Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Υδρογυμναστική: Άκρως ωφέλιμο για την υγεία αερόβιο άθλημα

Υδρογυμναστική: Άκρως ωφέλιμο για την υγεία αερόβιο άθλημα

Οι ασκήσεις μπορεί να εκτελούνται με την χρήση κάποιου εξοπλισμού όπως βαράκια ή αλτήρες αλλά και χωρίς. Τα μαθήματα Aqua Aerobic είναι ομαδικά και συνήθως διαρκούν από 45 έως 60 λεπτά της ώρας. Μια συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, τζόκινγκ, τρέξιμο, κλωτσιές, άλματα, καθίσματα ή ακόμη και χορευτικές κινήσεις!

Υδρογυμναστική: Η υδρογυμναστική είναι ένα διασκεδαστικό και άκρως ωφέλιμο για την υγεία αερόβιο άθλημα, ατομικό ή ομαδικό που μπορεί να εκτελεστεί τόσο στη θάλασσα όσο και μέσα σε μια πισίνα. Το κοινό που ασχολείται με το Aqua Aerobic αυξάνεται κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση μέσα στο νερό προσφέρει ένα αίσθημα ευεξίας και σε καμία περίπτωση ο ασκούμενος δεν δυσφορεί. Η Υδρογυμναστική βελτιώνει την αντοχή, ενδυναμώνει το μυικό σύστημα και κατά συνέπεια βοηθάει στην απώλεια βάρους. Με το Aqua Aerobic μπορούν να ασχοληθούν παιδιά όσο και ενήλικες χωρίς κανέναν ηλικιακό περιορισμό, σύμφωνα με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Κατερίνα Πέτσου.

Η μαγεία του νερού και το «θαύμα» της άνωσης

Το νερό έχει διάφορες ιδιότητες που το κάνουν πολύτιμο και αποτελεσματικό σύμμαχο της φυσικής μας κατάστασης όταν κάποιος γυμνάζεται μέσα σε αυτό. Μια από αυτές τις χαρακτηριστικές ιδιότητες είναι η άνωση η οποία προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο Aqua Aerobic. Με την επίδρασή της και όσο ο ασκούμενος προπονείται στο Aqua Aerobic, ελαχιστοποιείται η δύναμη που δέχονται οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι του σώματος. Ταυτόχρονα, το εύρος κίνησης που εκτελούν οι αρθρώσεις αυξάνεται. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνει κανείς ότι η υδρογυμναστική αποτελεί ιδανικό τρόπο άσκησης για άτομα που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ και θέλουν να ξεκινήσουν να ασκούνται με ομαλό τρόπο. Επιπλέον, η αερόβια γυμναστική στο νερό ενδείκνυται για άτομα που έχουν υποστεί κάποιου είδους τραυματισμό, για παχύσαρκους και εγκύους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προσδίδει η άνωση στην άσκηση είναι η μείωση της έντασης του καρδιακού παλμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αίμα μεταφέρεται στην καρδιά πιο εύκολα μειώνοντας έτσι το καρδιακό έργο.

Τα οφέλη του Aqua Aerobic

Με την υδρογυμναστική βελτιώνεται η ισορροπία και η στάση του σώματος. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότερες ασκήσεις ενεργοποιούν τους μυς της ράχης οι οποίοι παρέχουν στήριξη στην σπονδυλική στήλη. Επίσης, βελτιώνουμε την κάρδιο-αναπνευστική αντοχή, την μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία χωρίς τον φόβο κάποιου τραυματισμού. Ίσως το πιο σημαντικό όφελος της άσκησης στο νερό είναι η αποφυγή τραυματισμών. Με το Aqua Aerobic, επίσης, επιτυγχνάνουμε να ελέγχουμε καλύτερα το στρες της ημέρας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα, επιβραδύνουμε την διαδικασία γήρανσης και διάγουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Υδρογυμναστική και απώλεια θερμίδων

Με το Aqua Aerobic οι μύες μας αναγκάζονται να εργάζονται πιο σκληρά, απ’ ό,τι στην αερόβια άσκηση στην ξηρά, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο… Αυτό συμβαίνει διότι η αντίσταση που προσφέρει το νερό σε όλη τη διάρκεια της κίνησης, σε σύγκριση με την αντίσταση του αέρα, είναι πολύ μεγαλύτερη, και είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο μέσα στο ίδιο διάστημα, σε σύγκριση με τη γυμναστική στην ξηρά, καίμε περισσότερες θερμίδες κάνοντας Aqua Aerobic. Για την ακρίβεια, μπορούν να καταναλωθούν έως 700kCal ανά ώρα!

Ο εξοπλισμός που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε

Πριν ξεκινήσετε Υδρογυμναστική χρειάζεται να προμηθευτείτε ένα μαγιό και ένα σκουφάκι. Οι ασκήσεις μπορεί να εκτελούνται με την χρήση κάποιου εξοπλισμού όπως βαράκια ή αλτήρες αλλά και χωρίς. Τα μαθήματα Aqua Aerobic είναι ομαδικά και συνήθως διαρκούν από 45 έως 60 λεπτά της ώρας. Μια συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, τζόκινγκ, τρέξιμο, κλωτσιές, άλματα, καθίσματα ή ακόμη και χορευτικές κινήσεις!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημαντικά τα οφέλη της γυμναστικής στο νερό

5 Λόγοι που χρειάζεται να ασκείστε στο νερό

Πως θα αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα το καλοκαίρι

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις χαμηλής έντασης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε βόειο κρέας από άρρωστη γαλακτοπαραγωγική αγελάδα

Γρίπη των πτηνών: Ακόμα κι αν καταλήξει στο βόειο κρέας κατανάλωσης, λέει το USDA, το μαγείρεμα του κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9 Κελσίου θα την σκοτώσει ακριβώς όπως το E. coli και άλλους ιούς.

Close Icon