Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Editorial

Το ΩΝΑΣΕΙΟ κινδυνεύει με κλείσιμο και θέλει να κάνει και τον επενδυτή!

Το ΩΝΑΣΕΙΟ κινδυνεύει με κλείσιμο και θέλει να κάνει και τον επενδυτή!

Της Νικολέτας Ντάμπου  

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που γράφουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM ) απέρριψε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου γιατί το ίδρυμα αρνήθηκε να δώσει εγγυήσεις .

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Kontranews», μια από τις συστημικές τράπεζες στις οποίες το Ωνάσειο έχει δάνεια τριανταπέντε εκατομμυρίων ευρώ κάλεσε τη διοίκηση του Ιδρύματος προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές με αναδιάρθρωση του δανείου.Η διοίκηση του Νοσοκομείου και το Ίδρυμα αρνήθηκαν να βάλουν εγγυήσεις που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση των δανείων. Όπως αναμενόταν, ο SSM απέρριψε το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών χωρίς εγγυήσεις και απαίτησε από την τράπεζα να βγάλει το Νοσοκομείο στο σφυρί. Στο ζήτημα παρενέβη η Κυβέρνηση αναζητώντας εναγωνίως στρατηγικό επενδυτή για να μην κλείσει το Ωνάσειο, αυτά γράφει η εφημερίδα Kontranews .

Ήδη μια από τις συστημικές τράπεζες στην οποία οι οφειλές του Ωνασείου φτάνουν τα 35.000.000 € έχει αρχίσει να ψάχνει τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφού το ίδρυμα διαθέτει ένα σύστημα από παράκτιες εταιρείες με έδρα τον Παναμά και άλλους φορολογικούς παραδείσους που διαχειρίζονται κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ . Αυτή η συστημική τράπεζα μήπως είναι η ΠΕΙΡΑΙΩΣ όπως ακούγεται; Γιατί εάν είναι αυτή που ψάχνει τους λογαριασμούς του ιδρύματος ΩΝΑΣΗ στο εξωτερικό θα ήταν σκάνδαλο παγκόσμιας εμβέλειας , να έχει διαφορές με την τράπεζα για οφειλές εκατομμυρίων και ταυτόχρονα το ίδρυμα να θέλει να αποκτήσει περιουσιακό στοιχείο της τράπεζας κάνοντας την υψηλότερη προσφορά!

Δεν έχει να πληρώσει τα υφιστάμενα χρέη και κινδυνεύει με κλείσιμο το μεγαλύτερο καρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας και θέλει να κάνει και τον επενδυτή! Με ποια λεφτά; Μάλλον με τα δικά μας και της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Είναι πρόκληση ο νόμος με τον οποίο χαρίζονται οι φόροι ακίνητης περιουσίας στο ίδρυμα Ωνάση και επιστρέφονται αναδρομικά όσα είχε καταβάλει στο Δημόσιο. Του επιστρέφονται εκατομμύρια ευρώ, από τα δικά μας ευρώ, για να πάει να αγοράσει το Ερρίκος Ντυνάν ! Του επιστρέφονται Φόροι, ΕΝΦΙΑ από το 2013 με κίνδυνο και άλλοι οργανισμοί με το ίδιο κοινωνικό καθεστώς να ζητήσουν να γίνει το ίδιο και σε αυτούς , με κόστος εκατοντάδων  εκατομμυρίων ευρώ. 

Και όλα αυτά για ένα ‘’καπρίτσιο’’ να πάει το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ στο Δημόσιο.

Και τελευταία μάθαμε από το στόμα του αναπληρωτή υπουργού υγείας ότι συμμετείχε το υπουργείο υγείας σε πλήρη συνεργασία με το ίδρυμα Ωνάση στον ’’ διαγωνισμό’’ που έκανε τράπεζα Πειραιώς.

Και μιλώντας σε α’ πληθυντικό είπε ότι << Η δική μας προσφορά – ακόμη και η πρώτη- ήταν η καλύτερη από τους τρεις, 10 εκατομμύρια € μετρητά από το ίδρυμα Ωνάση και 78 εκατομμύρια € ανάληψη δεκαπενταετούς δανείου από το Δημόσιο, να ενταχθεί στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό ίδρυμα και να αποτελεί δεύτερη κλινική (με τρίτη το Εθνικό Μεταμοσχευτικό  Κέντρο.)  Εμείς εξασφαλίζουμε με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον ΕΟΠΠΥ την λειτουργία και ανάπτυξη του Ωνασείου. >>

Αν καταλαβαίνουμε σωστά επέστρεψαν στο Ωνάσειο 10 εκατομμύρια € με τους τελευταίους νόμους (όπως γράφουμε παραπάνω ) και το δημόσιο θα δώσει δάνειο 78 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του!

Δηλαδή το ΩΝΑΣΕΙΟ χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ θα γίνει αγοραστής και ιδιοκτήτης του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ !

Το ΩΝΑΣΕΙΟ , όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός υγείας στη Βουλή, είχε τεράστια χρέη που του είχαν φορτώσει το 2010 με 2014 . << Αυτό πιάνει πολλούς , δεν πιάνει έναν μόνο. Τον Γενάρη του 2015 παρέλαβαν το Ωνάσειο με χρέη πάνω από 120 εκατομμύρια €. Έγινε μία πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, εντάχθηκε στους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, χρηματοδοτήθηκε από τον ΕΟΠΠΥ παραπάνω, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων και με 54 εκατομμύρια, τα οποία πήρε, αποπλήρωσε 90 εκατομμύρια € χρέη, αναγκάζοντας παρόχους και προμηθευτές και μία τράπεζα να κάνουν μεγάλη έκπτωση στα τιμολόγια που είχαν εκχωρήσει στην τράπεζα οι προμηθευτές, διότι όλο αυτό το χρέος που ήταν την εποχή του μεγάλου ‘’πάρτι’’ παρά την περίοδο των μνημονίων. Ήταν τρομερά υπερτιμολογημένα τα υλικά . Δηλαδή , για να το λέω έτσι με νούμερα , stents τα οποία σήμερα το ΩΝΑΣΕΙΟ τα αγοράζει 400, 500,600 ευρώ, σε αυτά σ’ αυτά τα τιμολόγια ήταν χρεωμένα 1.500 , 2000 και 2.500 χιλιάδες ευρώ . Έχουν μείνει 16 εκατομμύρια και αυτή την στιγμή είναι σε μία σκληρή διαπραγμάτευση με τρείς τράπεζες , προκειμένου να προχωρήσουν σε <<κούρεμα>> 50% του χρέους και να μπορέσει να ολοκληρωθεί και να είναι εντελώς καθαρό το ΩΝΑΣΕΙΟ και θα γίνει αυτό με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο>>.

Γιατί δεν αναζητούν τους υπεύθυνους της ζημιάς του αλλά τα πληρώνουν ενώ δεν όφειλαν , όπως λέει; Ζητάνε από μία τράπεζα να χρεωθεί με 8 εκατομμύρια € , τις αμαρτίες των διοικούντων και την ίδια ώρα να τους δώσει και το Ερρίκος Ντυνάν ! Αλήθεια ο σημερινός πρόεδρος είναι άμοιρος ευθυνών; Ποιος θα απαντήσει στους φορολογούμενους και τους ασθενείς πόσα χρωστάει σήμερα το Ωνάσειο;

Γιατί όπως όλοι λένε δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το κόστος των προμηθειών, τις αποδοχές των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών και μία σειρά άλλων στοιχείων. Ποιος θα μας πει με πόσα χρήματα επιχορηγήθηκε, πότε και γιατί;

Πως θεωρείται αξιόπιστος επενδυτής ή αγοραστής κάποιος που επιδοτείται γιατί χρωστάει και την ίδια στιγμή κάνει και τον επενδυτή (με την εγγύηση του Δημοσίου) ;

Ποιοι ευθύνονται για τα χρέη του νοσοκομείου διαχρονικά; 

Σε τι τιμές προμηθεύεται τώρα το Ωνάσειο τα υλικά και πόσο τελευταίες τεχνολογίας είναι;

Και για το τέλος αφήσαμε κάτι ενδιαφέρον. Γιατί το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του <<Ωνασείου > , όπου αναφέρονται και επικαλούνται το άρθρο 109 του Συντάγματος, λένε ότι δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου ή των όρων διαθήκης, κωδικέλλου ή δωρεάς ως προς τις διατάξεις τους υπέρ του δημοσίου ή υπέρ κοινωφελούς σκοπούq .  Και αυτό δεν έχει απαντηθεί ούτε κατά την συζήτηση στη Βουλή για την δωρεά του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρχονται τα QALY’s στην Ελλάδα; Νέες μέθοδοι ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ

Ελλείψεις φαρμάκων και Ψηφιακή αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποια έργα για την Υγεία θα υλοποιηθούν τελικά  μέχρι το τέλος του 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης;. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση για να συγκρατήσει τις απώλειες που είχαν τα κράτη -μέλη της, λόγω του κορωνοϊού και μετά από πολλές ενστάσεις σύστησε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο τα χρηματοδοτεί.

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.

Close Icon