Editorial

Νομοσχέδιο ΕΟΠΥΥ: Φέρνει κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Νομοσχέδιο ΕΟΠΥΥ: Φέρνει κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Την κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ φέρνει το  νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο  αναμένεται να  κατατεθεί  προς ψήφιση, στη Βουλή  από τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη  μέχρι τέλος Δεκέμβριου  2021, προβληματίζει το άρθρο με το οποίο καταργείται η  υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης  ΥΠΕΔΥΦΚΑ , δηλαδή ο ελεγκτικός μηχανισμός του οργανισμού .

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.healthweb.gr ,η κυρία Θεανώ  Καρποδίνη εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ , αλλαγή της διάρθρωσης του Οργανισμού ,όντας μόνο προσωρινή διοικήτρια. Οι αλλαγές  είναι σαρωτικές και μη αναγκαίες για τον Οργανισμό ,μεταξύ των οποίων η αύξηση του αριθμού Γενικών  Διευθύνσεων , η κατάτμηση Διευθύνσεων σε περισσότερες , καθώς σήμερα απαιτείται  η σύμπτυξη του Δημοσίου τομέα και όχι η αύξηση όπως γίνεται με την κατάτμηση των διευθύνσεων που προτείνει η κ. Καρποδίνη και η κατάργηση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ ,της ΥΠΕΔΥΦΚΑ !!

Είναι ακραίο και παράδοξο , να ζητάει η διοίκηση  του ΕΟΠΥΥ να καταργηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του οργανισμού που είναι η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, καθώς ο ρόλος της είναι να ελέγχει τις δαπάνες ,να εντοπίζει τυχόν παραβάσεις των παρόχων, μέσα από την επεξεργασία ηλεκτρονικών αρχείων αλλά και με φυσική παρουσία ,με επιτόπιους ελέγχους και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις  .Οι επιθεωρητές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, έχουν τεράστια εμπειρία ,η δράση της  Υπηρεσίας ήταν σημαντική στον εντοπισμό παραβάσεων ,στην επιβολή αυστηρών προστίμων καθώς και στην εισήγηση στη διοίκηση λήψης αποφάσεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και Εθνικής Οικονομίας .

Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της διαφθοράς στην υγεία  (EHFCN),όπου είχε λάβει και βραβείο για τις μεθόδους που ακολούθησε για την πάταξη της διαφθοράς.

  • Η αντικατάσταση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ με  κάποιου είδους διεύθυνση και τμήμα ,χωρίς δυνατότητες πραγματικής έρευνας , τι σηματοδοτεί ; Την αποδυνάμωση των ελέγχων ; .

Η εξάρθρωση του κυκλώματος , που χρέωσε 5 εκατομμύρια ευρώ τον οργανισμό από ψεύτικες συνταγογραφήσεις  κ.α, μήπως πρέπει να θυμίσει ότι χρειάζεται ενίσχυση ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ και όχι αποδυνάμωση ;

Να σημειώσουμε ότι οι επιθεωρητές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ κατέχουν ειδική πιστοποίηση για τους ελέγχους και την αρμοδιότητα κατά τον έλεγχο να έχουν ανακριτική ιδιότητα , σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της .

  • Θα δεχτεί τελικά ο Υπουργός Υγείας τέτοια διάταξη ,όχι μόνο για την ΥΠΕΔΥΦΚΑ ,αλλά και των λοιπών αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ;

 

Οψόμεθα και παρακολουθούμε…

 

 Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΠΥΥ : Έρχεται η κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.;

Παρασκήνιο-ΥΠΕΔΥΦΚΑ: Πλήθος ερωτηματικών για τις μετακινήσεις του επιθεωρητή

Σκανδαλώδης παράταση της θητείας του Γεν. επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ πριν τις εκλογές

100 γιατροί στην ‘’φάκα’’ του ΕΟΠΥΥ για υπερυνταγογράφηση

Σύσκεψη για εξορθολογισμό των δαπανών της Υγείας

Κώστας Κερασίδης: Ο Υπουργός Υγείας το μόνο που πράττει είναι να απαξιώνει τον ΕΟΠΥΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.

Λιτότητα και στην Υγεία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με την εγκύκλιο  κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο (2023 -2026) ζήτησε την αυστηρή συγκράτηση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα που επανέρχονται από το 2023.

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τους real time ελέγχους ή ελέγχους ηλεκτρονικών αρχείων, όπως στοχεύουν να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα είπε η Θεανώ Καρποδίνη αλλά και ο Υπουργός Υγείας κατά την ομιλία τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανανέωση της θητείας της προσωρινής Διοικήτρια του Οργανισμού.