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών, «Κ.Ε.Φ.Ι.» για 19η συνεχή χρονιά παρουσιάζει το πρόγραμμα τακτικής ενημέρωσης κοινού, φροντιστών, ασθενών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης του καρκίνου.

12.500 αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί μέχρι στιγμής εισπράττουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία

Έχουν αποσταλεί σχετικές επιστολές από τον Ιούνιο του 2022 στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Αρχών ότι θα επιλυθεί άμεσα το ζήτημα, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.

19 Μαΐου - 13ο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης

Η ΕΕΚ παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες και υποστήριξη σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και στο ευρύτερο κοινό. Με αυτές τις εκδηλώσεις, η ΕΕΚ επιδιώκει να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της νόσου.

Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ.

ΕΣΑμεΑ: Με εγκύκλιο που εκδόθηκε θεωρείται σκόπιμο να περιγραφούν με σύντομο τρόπο οι βασικές πτυχές της διαδικασίας της προφορικής εξέτασης των εξεταζόμενων υποψηφίων

Close Icon