Τεχνολογία

Juno: Οι πρώτες εικόνες του διαστημικού σκάφους της NASA από τo Γανυμήδη [pic, vid]

Juno: Οι πρώτες εικόνες του διαστημικού σκάφους της NASA από τo Γανυμήδη [pic, vid]

Juno: Το διαστημικό σκάφος Juno της Nasa πραγματοποίησε την πλησιέστερη των τελευταίων δύο δεκαετιών πτήση στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, το Γανυμήδη, προσφέροντάς μας τις πρώτες ματιές στην παγωμένη σφαίρα.

Το διαστημικό σκάφος Juno της Nasa κατά το ταξίδι του στον “περίγυρο” του πλανήτη Δία, πλησίασε την Δευτέρα (07/06) σε απόσταση μόλις 1000km την επιφάνεια του μεγαλύτερου δορυφόρου του, του Γανυμήδη. Πρόκειται για την εγγύτερη απόσταση που έχει φτάσει ποτέ η NASA τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ειδικότερα από τον Μάιο του 2000. Σημειώνεται ότι η NASA είχε προηγουμένως μελετήσει τον Γανυμήδη αρχικά με τις αποστολές Voyager στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και μετά με το σκάφος Galileo το 2000.

Το διαστημικό σκάφος Juno είναι εξοπλισμένο με πολύ πιο εξελιγμένα εργαλεία και αισθητήρες συλλογής εικόνων και η διαστημική υπηρεσία ευελπιστεί ότι το υλικό που θα συλλέξει θα τη βοηθήσει να προετοιμάσει μελλοντικές αποστολές προς το σύστημα των δορυφόρων του Δία.

Μάλιστα, η Nasa προχώρησε σε δημοσίευση των δύο πρώτων φωτογραφιών που έστειλε πίσω στη Γη το διαστημικό σκάφος Juno από το πέρασμο κοντά στον Γανυμήδη.

Οι πρώτες λήψεις έγιναν από τους εικονογράφους JunoCam και Stellar Reference Unit, ενώ σύντομα θα ενεργοποιηθούν τα κόκκινα και μπλε φίλτρα προκείμένου να εγγραφούν οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από την επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Δία, του Γανυμήδη. Στις πρώτες πάντως ασπρόμαυρες λήψεις, μπορούμε ήδη να διακρίνουμε τους κρατήρες και τις αυλακώσεις στην βραχώδη επιφάνεια του μεγάλου δορυφόρου, ο οποίος με διάμετρο 5.260 χιλιομέτρων είναι μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή. Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει τη σκοτεινή πλευρά του Γανυμήδη, εκείνη δηλαδή που δεν την βλέπει ο Ήλιος.

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του Scott Bolton, επικεφαλής της έρευνας του προγράμματος Juno της ΝASA:

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στον γιγαντιαίο δορυφόρο. Θα πάρουμε τον χρόνο μας προτού καταλήξουμε σε επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά μέχρι τότε μπορούμε απλά να απολαύσουμε αυτό το ουράνιο θαύμα, τον μοναδικό δορυφόρου του Ηλιακού Συστήματος που είναι μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμής”.

Το διαστημικό σκάφος Juno εκτοξεύθηκε πριν μια δεκαετία και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Δία από τον Ιούλιο του 2016. Έως το 2025 θα συνεχίσει να μελετά τον γιγάντιο πλανήτη και θα περάσει κοντά και από άλλα μεγάλα φεγγάρια του, όπως την Ευρώπη (2022) και την Ιώ (2023). Ο Δίας έχει 79 γνωστούς δορυφόρους και ο Γανυμήδης ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Γαλιλαίο το 1610, μαζί με τρία άλλα μεγάλα φεγγάρια του Δία.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το ταξίδι του Ασθενούς με Σπάνιο Νόσημα για τη Διάγνωση

Το guselkumab της Janssen εξασφάλισε πλήρη κάθαρση δέρματος στην ψωρίαση διάρκειας 5 ετών

Το μοντέλο των ΗΠΑ για τα κίνητρα των εμβολιασθέντων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετά τη NASA ετοιμάζει και η ESA αποστολή στον αφιλόξενο πλανήτη της Αφροδίτης

Αφροδίτη: Η Αφροδίτη κυριαρχείται από ένα ακραίο φαινόμενο θερμοκηπίου που βράζει την επιφάνεια στους 450 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία αρκετά υψηλή για να λιώσει μαλακά μέταλλα όπως ο μόλυβδος. Τα σύννεφα που καλύπτουν εντελώς όλο τον πλανήτη ρίχνουν βροχή θειικού οξέος, ενώ η πίεση στην επιφάνεια είναι σχεδόν 100 φορές υψηλότερη από ό,τι στη Γη.

Έρχονται πτήσεις με Wi-Fi στο αεροπλάνο

Starlink: Η SpaceX είναι γνωστό ότι έχει δημιουργήσει το δίκτυο παροχής δορυφορικού Internet Starlink για να προσφέρει γρήγορες συνδέσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη. Αυτό που αποκαλύφθηκε πρόσφατα είναι ότι η εταιρεία σχεδιάζει να μετατρέψει το Starlink και σε πάροχο Internet για τους επιβάτες εμπορικών πτήσεων.

Αποκαλύφθηκαν νέες ευπάθειες στην ασφάλεια Wi-Fi

Ασφάλεια Wi-Fi: Νέα έρευνα εντόπισε διάφορα ελαττώματα στην ασφάλεια των συνδέσεων Wi-Fi. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εισβολείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτές τις αδυναμίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα.

Μπλακάουτ στη διεθνή ενημέρωση

Παγκόσμιο μπλακάουτ: Παγκόσμια διακοπή στο διαδίκτυο, που πιθανώς οφείλεται σε τεχνικό ζήτημα παρόχου, προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε κορυφαίους ιστότοπους.

Apple: Όσα ανακοίνωσε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο WWDC

Apple WWDC: Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα (07/06) το ετήσιο συνέδριο της εταιρείας Apple για κατασκευαστές λογισμικού. Κατά τη διάρκειά του η εταιρεία παρουσιάσε τις νεότερες ενημερώσεις για τα μεγάλα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν προσεχώς.

Ο παγκόσμιος χάρτης του Internet για το 2021 και το βασίλειο του «dark web»

Παγκόσμιος χάρτης Internet 2021: Τα χρώματα των ιστότοπων είναι βασισμένα στα κύρια χρώματα των ενδιάμεσων χρηστών τους (user interface) ή των λογοτύπων τους. Πολλά από τα χαρακτηριστικά τους ή υπηρεσίες που προσφέρουν, τα τμήματά τους και οι κατηγορίες περιεχομένου τους, καθώς και δημιουργοί περιεχομένου, χαρακτηρίζονται ως μεγάλες πόλεις ή μικρότερες, όπως επισημαίνει το Trendland.com, αριθμούν πάνω από 10 χιλιάδες. Στον πυρήνα μπορεί να βρει κανείς τους φορείς παροχής υπηρεσιών στο διαδίκτυο (ISP) και τους περιηγητές ιστού (web browser) ενώ ο απόμακρος νότος είναι το βασίλειο του μυστηριώδους «dark web».

Νέο χτύπημα από κυβερνοπειρατές στις ΗΠΑ

Κυβερνοπειρατεία: «Η JBS USA ανακάλυψε ότι στοχοθετήθηκε από μια οργανωμένη επίθεση κυβερνοασφάλειας, που επηρεάζει πολλούς διακομιστές της, στους οποίους βασίζεται το πληροφοριακό σύστημά της στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.