Επιστημονικά Νέα

Καρδιαγγειακές παθήσεις Ασία: Οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ασία αυξάνονται ραγδαία

Καρδιαγγειακές παθήσεις Ασία: Οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ασία αυξάνονται ραγδαία

Καρδιαγγειακές παθήσεις Ασία: Πάνω από τους μισούς θανάτους εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων που σημειώνονται παγκοσμίως συμβαίνουν στην Ασία. Νέα μελέτη στοχεύει στην διερεύνηση και τον εντοπισμό των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των καρδιαγγειακών παθήσεων στις ασιατικές χώρες με σκοπό την καταπολέμηση της επιδημίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ασία αυξάνεται ραγδαία, με πάνω από τους μισούς από τους θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο που καταγράφηκαν παγκοσμίως το 2019 να συμβαίνουν σε ασιατικές χώρες, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εναρκτήριο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού JACC: Asia. Τα δεδομένα καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη κατανόησης των επιβαρύνσεων και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των καρδιαγγειακών παθήσεων στις ασιατικές χώρες με σκοπό την ανάπτυξη τοπικών στρατηγικών πρόληψης αυτών.

Από το 1990 έως το 2019, ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους στην Ασία αυξήθηκε από 5,6 εκατομμύρια σε 10,8 εκατομμύρια. Σχεδόν το 39% αυτών των θανάτων ήταν πρόωροι, πράγμα που σημαίνει ότι αφορούσαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Το καταγεγραμμένο ποσοσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που παρατηρείται στις ΗΠΑ (23%). Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακές νόσους οφείλονταν σε ισχαιμική καρδιακή νόσο ή σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της επιδημίας των καρδιαγγειακών παθήσεων στην Ασία οφείλεται σε δημογραφικές αλλαγές, κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες κα.

«Η έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου [διατροφή, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία, διαβήτης και υπέρταση] και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των καρδιαγγειακών παθήσεων στις ασιατικές χώρες είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των προκλήσεων και τον προσανατολισμό της ανάπτυξης λογικών πολιτικών στρατηγικών και δράσεων για την καταπολέμηση της εν λόγω επιδημίας», δήλωσε ο Dong Zhao, MD, PhD, καθηγητής προληπτικής καρδιολογίας στο Institute of Heart, Lung and Blood Vessel Diseases at Beijing Anzhen Hospital, Capital Medical University του Πεκίνου.

Από το 1990-2019, το ποσοστό των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο μεταξύ των συνολικών θανάτων στην Ασία αυξήθηκε από 23% σε 35% και τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις αυξήθηκαν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ενώ η ισχαιμική καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρδιαγγεικές παθήσεις στην Ασία, τα στοιχεία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ασιατικών περιοχών και χωρών. Ειδικότερα, η ισχαιμική καρδιακή νόσος ήταν η κυρίαρχη αιτία θανάτων στην Κεντρική, Δυτική και Νότια Ασία, ενώ οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν συχνότεροι στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Στην Κίνα, ο κυρίαρχος λόγος θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις έχει μετατοπιστεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο στην σχαιμική καρδιακή νόσο. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η βασική αιτία αυτών των διαφορών μεταξύ των ασιατικών περιοχών ή/και χωρών δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Που θα γίνονται δωρεάν rapid tests αύριο 16/06

Το Serum με βιταμίνη C δεν πρέπει να λείπει από τη ρουτίνα ομορφιάς σου

Διπλή βράβευση για την Johnson & Johnson στα Health & Safety Awards 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι δεσμοί μεταξύ σκληρών γονεϊκών πρακτικών, παιδικού άγχους και ανατομίας του εγκεφάλου

Ανάπτυξη παιδιού: "Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών γονικών πρακτικών μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού", δήλωσε η Suffren, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους".

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Καρκίνος: Yγιεινοί τρόποι ζωής όπως η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και η άσκηση συσχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Μνήμη : Την διαμορφώνουν οι θετικές και αρνητικές καταστάσεις που βιώνει το άτομο

Μνήμη : Στο παρόν άρθρο θα κατανοήσετε πως το συναίσθημα που μας δημιουργήθηκε και το μέρος που διεξάχθηκε ένα συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να καθορίσει πόσο καλά θα το θυμόμαστε.

Τριπλάσιες περιπτώσεις άνοιας αναμένονται ως το 2050

Άνοια: Ερευνητές από το Institute for Health Metrics and Evaluation της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα τριπλασιαστεί: σχεδόν περισσότερα από 152 εκατομμύρια άτομα θα έχουν άνοια έως το 2050. Ο επιπολασμός προβλέπεται να είναι υψηλότερος στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.