ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Βιδάλης
Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ)
video

Ο Γιώργος Βιδάλης στο healthweb: Η Ζημιά των 5 εκατ.€ από απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ να μην επιβαρύνει τις Υγιείς εταιρείες

Ο κ.  Γιώργος Βιδάλης πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ),  μίλησε στην εκπομπή Opinion Health, με την Νικολέτα Ντάμπου για την οικονομική ζημιά των 5 εκατ.  €  που υπέστη ο ΕΟΠΥΥ από ψεύτικες συνταγογραφήσεις , τονίζοντας ότι  το πόσο αυτό δεν θα πρέπει να  επιβαρύνει τις Υγιείς εταιρείες με clawback . Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ και τα αιτήματα των εταιριών προς την ηγεσία του  Υπουργείου Υγείας αλλά και για την στήριξη που προσφέρουν στους ασθενείς .

Ας ξεκινήσουμε με το πρόσφατο, σοβαρό γεγονός, την αποκάλυψη της Αστυνομίας για το κύκλωμα το οποίο με ψεύτικες συνταγογραφήσεις και με τη συμμετοχή 54 γιατρών ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Κύριε Βιδάλη όλο αυτό το ποσό θα γίνει clawback;

Για εμάς αυτό είναι ένα εξαιρετικά λυπηρό γεγονός, θεωρούμε ότι αποτελεί μία εξαιρετικά μικρή μειοψηφία είτε αυτό αφορά τους γιατρούς, είτε αφορά τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Πιστεύουμε ότι δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τους γιατρούς, ούτε τις εταιρείες που όλα αυτά τα χρόνια παλεύουν για τους ασθενείς. Είναι μία εξαιρετικά μικρή μειοψηφία, πιθανό το 1% ή λιγότερο, είναι καταδικαστέο, είναι εξαιρετικά άσχημο γεγονός, έχει πάρει το δρόμο του, πιστεύω ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της όπως πάντα και θα το τακτοποιήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Εμείς από τη μεριά μας ως ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ θα βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση καθώς  θέλουμε να υπάρχει καθαρή λύση . Αυτό που από την πρώτη στιγμή  φωνάζουμε και παλεύουμε είναι καταστάσεις όπως αυτή η  οικονομική ζημιά των 5 εκατ.  €  που υπέστη ο ΕΟΠΥΥ,  όταν υπάρχουν να μην επιβαρύνουν τις υγιείς εταιρείες που είναι καθημερινά στο δρόμο, στον αγώνα, στο σπίτι του ασθενή για  να στηρίξουν τον ασφαλισμένο, να μην επιστρέφουν όλα αυτά τα ποσά που κάποιοι  εκμεταλλεύονται και τα κλέβουν, να μην επιστρέψουν με την μορφή του clawback πίσω  οι υγιείς εταιρείες.

Ναι αλλά τώρα αυτό κύριε Βιδάλη είναι μία δαπάνη, μία υπέρβαση η οποία δεν μπορεί να διαγραφεί. Άρα αναγκαστικά, αν δεν βγει κάποια έκτακτη υπουργική απόφαση θα πρέπει να πληρώσουν οι υγιείς εταιρείες, σωστά;

Εμείς έχουμε ζητήσει να κάνουμε συναντήσεις στο Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν  λόγω ζήτημα . Όπως τα λέτε είναι,  αυτό το ποσό εντάσσεται στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ άρα στη συνέχεια καταλογίζεται ως υπέρβαση δαπάνης. Θα πρέπει να βρεθεί νομοθετική λύση από την Πολιτεία ώστε να εξαιρέσει αυτά τα ποσά τουλάχιστον στα χρόνια που έρχονται και δεν θα έχει τελεσίδικη απόφαση από τη δικαιοσύνη, αναφορικά με το τι θα γίνει με τα χρήματα αυτά.

Εσείς ως Σύλλογος (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ), έχετε κάνει κάποιες συναντήσεις με το Υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό;

Μόλις το πληροφορηθήκαμε ζητήσαμε να κάνουμε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου υγείας ώστε να συζητήσουμε το θέμα αυτό ειδικά αλλά και γενικά το θέμα του clawback το οποίο επανειλημμένως θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο άδικο και θίγει τις υγιείς επιχειρήσεις, δεν θίγει τις επιχειρήσεις που μετέρχονται τέτοιες μεθόδους για να αποσπάσουν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Άρα είστε σε αναμονή κάποιας συνάντησης καταλαβαίνω ώστε να συζητηθεί το θέμα. Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες αντέχουν να σηκώσουν αυτό το οικονομικό βάρος , εάν τελικά δεν βγει κάποια νέα Υπουργική απόφαση ή με κάποιον τρόπο δεν το διαχειριστούν το θέμα το συγκεκριμένο; Αντέχουν οι εταιρείες;

Οι εταιρείες στη χρονική στιγμή που μιλάμε έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα παραπάνω από 3 προβλήματα. Το ένα είναι το clawback όπως υπήρχε όλα  τα προηγούμενα χρόνια και με νομοθετική ρύθμιση πληρώνεται σε 120 δόσεις. Αυτές λοιπόν ήδη τις πληρώνουν οι εταιρείες . Μεσολάβησε η πανδημία που ειδικά στα αναπνευστικά δημιούργησε πολύ αυξημένες ανάγκες, χωρίς να γίνει καμία τροποποίηση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Ως ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ ζητήσαμε δύο πράγματα τα οποία δεν έγιναν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το ένα ήταν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, έτσι κι αλλιώς βγήκαν πάρα πολλά έκτακτα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θεωρώ ότι θα έπρεπε και στο κομμάτι το δικό μας, ειδικά και στο οξυγόνο, στους αναπνευστήρες, σε προϊόντα που αυξήθηκε κατά 300%-400% η ζήτηση, θα έπρεπε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός. Ή αν μη τι άλλο είχαμε ζητήσει να μειωθεί ο ΦΠΑ των προϊόντων αυτών σε χαμηλό συντελεστή, όπως αυτό έγινε με τα γάντια, τα αντισηπτικά και  με άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης και για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία. Δηλαδή αυτό γινότανε 2-2,5 χρόνια που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχε αυτή η έκτακτη ανάγκη. Αυτά τα πράγματα δεν γίνανε. Παράλληλα με αυτό, εμείς ανταποκριθήκαμε, δεν αφήσαμε κανέναν ασθενή ακάλυπτο, ούτε σε συσκευές οξυγόνου και με όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν να προμηθευτούμε αυτές τις συσκευές από το εξωτερικό, δεδομένου ότι η ζήτηση ήταν τεράστια παγκοσμίως  και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η παραγωγή των εταιρειών. Παρ’ όλα αυτά εμείς ανταποκριθήκαμε, δεν έμεινε κανείς ασθενής χωρίς να πάρει την θεραπεία του και χωρίς να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες υπήρχαν.

  • Το επόμενο πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι η προείσπραξη του τρέχοντος clawback που ζητάει ο ΕΟΠΥΥ από τις εταιρίες . Ως σύλλογος θέσαμε το θέμα στην συζήτηση  που υπήρχε στη Βουλή αλλά  δεν έγινε πάλι αποδεκτό. Ο Νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει τον καταλογισμό του τρέχοντος clawback μέχρι του ποσού κατά 70% μήνα-μήνα. Σκεφτείτε λοιπόν τις εταιρείες του Συλλόγου μας, όπου βρίσκονται σε ένα σημείο να πληρώνουν τις δόσεις για τα προηγούμενα χρόνια, να πρέπει να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών λόγω της πανδημίας, χωρίς καμία αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, να μην έχει μπει το μειωμένο ΦΠΑ όπως μπήκε σε άλλα προϊόντα και να έρχεται τώρα ο ΕΟΠΥΥ να ζητάει το 70% προείσπραξη του τρέχοντος clawback, ψηφίζοντας ένα νόμο πριν από 20 ημέρες και έχοντας αναδρομική ισχύ.

Και ήδη υπάρχουν εταιρείες κύριε Βιδάλη οι οποίες είναι λίγο πριν το κλείσιμο ;

Είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Συν όλα αυτά, έχουμε να πληρώσουμε και τον λογαριασμό για κάποιους που χρεώσανε με κάποια εκατομμύρια τον Οργανισμό με ψεύτικες συνταγογραφήσεις . Δηλαδή αυτό θα έρθει στον καθένα από εμάς, πρόσθετο clawback 10%-15% ανάλογα την κατηγορία του προϊόντος .

Είναι πολύ επιβαρυντικό. Πόσες εταιρείες έχει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας;

Οι εταιρείες που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αν μιλάμε στα αναπνευστικά, ορθοπεδικά και κάποια αναλώσιμα που δίνονται για νοσηλεία ασθενών στο σπίτι, είναι καταγεγραμμένες περίπου 600 εταιρείες σε όλη την Ελλάδα, διασπαρμένες καλύπτουν  όλη την χώρα. Αρκετές από αυτές είναι μέλη του Συλλόγου, νομίζω ότι καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αγοράς.

Στο σύνολο πόσα μέλη έχει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας;

Είναι περίπου 350 εταιρείες στον ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.

Μέχρι τώρα πιστεύετε ότι η κατανομή του clawback είναι δίκαιη;

Το clawback από τη φύση του είναι ένα μέτρο οριζόντιο, ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι δίκαιο. Δηλαδή θεωρεί ότι οτιδήποτε είναι πάνω από τον προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός καταρχάς έχει μπει αυθαίρετα. Έχουμε ζητήσει να χρησιμοποιηθούν επιστημονικές μέθοδοι. Να δούμε τον επιπολασμό κάποιων νόσων, τι απαιτείται για τη θεραπεία αυτής της νόσου, να βγουν μετά οι τιμές για τις θεραπείες και από αυτό να προκύψουν οι προϋπολογισμοί. Εδώ τώρα έχουμε ένα αντίστροφο σχεδιασμό, δηλαδή ξέρουμε ότι έχουμε τόσους ασθενείς, τους δίνουμε μία θεραπεία την οποία ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί και παρ’ όλα αυτά ο κλειστός προϋπολογισμός είναι κάποιο άλλο νούμερο. Δηλαδή υπάρχει  αυθαίρετος τρόπος που βγαίνει  ο  προϋπολογισμός,  άρα ότι περισσεύει το ζητάνε  από τις εταιρείες . Εφόσον ξέρουμε τον αριθμό των ασθενών και έχουμε ορίσει εμείς την τιμή, θα έπρεπε ο προϋπολογισμός να μπορεί να καλύπτει αυτό. Έπειτα περνώντας τα χρόνια οι θεραπείες που μπορούμε να προσφέρουμε στον Έλληνα ασθενή είναι τεχνολογικά ανώτερες από ότι ήταν πριν από 10 ή πριν από 20 χρόνια. Μπορούμε να του δώσουμε λύσεις ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής του ασθενή και προφανώς αυτά δεν έχουν το ίδιο κόστος που είχαμε πριν από 20 χρόνια. Άρα αν διατηρούμε τον προϋπολογισμό σταθερό και θέλουμε να δώσουμε στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όλο αυτό θα το δώσουμε πίσω στην αγορά με τη μορφή clawback. Η αγορά δεν μπορεί να αντέξει άλλο, στο τέλος δηλαδή δεν θα έχουμε αγορά, δεν θα έχουμε εταιρείες να μας δώσουν τις υπηρεσίες αυτές που χρειαζόμαστε να αγοράσουμε.

Και αυτό θα είναι κατά των ασθενών οι οποίοι δεν θα μπορούν να βρίσκουν τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που χρειάζονται για τη θεραπεία τους και από ότι φαίνεται θα πρέπει κανείς να προβληματιστεί μάλλον εάν ο ΕΟΠΥΥ πια μπορεί να στηρίξει τις νέες τεχνολογίες, γιατί από ότι φαίνεται ο προϋπολογισμός δεν αυξάνεται.

Ο προϋπολογισμός είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια.

Άρα θα πρέπει κύριε Βιδάλη άμεσα να γίνει η συνάντηση με το Υπουργείο ώστε να μπορέσετε να έρθετε σε μία συμφωνία.

Το έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αλλάξει. Έχει μείνει σταθερός ή με μια διαφοροποίηση 2%-3%, προέρχεται από την αρχή της κρίσης, θεωρητικά από ότι ακούμε έχουμε περάσει την κρίση τώρα και μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή για την χώρα. Το clawback είναι ένα από τα κακά απομεινάρια της κρίσης το οποίο ψηφίστηκε σαν πρόσκαιρο και έκτακτο μέτρο και με τις παρατάσεις που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα έχει πάει μέχρι το 2024. Άρα από το 10 έως το 24 ούτε πρόσκαιρο ούτε έκτακτο είναι, απλά κατά τη γνώμη μου αντικαθιστά την ευθύνη που έχει η διοίκηση να κάνει ελέγχους και να πιάσει όποιον δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Αυτό το μεταφέρει στις πλάτες των εταιρειών με τη μορφή clawback. Το θεωρώ ότι θα πρέπει να σταματήσει να γίνεται πλέον.

Ακριβώς. Συν το ότι και ο τρόπος ο οποίος υπολογίζεται το clawback δεν είναι ξεκάθαρος, αιφνιδιάζονται οι εταιρείες έτσι αλλάζοντας τον προϋπολογισμό τους και γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν και πολλές εταιρείες οι οποίες δεν αντέχουν πια και είναι και λίγο πριν το λουκέτο. Οπότε οφείλει η Πολιτεία να προστατεύσει την επιχειρηματικότητα σε αυτό το κομμάτι γιατί έχει αντίκτυπο στους ασθενείς. Παρ’ όλα αυτά όμως κύριε Βιδάλη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας βρίσκεται δίπλα στους ασθενείς και τους στηρίζει. Με την παροχή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ας πούμε έχετε 24ωρη στήριξη των ασθενών σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Σωστά;

Σε πολλές παθήσεις όπου η υγεία και η ζωή του ασθενή εξαρτάται από συγκεκριμένα μηχανήματα, έχουμε ηθική υποχρέωση να έχουμε αυτή την υπηρεσία που είναι 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο. Ειδικά για την οξυγονοθεραπεία ή για όσους έχουν μηχανική υποστήριξη αναπνοής, όπου η ζωή του ασθενή εξαρτάται από τη λειτουργία μηχανημάτων οφείλουμε να έχουμε την παρεχόμενη υπηρεσία.

Και παρ’ όλα τα προβλήματα που έχετε οι εταιρείες με τον ΕΟΠΥΥ και το clawback κλπ , πάντα προσπαθείτε να δώσετε πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Πως τα καταφέρνετε;

Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω πως το καταφέρνουμε, ούτε εγώ το καταλαβαίνω πως το καταφέρνουμε. Είναι πολλοί συνάδελφοι στα πρόθυρα να μην μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα. Από την άλλη δε νομίζω ότι κανείς μας, ότι μπορεί να αφήσει τον ασθενή όταν βλέπουμε ότι υπάρχει ανάγκη, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον ασθενή χωρίς να καλύψουμε.

Είναι μία θυσία. Γιατί νιώθετε κι εσείς την υποχρέωση. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας ποιες άλλες ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερ προς την Πολιτεία για να διεκδικήσετε και εσείς και να λύσετε τα προβλήματά σας;

Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε δίπλα και στην Πολιτεία και στον ασθενή. Δηλαδή έχουμε ζητήσει να γίνουν αλλαγές στον ΕΚΠΥ, που είναι ο ενιαίος  κανονισμός παροχών υγείας. Είχε στρεβλώσεις από την τελευταία αλλαγή που έγινε πριν από 2,5-3 χρόνια. Προσπαθούμε και εμείς να δούμε πως μπορούν να εξορθολογιστούν οι δαπάνες, ποιες είναι οι πιο σύγχρονες θεραπείες που πρέπει να μπουν για τους ασθενείς. Θεωρούμε ότι είμαστε μαζί με την Πολιτεία να βελτιωθούν οι κανόνες που έχουν να κάνουν με τη διανομή, τη διάθεση και το κοστολόγιο των προϊόντων και των υπηρεσιών υγείας. Και στο τέλος όλων αυτών, να επιβιώσουν οι εταιρείες που είναι υγιείς και να είναι και καλό για τον Έλληνα ασθενή, δηλαδή να έχει περισσότερα οφέλη ο Έλληνας ασθενής, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία.

Από την συνεργασία των μελών σας με τον ΕΟΠΥΥ είσαστε ευχαριστημένοι; Τόσο σε ότι αφορά στις τιμές αποζημιώσεις αλλά και στον τρόπο πληρωμών; Δηλαδή πληρώνεστε στην ώρα σας;

Κοιτάξτε εδώ έχουμε δύο θέματα. Το ένα είναι οι πληρωμές, έγινε μία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να γίνουν λίγο πιο καλές, άλλοτε τηρείται αυτό.

Σε ποιο σημείο το καταφέρατε;

Από την υποβολή στο τρίμηνο, που σημαίνει πρακτικά πεντάμηνο. Γιατί τελειώνει ο μήνας, έχει ένα μήνα για την υποβολή και 3 μήνες προσπαθούν να το τηρούν αυτό. Αυτό είναι ένα από τα θετικά σημεία. Οι τιμές αποζημίωσης δεν είναι κακές, το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι εικονικές. Δηλαδή αν έχουμε μία τιμή αποζημίωσης σε ένα προϊόν 100 ευρώ και έρθει στο τέλος του χρόνου το clawback και είναι 45 ή 50 ξαφνικά η τιμή έγινε 50.  Άρα είναι εικονική, δεν υπάρχουν πραγματικές τιμές αποζημίωσης, εξαρτάται από όταν θα γίνει στο τέλος ο καταλογισμός του clawback που είναι κάτι που δεν το ξέρουμε και εγκαίρως. Δηλαδή εμείς έχουμε ζητήσει μήνα-μήνα να έχουμε κάποια στοιχεία, δεν είναι εφικτό να τα παίρνουμε. Δηλαδή μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της δαπάνης, που σημαίνει ότι στο τέλος του χρόνου βγαίνει ένας καταλογισμός και άρα τότε η όποια επιχείρηση μπορεί να αντιληφθεί ποιες ήταν οι πραγματικές τιμές.

Είναι και αιφνιδιασμός γιατί στο τέλος μπορεί να έρθει  παραπάνω ποσό του clawback χωρίς να το έχει υπολογίσει κάποια εταιρεία. Άρα σιγά σιγά θα πρέπει να μπει στη συζήτηση ίσως η εξισορρόπηση του clawback με σκοπό το να τελειώσει όλο αυτό μέτρο ή η συνυπευθυνότητα κύριε Βιδάλη, θα πρέπει και το κράτος να έχει κάποια  συνυπευθυνότητα μαζί με τις εταιρείες για το clawback. Κλείνοντας κύριε Βιδάλη θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα τόσο προς τους ασθενείς όσο και προς την Πολιτεία.

Προς τους ασθενείς νομίζω ότι το γνωρίζουν, είμαστε δίπλα τους και θα συνεχίσουμε να είμαστε, να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για εκείνους. Από την Πολιτεία θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε στην ίδια μεριά, θέλουμε να βελτιώσουμε το σύστημα και θέλουμε περισσότερη επαφή, να βάζουμε τις προτάσεις μας και κάποιες από αυτές, όσες νομίζει η Πολιτεία ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση να τις βλέπουμε να υλοποιούνται. Είχαμε ένα διάστημα όπου η νέα Κυβέρνηση τον περισσότερο καιρό είχε να αντιμετωπίσει την πανδημία και θεωρώ ότι αυτό φρέναρε τις όποιες αποφάσεις. Πιστεύω από το φθινόπωρο όμως να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και να κάνουμε ότι χρειάζεται.