Greek English French German Italian

ndd optim

www.healthweb.gr
Pin It
Της Νικολέτας Ντάμπου 

Το σκάνδαλο με το κύκλωμα της παράνομης εμπορίας φαρμάκων του νοσοκομείου ΛΑΙΚΟ έχει συγκλονίσει και δικαίως, το πανελλήνιο και έχει διασύρει την Ελλάδα παγκοσμίως.

Έκπληκτοι όλοι οι Έλληνες ακούνε για το τι γινόταν στο ΛΑΙΚΟ νοσοκομείο και πολλοί ασθενείς καταγγέλλουν τι συνέβαινε κατά την θεραπεία τους σ΄ αυτό ( σκευάσματα μικρότερης ποσότητας, σκευάσματα με άλλο όνομα) . Και όμως από τις αρχές του 2016 το www.healthweb.gr είχε καταγγείλει ότι πολλά δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας προέβησαν σε καταστροφές – διαγραφές φαρμάκων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις αποθήκες τους και σαπίζουν. Ενώ, χιλιάδες ασθενείς δεν βρίσκουν τα φάρμακα τους λόγω σοβαρών ελλείψεων και κινδυνεύει η ζωή τους. Πρόκειται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του life2day.gr (σημερινό www.healthweb.gr ) για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αφορούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της Ελλάδας (διαβάστε εδώ το αποκλειστικό ρεπορτάζ )

Εξαιτίας αυτού είχαμε θέσει και τέσσερα ερωτήματα και είναι τα εξής :

· Γιατί μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου υγείας δεν έχει διατάξει έλεγχο; Πρόκειται να διαταχθεί έλεγχος από το ΣΕΥΥΠ σ’ όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας για να καταγράφουν τα φάρμακα που καταστράφηκαν τα δύο τελευταία χρόνια λόγω υπερβολικών παραγγελιών και εκ των υστέρων τα διέγραφαν γιατί έληξαν;

· Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα κάνει το υπουργείο υγείας για να διασφαλίσει ότι θα ελέγξει την κατάσταση αυτή και δεν θα ξανά συμβεί η εν λόγω σπατάλη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία με τους νέους διοικητές που αναμένεται να αναλάβουν;

· Το τρίτο ερώτημα που προκύπτει είναι τα φάρμακα αυτά γιατί έμειναν στην αποθήκη και έληξαν και δεν έφτασαν στον ασθενή;

· Το τέταρτο ερώτημα είναι θα πληρώσει επιτέλους κανένας από αυτούς που έκαναν όλες αυτές οι σπατάλες είτε από δόλο είτε από βαριά αμέλεια; (διαβάστε εδώ )

Το Υπουργείο Υγείας 18 Ιανουαρίου 2016 διέταξε έρευνα και απέστειλε το υπ. Αριθμ. πρωτ. ΥΦοικ.244/3.2.2016 έγγραφο στις ΥΠΕ όλης της χώρας για να προβούν άμεσα σε καταγραφή του ληξιπρόθεσμου ή και αλλοιωμένου, καταστραφέντος ή προς καταστροφή φαρμακευτικού υλικού των νοσοκομειακών φαρμακείων αρμοδιότητας τους για τα διαχειριστικά έτη 2014 – 2015 και εντός 20 ημερών ενημέρωση της υπηρεσίας και επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του www.healthweb.gr (Διαβάστε εδώ )

Όμως από τότε δεν είχε γίνει τίποτα μέχρι προχθές που οικονομική αστυνομία έκανε τις γνωστές εφόδους .

Για τα εν λόγω νοσοκομεία που διέγραψαν φάρμακα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα κάποια πορίσματα για τον λόγο που τις έκαναν αυτές , ούτε τις συνέπειες που είχαν οι υπεύθυνοι .

Αντ' αυτού άκρα σιωπή από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου υγείας παρ’ όλες τις συχνές ερωτήσεις μας.

Βουβοί διοικητές νοσοκομείων σε ερωτήματα που έθεσε το www.healthweb.gr και αφορούν τους ασθενείς και τα νοσοκομεία τους αλλά λαλίστατοι κατά την παρουσία τους σε συνέδρια που συμμετέχουν για να δηλώσουν την τελειότητα με την οποία αυτά λειτουργούν.

Μέχρι την ώρα που έγιναν οι συλλήψεις του προσωπικού τους αλλά επικρατεί ξανά απόλυτη ησυχία για το τι ακριβώς συνέβη κάτω από τη μύτη τους , αν και ήταν δυόμιση χρόνια ενημερωμένοι και υπό ‘’έλεγχο’’ από το ΣΕΥΥΠ .

Ήταν όμως στα αλήθεια ή έγινε για τα μάτια του κόσμου;

Όσο για τον έλεγχο της αποτελεσματικής και ορθολογικής συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων ( πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών) στο ΗealthWeb το έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια και να αναμένουμε .

Μόνο σύσταση επιτροπών έχουμε δει από τα ίδια και τα ίδια άτομα εδώ και 2,5 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Διαβάστε εδώ 

Τέλος εμείς δεν είδαμε από άλλους μηχανισμούς Υπουργείου Υγείας εδώ και μήνες αθόρυβα να διενεργούν ελέγχους σε νοσοκομεία παρά μόνο τις παραπάνω αναποτελεσματικές επιτροπές.

Σε κάθε διαλεύκανση υπόθεσης που γίνεται και αφορά φάρμακα, συμμετέχει ο ΕΟΦ τελευταία στιγμή που τους ενημερώνει η οικονομική αστυνομία για να παρευρεθούν και να επιβεβαιώσουν αν τα ευρήματα του ελέγχου είναι φάρμακα ή άλλες άσχετες ουσίες.

Συγχαρητήρια και πάλι στην οικονομική αστυνομία για την πολύ μεγάλη επιτυχία της.
Pin It