Τεχνολογία

Juno: Οι πρώτες εικόνες του διαστημικού σκάφους της NASA από τo Γανυμήδη [pic, vid]

Juno: Οι πρώτες εικόνες του διαστημικού σκάφους της NASA από τo Γανυμήδη [pic, vid]

Juno: Το διαστημικό σκάφος Juno της Nasa πραγματοποίησε την πλησιέστερη των τελευταίων δύο δεκαετιών πτήση στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, το Γανυμήδη, προσφέροντάς μας τις πρώτες ματιές στην παγωμένη σφαίρα.

Το διαστημικό σκάφος Juno της Nasa κατά το ταξίδι του στον “περίγυρο” του πλανήτη Δία, πλησίασε την Δευτέρα (07/06) σε απόσταση μόλις 1000km την επιφάνεια του μεγαλύτερου δορυφόρου του, του Γανυμήδη. Πρόκειται για την εγγύτερη απόσταση που έχει φτάσει ποτέ η NASA τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ειδικότερα από τον Μάιο του 2000. Σημειώνεται ότι η NASA είχε προηγουμένως μελετήσει τον Γανυμήδη αρχικά με τις αποστολές Voyager στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και μετά με το σκάφος Galileo το 2000.

Το διαστημικό σκάφος Juno είναι εξοπλισμένο με πολύ πιο εξελιγμένα εργαλεία και αισθητήρες συλλογής εικόνων και η διαστημική υπηρεσία ευελπιστεί ότι το υλικό που θα συλλέξει θα τη βοηθήσει να προετοιμάσει μελλοντικές αποστολές προς το σύστημα των δορυφόρων του Δία.

Μάλιστα, η Nasa προχώρησε σε δημοσίευση των δύο πρώτων φωτογραφιών που έστειλε πίσω στη Γη το διαστημικό σκάφος Juno από το πέρασμο κοντά στον Γανυμήδη.

Οι πρώτες λήψεις έγιναν από τους εικονογράφους JunoCam και Stellar Reference Unit, ενώ σύντομα θα ενεργοποιηθούν τα κόκκινα και μπλε φίλτρα προκείμένου να εγγραφούν οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από την επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Δία, του Γανυμήδη. Στις πρώτες πάντως ασπρόμαυρες λήψεις, μπορούμε ήδη να διακρίνουμε τους κρατήρες και τις αυλακώσεις στην βραχώδη επιφάνεια του μεγάλου δορυφόρου, ο οποίος με διάμετρο 5.260 χιλιομέτρων είναι μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή. Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει τη σκοτεινή πλευρά του Γανυμήδη, εκείνη δηλαδή που δεν την βλέπει ο Ήλιος.

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του Scott Bolton, επικεφαλής της έρευνας του προγράμματος Juno της ΝASA:

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στον γιγαντιαίο δορυφόρο. Θα πάρουμε τον χρόνο μας προτού καταλήξουμε σε επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά μέχρι τότε μπορούμε απλά να απολαύσουμε αυτό το ουράνιο θαύμα, τον μοναδικό δορυφόρου του Ηλιακού Συστήματος που είναι μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμής”.

Το διαστημικό σκάφος Juno εκτοξεύθηκε πριν μια δεκαετία και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Δία από τον Ιούλιο του 2016. Έως το 2025 θα συνεχίσει να μελετά τον γιγάντιο πλανήτη και θα περάσει κοντά και από άλλα μεγάλα φεγγάρια του, όπως την Ευρώπη (2022) και την Ιώ (2023). Ο Δίας έχει 79 γνωστούς δορυφόρους και ο Γανυμήδης ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Γαλιλαίο το 1610, μαζί με τρία άλλα μεγάλα φεγγάρια του Δία.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ταξίδι του Ασθενούς με Σπάνιο Νόσημα για τη Διάγνωση

Το guselkumab της Janssen εξασφάλισε πλήρη κάθαρση δέρματος στην ψωρίαση διάρκειας 5 ετών

Το μοντέλο των ΗΠΑ για τα κίνητρα των εμβολιασθέντων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι και πώς γίνεται η τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Mεταμόσχευση κερατοειδούς: Σε ορισμένα μάτια, μια παραδοσιακή μεταμόσχευση κερατοειδούς έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς. 

Ο αντίκτυπος των τεχνολογικών εξελίξεων στην υγειονομική περίθαλψη

Ενδυνάμωση υγείας: Ο αντίκτυπος των τεχνολογικών προόδων στην υγειονομική περίθαλψη ήταν βαθύς, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο παροχής και εμπειρίας της υγειονομικής περίθαλψης.

Πώς η φυσική κατάσταση βελτιώνεται με την χρήση της τεχνολογίας;

Άσκηση: Η τεχνολογία της προπόνησης έχει ξεπεράσει τις παραδοσιακές προσεγγίσεις, παρέχοντας στα άτομα τα εργαλεία και τα κίνητρα που χρειάζονται για να οδηγήσουν ενεργό και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Πώς η τεχνολογία συμβάλλει στην διαχείριση του διαβήτη;

Διαβήτης: Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογικών εργαλείων σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια, την ευκολία και τη συνολική ποιότητα ζωής για τα άτομα που ζουν με διαβήτη.

ΜΕΘ: Πώς η ιατρική τεχνολογία βοηθά τους ασθενείς εντατικής θεραπείας

ΜΕΘ: Η ενσωμάτωση της ιατρικής τεχνολογίας στην εντατική θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών αλλά και εξορθολογίζει τις ροές εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας.

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Μια ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα συνταγογραφούμενο ρολόι χειρός που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. 

Εκτυπώσιμα εμφυτεύματα για ιστούς και οστά

Βιοϊατρική: Τα πολυμερή με βάση την ντοπαμίνη δεν είναι κατάλληλα μόνο για προσκόλληση ιστού: Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών επιφανειών, αντιβακτηριακών υλικών και έξυπνων επικαλύψεων με ειδικές λειτουργίες.