Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Χρόνιος πόνος: Το 90% των Αυστραλών υποφέρει καθημερινά από πόνο σε κάθε ηλικία

Χρόνιος πόνος: Το 90% των Αυστραλών υποφέρει καθημερινά από πόνο σε κάθε ηλικία

Ενώ ο πόνος παραμένει ένα συνεπές και παγκόσμιο ζήτημα, ο κοινωνικός και συναισθηματικός αντίκτυπος του πόνου στις ζωές των ανθρώπων συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Haleon, παγκόσμιος ηγέτης στην υγεία των καταναλωτών, κυκλοφόρησε τον παγκόσμιο δείκτη πόνου Haleon, που έχει σχεδιαστεί για να δώσει φωνή σε όσους βιώνουν χρόνιο πόνο. Η μελέτη καταγράφει τον αντίκτυπο του πόνου στην καθημερινή ζωή, την υγεία, τα συναισθήματα, τα κίνητρα και τις συμπεριφορές των ατόμων κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.

93% των Αυστραλών βρέθηκε να υποφέρει από καθημερινό πόνο τον τελευταίο χρόνο. Οι επιπτώσεις του πόνου στην καθημερινή ζωή ποικίλλουν, ωστόσο, η 5η έκδοση του Haleon Pain Index τονίζει ορισμένα ξεκάθαρα μοτίβα:

  • Ο πόνος γίνεται αντιληπτός ως θέμα ταμπού: Από τους Αυστραλούς που πονούν, 4 στους 10 (40%) λένε ότι η συζήτηση για τον πόνο τους είναι ταμπού και αποφεύγουν να τραβούν την προσοχή σε αυτό. Ο Δείκτης Πόνου Haleon αποκαλύπτει ότι το 39% φοβάται ότι οι άλλοι μπορεί να κάνουν υποθέσεις για αυτούς και τον πόνο τους και το 37% λέει ότι φοβάται την κρίση των άλλων αν συζητήσει ανοιχτά τον πόνο του.
  • Η Gen Z υποφέρει σιωπηλά: Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ένα έντονο χάσμα γενεών στον τρόπο με τον οποίο οι Αυστραλοί βιώνουν τον πόνο, υποδηλώνοντας ότι οι νεότεροι και όχι οι μεγαλύτεροι ασθενείς δυσκολεύονται περισσότερο να κάνουν γνωστό τον πόνο τους. Τα τρία τέταρτα (75%) των Gen Z έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω της εμπειρίας τους από τον πόνο και 7 στους 10 (70%) αναφέρουν ότι η ποιότητα ζωής τους έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του πόνου.
  • Ο πόνος έχει κοινωνικό και συναισθηματικό τίμημα: Λόγω της έλλειψης ανοιχτής επικοινωνίας, πολλοί άνθρωποι που πονούν βιώνουν αυξημένες κοινωνικές και συναισθηματικές επιπτώσεις, με το 43% να αναφέρει ότι αισθάνεται απομόνωση και μοναξιά λόγω της επίδρασης του πόνου στη ζωή τους.
  • Η διαχείριση του πόνου στο χώρο εργασίας είναι πρόκληση: Ενώ η αύξηση των ψυχολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων του πόνου επηρεάζει μεγαλύτερο αριθμό πτυχών της ζωής ενός ατόμου, σύμφωνα με το Haleon Pain Index, το 63% των Αυστραλών σε αμειβόμενη εργασία παραδέχεται ότι είναι λιγότερο ικανοί να επικεντρωθούν στην εργασία τους όταν πονάνε και πάνω από το ήμισυ (53%) αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία λόγω του πόνου τους.
  • Χαμηλότερη ποιότητα ζωής λόγω πόνου: Τα δύο τρίτα (67%) των Αυστραλών που βιώνουν πόνο έχουν πει ότι η ποιότητα ζωής τους έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του πόνου τους.

 

Ο Δείκτης Πόνου Haleon διαπίστωσε επίσης ότι το 50% των Αυστραλών που βίωσαν πόνο τον τελευταίο χρόνο ανέφεραν ότι, από τη δική τους οπτική γωνία, η σοβαρότητα του πόνου τους παρεξηγήθηκε από τον γιατρό τους. Το 44% είπε ότι ένιωθε ότι ο γιατρός τους δεν αντιλήφθηκε πλήρως το επίπεδο επίδρασης που είχε ο πόνος τους στην καθημερινότητά τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Gen Z έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες (48%) να αναφέρει ότι ένιωθε ότι ο πόνος τους δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη λόγω της ηλικίας τους σε σχέση με τους Baby Boomers πριν από τη συνταξιοδότηση (28%).

Ενώ ο πόνος παραμένει ένα συνεπές και παγκόσμιο ζήτημα, ο κοινωνικός και συναισθηματικός αντίκτυπος του πόνου στις ζωές των ανθρώπων συνεχίζει να αυξάνεται. Όσοι πονούν υπόκεινται σε στίγμα, μισαλλοδοξία και μοναξιά, παρά την ώθηση στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την υγεία τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τα ευρήματα του Haleon Pain Index, υπάρχει ανάγκη για μια πιο εξατομικευμένη και συμπονετική άποψη του πόνου που περιλαμβάνει περισσότερη ενσυναίσθηση αλλά και καλύτερη εκπαίδευση για τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με το πώς είναι ο ατομικός πόνος για διαφορετικούς ασθενείς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να ανακουφίσει από τον χρόνιο πόνο;

Γιατί πονάνε τα πόδια σας συχνά;

Εξηγώντας το σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου στους άνδρες

Εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνιο πόνο και προβλήματα ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε βόειο κρέας από άρρωστη γαλακτοπαραγωγική αγελάδα

Γρίπη των πτηνών: Ακόμα κι αν καταλήξει στο βόειο κρέας κατανάλωσης, λέει το USDA, το μαγείρεμα του κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9 Κελσίου θα την σκοτώσει ακριβώς όπως το E. coli και άλλους ιούς.

ΠΑΓΝΗ: 9χρονη με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

ΠΑΓΝΗ: Οι γιατροί, μετά από προσεκτική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 9χρονη πάσχει από μηνιγγίτιδα και έκριναν αναγκαία την εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων για εντατική παρακολούθηση και θεραπεία.

Close Icon