Άποψη

Αντώνης Δημόπουλος :Το Κάπνισμα και η Δημόσια Υγεία

Αντώνης Δημόπουλος :Το Κάπνισμα και η Δημόσια Υγεία

Γράφει για το Healthweb ο κ. Αντώνης Δημόπουλος, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπ.Υγείας

Θέλοντας να τονίσει την επιστροφή στην ευνομία η νέα κυβέρνηση υπερεβαλλε στον αγώνα εναντίον του καπνίσματος (παράλληλά με το άσυλο και τα Εξάρχεια) δίνοντας του ακραία συμβολική σημασία .Είναι προφανές ότι μεγάλο μέρος της αστυνομίας θα πρέπει να απασχοληθεί, για πρώτη φορά , με την επιτήρηση και τον αυστηρό έλεγχο στον συγκεκριμένο τομέα καθώς όλοι οι άλλοι μηχανισμοί (Σευπ ,δημοτική αστυνομία ,περιφέρεια, Λιμενικό ) έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα ανεπαρκείς .

Όμως είναι αυτή η πρακτική η καλύτερη δυνατή ;

Μήπως μια σταδιακή και συστηματική προσπάθεια ,μιας ισορροπημένης εφαρμογής του μέτρου ταυτόχρονα με την επανέναρξη της ενημέρωσης στα σχολεία , μέσα από εκτεταμένα και πιο σφαιρικά -και όχι μονοθεματικα -προγράμματα ενημέρωσης και υποστήριξης πρέπει να υλοποιηθούν ταυτόχρονα ? Προηγούμενες εμπειρίες υπήρξαν εξαιρετικά ενθαρρυντικές αλλά ασυνεχείς ( πχ Κοινωνικό σχολείο με δέσμη τέτοιων παρεμβάσεων, 2014) Η συνεργασία των δυο υπουργείων πρέπει να είναι διαρκής και ουσιαστική και με ευρύτητα θεμάτων Δ. Υγείας , με σταθερή χρηματοδότηση ,κατάλληλους εκπαιδευτές και ένα επιχειρησιακό κοινό σχέδιο . Φοβάμαι ότι η τωρινή βιασύνη και σπουδή του Υπουργείου Παιδείας είναι απροπαράσκευη και θα εξαντληθεί σε ευκαιριακή δημιουργία εντυπώσεων χωρίς συστηματική συνεργασία με το χώρο της Υγείας

Συμφωνώ πλήρως με το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες άμεσα γιατί εκεί δίνεται το στίγμα της προσπάθειας σε όλους τους πολίτες. Ωστόσο νομίζω ότι στους άλλους χώρους περισσότερη μετριοπάθεια σε μια πρώτη περίοδο προσαρμογής στα πρόστιμα είναι προτιμότερη   , ειδικά όταν οι μηχανισμοί εποπτείας είναι ακόμα ασυντόνιστοι και η Αστυνομία που θα εμπλακεί πρώτη φορά -και θα κάνει την διαφορά -ανενημέρωτη . Μια καλύτερη επίσης προετοιμασία των υποστηρικτικών χώρων ( τα 48 υπολειτουργούντα ιατρεία διακοπής των Νοσοκομείων τα ελάχιστα κέντρα υγείας που το κάνουν συστηματικά , η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και στήριξης κλπ. )είναι απαραίτητη

Ταυτόχρονα είναι καίρια η  ενεργοποίηση και καθοδήγηση, με ενημερωτικό υλικό εποπτικά μέσα και εκπαιδευμένους επαγγελματίες , των τοπικών κοινωνιών και η εμπλοκή της αυτοδιοίκησης – λαμπρό παράδειγμα ο δήμος Τρικάλων -που έχουν δυνατότητα πειθούς πολύ καλυτέρα στις περιοχές τους . Είναι σημαντικό η προσπάθεια αυτή να μην πάρει τιμητικό και κατασταλτικό χαρακτήρα αλλά ελεύθερης επιλογής της απεξάρτησης και της ενεργού στάσης απέναντι στην υγεία του καθενός

Τέλος είναι εποικοδομητική και ίσως καταλυτική η προσπάθεια συνεννόησης και σύγκλισης με τους εμπλεκομένους επαγγελματίες (εστιάτορες ,καφετέριες, βραδινά κέντρα ψυχαγωγίας κλπ.), όπου απασχολούνται περί τις εξακόσιες χιλιάδες υπάλληλοι, για να αποφευχθεί ένας νέος κλεφτοπόλεμος .

Το σημαντικό -και δύσκολο -είναι να πάρει εμπρός εκείνη η μηχανή που παρέλυσε αρκετά χρόνια τώρα και αφορά την δημοσία υγεία ,την εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση ,την διαμόρφωση μιας ενεργητικής κουλτούρας πέρα από τις εξαρτήσεις και την ασθένεια . Ένα διεθνές αίτημα της εποχής ,μια καθοριστική στροφή από την επικράτεια της νοσοκεντρικης εμμονής ,της υπερβολής στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις σε μια χώρα που ακόμα δεν έχει βρει τον βηματισμό της στην πρωτοβάθμια φροντίδα .Ο ορίζοντας της νέας δημόσιας υγείας που περιλαμβάνει πέρα από τις εξαρτήσεις όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ ,μια άλλη στάση απέναντι στους παράγοντες κινδύνου ,με διατροφή ,άσκηση κλπ. έχει ήδη αρχίσει να γίνεται κομμάτι μιας νέας κουλτούρας σε πολύ κόσμο

Ο μονοθεματικός τιμωρητισμός μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα και πολιτικά οφέλη αλλά η μάθηση ,η άσκηση και η αυτοπειθαρχία μέσα από την πειθώ έχει μεγαλύτερη διάρκεια και μονιμότερες συμπεριφορές .

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αδιανόητες οι επικυρωμένες προτάσεις του υπ. Υγείας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Εθνική Ημέρα ΑμεΑ: Παρουσίαση δημοσκόπησης στις 2/12 με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα ΑμεΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι φιλόδοξοι στόχοι και ο άγνωστος σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας  

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, ωστόσο παραμένει άγνωστος ο σχεδιασμός.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η διαχείριση της πανδημίας είναι θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Η πανδημία και η διαχείρισή της αποτελεί θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό. Η Ένωση σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού κάλεσε σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να δείξουμε στους πολίτες ότι απέναντι στις τραγικές απώλειες της πανδημίας και τα κοινωνικά οικονομικά επακόλουθα, είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.», δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης, κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που πραγματοποίησε σήμερα (26/11) η Ένωση με θέμα «Χρόνιοι Ασθενείς και Πανδημία».

ΕΣΑμεΑ: Σύναψη Μνημονίου συνεργασίας με το δήμο Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη των ΑμεΑ

ΕΣΑμεΑ: Οι δράσεις θα καλύπτουν πεδία όπως η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με αναπηρία στο πλαίσιο του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, η υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης του Προσβάσιμου Τουρισμού και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.

Webinar 8 Δεκεμβρίου με θέμα την Ψωρίαση και το Μεταβολικό Σύνδρομο

Ψωρίαση: Καλεσμένες ομιλήτριες στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το Επιδέρμια είναι η κα. Ευτέρπη Ζαφειρίου (Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και η κα. Βαρβάρα Συμεωνίδου (Βιολόγος – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MMedSc).

Ι. Βαρδακαστάνης για την εφαρμογή της Σύμβασης ΟΗΕ και της νέας ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Στο συνέδριο έλαβαν επίσης μέρος ο Janez Cigler Kralj, υπουργός Εργασίας και Ίσων Ευκαιριών Σλοβενίας, η Helena Dalli, Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα ΕΕ, αξιωματούχοι της ΕΕ καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία. 

Τι εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις

Γράφει ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος-'Eχουν γραφεί αμέτρητα άρθρα και αναλύσεις περί μεταρρυθμίσεων. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται να αντιστέκεται και να παραμένει η ίδια κυρίως ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Τι εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις;

Κ.Ε.Φ.Ι.: Συμπτώματα & τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης του Καρκίνου του Παγκρέατος

Κ.Ε.Φ.Ι.: Σκοπός της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγούν άμεσα τον ασθενή να επισκεφθεί τον γιατρό του, καθώς και η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου.