Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Οι ομιλούσες βιβλιοθήκες τυφλών χρειάζονται στήριξη από την Πολιτεία

ΕΣΑμεΑ: Οι ομιλούσες βιβλιοθήκες τυφλών χρειάζονται στήριξη από την Πολιτεία

ΕΣΑμεΑ: «Οι ομιλούσες βιβλιοθήκες των τυφλών χρειάζονται στήριξη από την Πολιτεία και όχι οίκτο ή εκμετάλλευση», αναφέρει μεταξύ άλλων η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και «καταδικάζει την προσπάθεια ιδιωτών να καρπωθούν οικονομικά οφέλη προκαλώντας τον οίκτο και ζητώντας οικονομική ενίσχυση υποτίθεται προς όφελος των ατόμων με αναπηρία όρασης».

Η ΕΣΑμεΑ «καταδικάζει την προσπάθεια ιδιωτών να καρπωθούν οικονομικά οφέλη προκαλώντας τον οίκτο και ζητώντας οικονομική ενίσχυση υποτίθεται προς όφελος των ατόμων με αναπηρία όρασης». Συγκεκριμένα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αναφέρει: «Όπως καταγγέλλουν η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), το σωματείο μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και ο συνοδοιπόρος Φάρος Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε.), η εταιρεία «Διαβάζω για τους άλλους» καλεί τους πολίτες να γίνουν ανάδοχοι βιβλίου καταβάλλοντας χρηματικά ποσά, προκειμένου -όπως ισχυρίζεται- «να επιτευχθεί το όραμα της ισότιμης πρόσβασης στη γνώση, τη μάθηση και το βιβλίο».

«Πρόκειται για κλασική περίπτωση συμπονετικού συντηρητισμού, μια επανεμφάνιση του φιλανθρωπικού κατεστημένου σε νέα μορφή και ως τέτοια καταδικάζεται από σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα», σημειώνει συγκεκριμένα η ΕΣΑμεΑ.

Αναλυτικά η συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

«Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία όρασης στην κοινή τους ανακοίνωση: «Εμείς, οι επίσημοι φορείς του χώρου των τυφλών, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στο κάλεσμα της ομάδας “διαβάζω για τους άλλους”, καθότι το γεγονός αυτό πλήττει κατάφορα την αξιοπρέπειά μας και εκμεταλλευόμενο τον οίκτο, την άγνοια και τη φιλοτιμία των απλών πολιτών προσπορίζει στους επιτηδείους τεράστια οικονομικά οφέλη. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην αναφορά που διαβάζουμε στο site ότι κάθε σελίδα ηχογράφησης κοστίζει 12,5 ευρώ, τη στιγμή που τα στούντιο παραχωρούνται δωρεάν από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, που στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο εξοπλισμός προέρχεται από δωρεά του Μεγάρου Μαξίμου και από έσοδα κατά καιρούς διεξαγόμενων δράσεων crowd-funding και οι αναγνώστες είναι εθελοντές. Επισημαίνουμε ότι με το ίδιο ποσό είναι περίπου η ωριαία αμοιβή ενός επαγγελματία αναγνώστη ηθοποιού, ο οποίος στο ίδιο χρονικό διάστημα ηχογραφεί κατά μέσο όρο 25 σελίδες ενός συνήθους βιβλίου. Η διαφορά είναι συντριπτική»!

Το αναπηρικό κίνημα έχει δώσει πολύ μεγάλους αγώνες για να απαγορευτούν οι τηλεμαραθώνιοι και οι πάσης φύσεως έρανοι για άτομα με αναπηρία, που είναι περήφανοι φορείς δικαιωμάτων και όχι αποδέκτες οίκου, ενώ και ο αγώνας για να θεσπιστεί και επίσημα από την πολιτεία η απαγόρευση των παραπάνω είναι διαρκής. Ταυτόχρονα η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει αυτούς τους πραγματικούς φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, που μάχονται να προσφέρουν το καλύτερο, και αναφορικά με το ομιλών βιβλίο.

Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπουμε στην κοινή ανακοίνωση ΕΟΤ – ΠΣΤ- ΦΑΡΟΥ:

«Σημαντικές υπηρεσίες για τα άτομα με απώλεια όρασης αποτελούν η δανειστική βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) και του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε.), οι οποίες παρέχονται δωρεάν και είναι στη διάθεση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων τυφλών σε Ελλάδα και Κύπρο. Η δανειστική βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) ιδρύθηκε ουσιαστικά το 1965 και είναι η πρώτη Υπηρεσία βιβλιοθήκης για τυφλούς στην Ελλάδα. Στόχοι της ήταν αρχικά: να καλύψει τα τεράστια κενά των μαθητών και των σπουδαστών καθώς και τις ευρύτερες ανάγκες πρόσβασης στη λογοτεχνία και γενικότερα στη γνώση. Στα επόμενα χρόνια, μέσα από πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες, η Υπηρεσία αυτή του ΠΣΤ στάθηκε το μοναδικό στήριγμα των μαθητών και φοιτητών μέχρι το 1987, οπότε και ανέλαβε την υποχρέωση της διάθεσης των κειμένων αυτών το ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών).

Η Υπηρεσία Ομιλούντων Βιβλίων και Έκδοσης Ομιλούντων Περιοδικών του ΠΣΤ αριθμεί σήμερα περισσότερους από 11.000 τίτλους. Τα στούντιο είναι πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα παραγωγής προσβάσιμων ψηφιακών ακουστικών βιβλίων της μορφής DAISY (Digital Accessible Information System) και γίνεται σημαντική προσπάθεια ποσοτικής αύξησης και ποιοτικής αναβάθμισης του περιεχομένου της βιβλιοθήκης.

Φιλοδοξία της Υπηρεσίας αυτής είναι να ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στις ανάγκες και τις προσδοκίες των τυφλών, και γενικότερων των εντυποανάπηρων, οι οποίοι επιλέγουν και προτείνουν οι ίδιοι τα βιβλία που ηχογραφούνται, να μπορεί να παρακολουθεί την πραγματικότητα του βιβλίου, να κατακτά καινούργιες περιοχές γνώσης και να γίνει μέσο επικοινωνίας, υψηλής ψυχαγωγίας και πολύπλευρης ενημέρωσης των Ελλήνων τυφλών. Η αναβάθμιση της Υπηρεσίας αυτής το 2016 προσανατολίζεται στο να φτάσει το βιβλίο και η πληροφόρηση μέχρι τον τελευταίο τυφλό της πατρίδας μας με το γρηγορότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών του νέου συστήματος ΟΜΗΡΟΣ https://www.pstomiros.gr/. Μια πολύ σημαντική δραστηριότητα και καινοτομία της Υπηρεσίας αυτής είναι η έκδοση και κυκλοφορία δύο ομιλούντων περιοδικών με ύλη γενικού ενημερωτικού ενδιαφέροντος (εφημερίδων και περιοδικών ημερήσιου τύπου) καθώς και εξειδικευμένων πληροφοριών του χώρου των τυφλών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα περιοδικά αυτά διατίθενται και διανέμονται ατελώς.

Επιπροσθέτως, αντίστοιχη και συνεργαζόμενη δανειστική βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων, λειτουργεί και στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος, η οποία είναι δωρεάν στα άτομα με απώλεια όρασης και αριθμεί σήμερα περισσότερους από 6.000 τίτλους.

Η Δανειστική βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, η οποία προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στον κόσμο του βιβλίου, στην πληροφόρηση και γνώση σε τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα της χώρας και ομογενείς του εξωτερικού, προάγοντας τη φιλαναγνωσία, έχει επίσης μια μακρά ιστορία. Η βιβλιοθήκη Ομιλούντων βιβλίων ιδρύθηκε το 1958, για να καλύψει την εποχή εκείνη με τα όποια μέσα τις μαθησιακές ανάγκες των τυφλών σπουδαστών και να αποτελέσει πηγή επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς και ατόμων με άλλες δυσλειτουργίες.

Το 1975, με τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του, ο Φορέας έλαβε μέριμνα, για τη δημιουργία τριών (3) πλήρως εξοπλισμένων studios ηχογράφησης για την παραγωγή Ομιλούντων Βιβλίων και την ακόλουθη διάθεσή τους στους τυφλούς και μερικώς βλέποντες αναγνώστες και τη συστηματική και οργανωμένη λειτουργία της βιβλιοθήκης του, από ειδικευμένους υπαλλήλους.

Στην υπηρεσία ηχογραφούνται ποικίλου ενδιαφέροντος βιβλία, με έμφαση στην Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία, ενώ εξυπηρετούνται παράλληλα καθημερινές ανάγκες των τυφλών σπουδαστών σε όλη την Ελλάδα μέσω της ηχογράφησης επιστημονικών συγγραμμάτων, των αναγνωστών σε σημειώσεις κλπ. Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων περιλαμβάνει περισσότερους από 6.000 τίτλους Βιβλίων, που διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή π.χ. σε CD, DVD, USB, ενώ υπάρχει διαρκής μέριμνα για τον εμπλουτισμό της, διασφαλίζοντας έτσι ποιότητα και ποικιλία αναγνωστικού περιεχομένου, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα επιλογών.

Προκειμένου μάλιστα να διασφαλιστεί η δυνατότητα εύκολης και γρήγορης πρόσβασης των απανταχού τυφλών αναγνωστών όλων των ηλικιών στο διαθέσιμο ψηφιακό υλικό, έχει δημιουργηθεί Διαδικτυακή-Ψηφιακή Πλατφόρμα Ομιλούντων Βιβλίων. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο και υποσχόμενο έργο, καθώς με αυτόν τον τρόπο, χάρις στα οφέλη της τεχνολογίας και με άκρως διευκολυντικές συνθήκες, εξασφαλίζεται η ισότιμη και άμεση επαφή του ειδικού αναγνωστικού κοινού με τον κόσμο του Βιβλίου, δίχως χωροχρονικούς περιορισμούς. Φιλοδοξία των υπηρεσιών αυτών και των δύο Φορέων είναι να ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες και τις προσδοκίες των τυφλών και γενικότερα των εντυποανάπηρων, οι οποίοι επιλέγουν και προτείνουν οι ίδιοι τα βιβλία που ηχογραφούνται, να μπορούν να παρακολουθούν την πραγματικότητα του βιβλίου, να κατακτούν καινούργιες περιοχές γνώσης και να γίνουν μέσα επικοινωνίας, υψηλής ψυχαγωγίας και πολύπλευρης ενημέρωσης των Ελλήνων τυφλών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΣΑμεΑ: Κάλεσμα προς ενδιαφερόμενους στην Αττική για Προσωπικό Βοηθό

Συνάντηση ΕΣΑμεΑ με την ηγεσία της Παραολυμπιακής Επιτροπής

ΕΣΑμεΑ: "Παραλογισμός" - Κόβεται το επίδομα με το θάνατο του γονέα ατόμου με βαριά αναπηρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γίνε κι εσύ εθελοντής στο ΚΕΦΙ

ΚΕΦΙ: Η ικανοποίηση και η πληρότητα που συνοδεύουν την εθελοντική προσφορά είναι το κοινό δώρο, που προσφέρουμε μεταξύ μας, ασθενείς και εθελοντές.

Ετήσιο συνέδριο για την χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Βερολίνο λευχαιμία:  Η Ημέρα 1 του CML AN Horizons 2023 ξεκίνησε, με ένα θερμό καλωσόρισμα από τον Jan Geissler και ένα ειδικό μήνυμα βίντεο από την κα Bettina Stark-Watzinger - Ομοσπονδιακή Υπουργό Έρευνας και Παιδείας, και ακολούθησε η επίσημη έναρξη του συνεδρίου από τους Rod Padua και Giora Sharf.

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τον HIV με αντιλήψεις των δεκαετιών ‘80 και ’90

Την άγνοια του ελληνικού κοινού σχετικά με τον HIV αναδεικνύει η καμπάνια που δημιούργησε ο  Σύλλογος  Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Μητσοτάκης: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030»

ΕΣΑμεΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια συγκινητική αναφορά στην μητέρα του, την αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη, που είχε μιλήσει για το στίγμα των ατόμων με αναπηρία εκείνη την εποχή των έντονων προκαταλήψεων.