Editorial

Επιτροπές για τις επιτροπές και στο βάθος…διαφθορά.Της Νικολέτας Ντάμπου

Επιτροπές για τις επιτροπές και στο βάθος…διαφθορά.Της Νικολέτας Ντάμπου

Κάθε μέρα το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει και μια επιτροπή… Ανακοίνωσε πριν μία εβδομάδα την Επιτροπή διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα και στις 2-3-2016 την Επιτροπή Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης. Έχει επίσης την επιτροπή τιμών αλλά και άλλες επιτροπές που είναι απόλυτα συναφείς.

Σε όλες τις επιτροπές συμμετέχουν σχεδόν τα ίδια άτομα ( κ.κ Μακριδάκη, Γιαννόγλου, Πανταζής,..) και κάθε μια επιτροπή θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Τα ερωτήματα ουσιαστικά και πολλά. Άλλες φορές κάποιοι συμμετέχουν με έναν θεσμικό ρόλο (αντιπρόεδρος ΕΟΦ) και άλλες φορές με έναν άλλο (πρόεδρος ΠΕΦΝΙ)! Ταυτόχρονα είναι φαρμακοποιοί σε ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία και αντιπρόεδροι οργανισμών!! Ελεγκτές και ελεγχόμενοι!

Τι χρειάζονται όλες αυτές οι επιτροπές όταν δεν έχει βρεθεί ακόμα η λύση για την υπερσυνταγογράφηση ; Τι παραπάνω θα κάνει η επιτροπή για τα νοσοκομειακά φαρμακεία αφού δεν υπάρχει ο έλεγχος και καθυστερεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης αυτών που ήταν ήδη έτοιμη από το 2014;

Σκοπός της Επιτροπής είναι να εντοπίζει άμεσα τα προβλήματα και να προτείνει και την ενδεδειγμένη λύση για κάθε περίπτωση. Δηλαδή κάθε νοσοκομείο και άλλη λύση; Θα υπάρχουν πάλι ευνοημένα και μη; Πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλα τα νοσοκομεία. Να επιβραβεύονται οι σωστοί φαρμακοποιοί και διοικητές και όχι οι κολλητοί!!

Το υπουργείο υγείας έχει πληρώσει πανάκριβα πληροφοριακά συστήματα και δεν μπορεί ακόμη να ελέγξει τις δαπάνες και τους υπεύθυνους. Θέλει να δαπανήσει και άλλα τεράστια ποσά για να προμηθευτεί και άλλα αντί να ενοποιήσει και να αξιοποιήσει τα υπάρχοντα. Δεν χρειάζονται άλλες επιτροπές με τους ίδιους ανθρώπους και άλλους άσχετους με το αντικείμενο , οι οποίοι απλά παρασιτικά επιλέγονται. Πρέπει επιτέλους οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακα τους. Όσο αυτά δεν γίνονται όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει θα υπάρχουν clawback, rebate, ελλείψεις, αναποτελεσματικότητα και διαφθορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το κόστος των εμβολίων γρίπης και κορωνοϊού που δεν χρησιμοποιήθηκαν;

Ποιος θα πληρώσει την ‘’ταμπακέρα’’ για το Clawback

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.

Λιτότητα και στην Υγεία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με την εγκύκλιο  κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο (2023 -2026) ζήτησε την αυστηρή συγκράτηση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα που επανέρχονται από το 2023.

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τους real time ελέγχους ή ελέγχους ηλεκτρονικών αρχείων, όπως στοχεύουν να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα είπε η Θεανώ Καρποδίνη αλλά και ο Υπουργός Υγείας κατά την ομιλία τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανανέωση της θητείας της προσωρινής Διοικήτρια του Οργανισμού.