Τεχνολογία

Juno: Οι πρώτες εικόνες του διαστημικού σκάφους της NASA από τo Γανυμήδη [pic, vid]

Juno: Οι πρώτες εικόνες του διαστημικού σκάφους της NASA από τo Γανυμήδη [pic, vid]

Juno: Το διαστημικό σκάφος Juno της Nasa πραγματοποίησε την πλησιέστερη των τελευταίων δύο δεκαετιών πτήση στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, το Γανυμήδη, προσφέροντάς μας τις πρώτες ματιές στην παγωμένη σφαίρα.

Το διαστημικό σκάφος Juno της Nasa κατά το ταξίδι του στον “περίγυρο” του πλανήτη Δία, πλησίασε την Δευτέρα (07/06) σε απόσταση μόλις 1000km την επιφάνεια του μεγαλύτερου δορυφόρου του, του Γανυμήδη. Πρόκειται για την εγγύτερη απόσταση που έχει φτάσει ποτέ η NASA τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ειδικότερα από τον Μάιο του 2000. Σημειώνεται ότι η NASA είχε προηγουμένως μελετήσει τον Γανυμήδη αρχικά με τις αποστολές Voyager στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και μετά με το σκάφος Galileo το 2000.

Το διαστημικό σκάφος Juno είναι εξοπλισμένο με πολύ πιο εξελιγμένα εργαλεία και αισθητήρες συλλογής εικόνων και η διαστημική υπηρεσία ευελπιστεί ότι το υλικό που θα συλλέξει θα τη βοηθήσει να προετοιμάσει μελλοντικές αποστολές προς το σύστημα των δορυφόρων του Δία.

Μάλιστα, η Nasa προχώρησε σε δημοσίευση των δύο πρώτων φωτογραφιών που έστειλε πίσω στη Γη το διαστημικό σκάφος Juno από το πέρασμο κοντά στον Γανυμήδη.

Οι πρώτες λήψεις έγιναν από τους εικονογράφους JunoCam και Stellar Reference Unit, ενώ σύντομα θα ενεργοποιηθούν τα κόκκινα και μπλε φίλτρα προκείμένου να εγγραφούν οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από την επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Δία, του Γανυμήδη. Στις πρώτες πάντως ασπρόμαυρες λήψεις, μπορούμε ήδη να διακρίνουμε τους κρατήρες και τις αυλακώσεις στην βραχώδη επιφάνεια του μεγάλου δορυφόρου, ο οποίος με διάμετρο 5.260 χιλιομέτρων είναι μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή. Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει τη σκοτεινή πλευρά του Γανυμήδη, εκείνη δηλαδή που δεν την βλέπει ο Ήλιος.

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του Scott Bolton, επικεφαλής της έρευνας του προγράμματος Juno της ΝASA:

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στον γιγαντιαίο δορυφόρο. Θα πάρουμε τον χρόνο μας προτού καταλήξουμε σε επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά μέχρι τότε μπορούμε απλά να απολαύσουμε αυτό το ουράνιο θαύμα, τον μοναδικό δορυφόρου του Ηλιακού Συστήματος που είναι μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμής”.

Το διαστημικό σκάφος Juno εκτοξεύθηκε πριν μια δεκαετία και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Δία από τον Ιούλιο του 2016. Έως το 2025 θα συνεχίσει να μελετά τον γιγάντιο πλανήτη και θα περάσει κοντά και από άλλα μεγάλα φεγγάρια του, όπως την Ευρώπη (2022) και την Ιώ (2023). Ο Δίας έχει 79 γνωστούς δορυφόρους και ο Γανυμήδης ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Γαλιλαίο το 1610, μαζί με τρία άλλα μεγάλα φεγγάρια του Δία.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ταξίδι του Ασθενούς με Σπάνιο Νόσημα για τη Διάγνωση

Το guselkumab της Janssen εξασφάλισε πλήρη κάθαρση δέρματος στην ψωρίαση διάρκειας 5 ετών

Το μοντέλο των ΗΠΑ για τα κίνητρα των εμβολιασθέντων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η 4D Biomaterials λανσάρει νέα πρωτοποριακή ρητίνη για εμφυτεύσιμες συσκευές

4D Biomaterials: Λίγο πριν το Med-Tech Innovation Expo που θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο NEC, Birmingham, η 4D Biomaterials μόλις κυκλοφόρησε νέα ρητίνη που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις εμφυτεύσιμες συσκευές.

Οι ransomware επιθέσεις στο διαδίκτυο κάνουν την υγειονομική περίθαλψη πιο ευάλωτη από ποτέ.

Υγειονομική περίθαλψη ransomware: Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ponemon τονίζει τον υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί ο ρυθμός θνησιμότητας εξαιτίας επιθέσεων και κακόβουλου λογισμικού.

Η ιατρική τεχνολογία έως το 2030 αναμένει σημαντική αύξηση 17,1% στον τζίρο της

Ιατρική τεχνολογία αγορά: Μέχρι το 2030, προβλέπεται μεγάλη αύξηση του τζίρου για την εν λόγω βιομηχανία με κέρδη που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και θέτουν γερές βάσεις για το μέλλον.

Μετριασμό των τυφώνων υπόσχεται νεοσύστατη Νορβηγική εταιρεία με το σύστημα δημιουργίας φυσαλίδων στον ωκεανό

Αν και, ίσως λιγότερο, αν σταθμιστεί σε σχέση με το αναμενόμενο κόστος των ζημιών από τυφώνες (54 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου της κυβέρνησης των ΗΠΑ).