Ρεπορτάζ Υγείας

Lockdown τεστ μέτρα: Αισιοδοξία για τον εμβολιασμό, πού ποντάρει η κυβέρνηση

Lockdown τεστ μέτρα: Αισιοδοξία για τον εμβολιασμό, πού ποντάρει η κυβέρνηση

Η διάρκεια του lockdown και οι αποφάσεις για παράταση και αυστηροποίηση, έφεραν μάλιστα και πολιτική αντιπαράθεση η οποία πυροδοτήθηκε από την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ο οποίος μίλησε για αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας και για το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη.

Lockdown τεστ μέτρα: Επιφυλακτικοί είναι στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με τις προβλέψεις για την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν και ισχύουν από χθες, παρατείνοντας και αυστηροποιώντας το lockdown. Η πρώτη μέρα δεν θα μπορούσε να φέρει συμπεράσματα, αφού η παρατήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και, όσο κι αν δεν είναι απλόχερα διαθέσιμος στην παρούσα φάση, κυβέρνηση και επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από υπομονή. Έτσι, όπως έχουν τονίσει οι επιστήμονες, αυτό που αναμένεται τώρα, είναι να διαφανεί πότε η έξαρση των τελευταίων ημερών θα σταθεροποιηθεί προκειμένου να αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων και σε δεύτερο χρόνο η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι ένα πρώτο τεστ

Για την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από χθες, αφού θα γίνει σαφές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, χάρις στους ελέγχους της Αστυνομίας, κατά πόσο οι πολίτες συμμορφώνονται στις νέες υποδείξεις τόσο για τα SMS όσο και για τα ωράρια κυκλοφορίας. Βασικός παράγοντας που δεν μπορούν να παραβλέψουν τόσο οι επιστήμονες όσο και η Πολιτεία είναι πως βρισκόμαστε ήδη σε ένα παρατεταμένο lockdown και έχουμε συμπληρώσει σχεδόν έναν χρόνο με περιορισμούς στην καθημερινότητά μας, με την κόπωση πλέον να παίζει καταλυτικό ρόλο στην αποδοτικότητα των όποιων μέτρων.

Προς το παρόν το βλέμμα είναι στραμμένο στα μέσα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα έχει κλείσει η μία εβδομάδα του αυστηρότερου lockdown και η πορεία της επιδημίας θα έχει δείξει εάν έχει αγγίξει την κορύφωση. Στο μυαλό όλων, πάντως, είναι πως εάν χρειαστεί ακόμα μία εβδομάδα παράτασης, τότε η κυβέρνηση δεν θα διστάσει προκειμένου να διασφαλίσει πως το όποιο άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων θα είναι ένας δρόμος προς την κανονικότητα δίχως επιστροφή.

Η πολιτική αντιπαράθεση για το lockdown

Η διάρκεια του lockdown και οι αποφάσεις για παράταση και αυστηροποίηση, έφεραν μάλιστα και πολιτική αντιπαράθεση η οποία πυροδοτήθηκε από την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ο οποίος μίλησε για αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας και για το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία σήκωσε το γάντι και με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, επιχείρησε να αποδομήσει τα επιχειρήματα αυτά παραθέτοντας στοιχεία για τα στοιχεία διάρκειας των lockdown στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σταχυολογώντας αυτό που τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως η Ελλάδα, όχι μόνο απέτυχε αλλά είναι και από τις πιο πετυχημένες χώρες στην ΕΕ, αφού μόλις τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας «κοκκίνισε» στον χάρτη του ECDC. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η πρακτική των κατά περίπτωση παρεμβάσεων με περιοριστικά μέτρα και παράταση των lockdown είναι μία μέθοδος που ακολουθείται από όλες τις χώρες, με τις περισσότερες από αυτές στην Ένωση να βρίσκονται ήδη σε καθεστώς απαγορευτικού και ορισμένες από αυτές να το παρατείνουν ακόμα και για τα μέσα του επόμενου μήνα.

Αισιοδοξία για τον εμβολιασμό

Την ίδια ώρα στην… φαρέτρα του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι και η διαδικασία του εμβολιασμού, ο οποίος προχωρά χωρίς απρόοπτα και εξαρτάται πλέον από την προμήθεια των σκευασμάτων για να αυξηθούν οι ημερήσιοι εμβολιασμοί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, με μία… επικοινωνιακή ρελάνς επιχείρησε να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολιασμού. Σε λίγες ώρες, είχε απευθύνει μήνυμα στους πολίτες επ’ αφορμής του στόχου του 1.000.000 εμβολιασμών ο οποίος έσπασε, δημοσίευσε βίντεο στα social media, ενώ σε επίσκεψή του σε εμβολιαστικό κέντρο στα Πατήσια, είπε πως είμαστε η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερες χώρες όσον αφορά στην ταχύτητα του εμβολιασμού.

Πάντως, όσο κι αν κυβέρνηση και επιστήμονες επιχειρούν να στέκονται στα θετικά, η πραγματικότητα δείχνει πως ακόμα χρειάζεται υπομονή για να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.219 κρούσματα σε 55.702 τεστ, εκ των οποίων τα 1.051 στην Αττική. Την ίδια στιγμή το γεγονός πως οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 449 δείχνει πως η προσοχή αναμένεται να στραφεί ακόμα περισσότερο, τα επόμενα 24ωρα, στο κατά πόσο το ΕΣΥ αντέχει.

Άντρας φορώντας μάσκα προστασίας περπατάει στο κέντρο της πόλης, Αθήνα, Τρίτη 28 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Τι ισχύει για τα SMS

Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Οι ώρες κυκλοφορίας

Παράλληλα, αναπροσαρμόστηκε και το πλαίσιο που αφορά στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο». Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Από τα μέτρα αυτά εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 19.00 και στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί της επομένης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μείωση των ασθενειών εν μέσω πανδημίας

Ματίνα Παγώνη στο Opinion Health: Οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι δύσκολοι

Ασκήστε φαντασία και σώμα παίζοντας με τα παιδιά στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδικοί μοιράζονται εννιά απλές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή μας υγεία.

Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, ποτέ δεν είναι νωρίς να ξεκινήσετε να υιοθετείτε τέτοιες αλλαγές. Οι επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα αναπτύσσονται στο πέρας του χρόνου και όχι μονομιάς.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν είπε ότι δεν αναμένονται περαιτέρω περιορισμοί στη χώρα εν όψει της παραλλαγής όμικρον

Αλλά με το 85% περίπου των Νεοζηλανδών ηλικίας 12 ετών και άνω να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Άρντερν αποφάσισε ότι ήταν καιρός να κάνει την κίνηση. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έθνος θα ανοίξει ξανά τα σύνορά του στον κόσμο τους επόμενους μήνες, επιτρέποντας την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων από τον Ιανουάριο και των τουριστών από τον Απρίλιο.

Το Σαββατοκύριακο, η λίστα των χωρών που εντόπισαν τη νέα παραλλαγή στους ταξιδιώτες μεγάλωσε

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής είπε ότι η χώρα υφίσταται άδικη μεταχείριση επειδή έχει προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία και μπορεί να ανιχνεύσει την παραλλαγή πιο γρήγορα και ζήτησε από άλλες χώρες να επανεξετάσουν τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ για την παραλλαγή "όμικρον" έχει αυξήσει τις ανησυχίες σε όλον τον κόσμο για την εξέλιξη της πανδημίας

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ έρχεται μια ημέρα αφότου η Δρ Angelique Coetzee, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, ειδοποίησε πρώτα τις αρχές για την παρουσία της παραλλαγής omicron και είπε ότι παρουσιάζει «ασυνήθιστα αλλά ήπια» συμπτώματα.