Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Πόνος στον αφαλό – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Πόνος στον αφαλό – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει και μπορεί να περιγραφεί ως κράμπα, οξύς, επίμονος ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως έμετος, ιδρώτα ή ωχρότητα.

Ο πόνος στον αφαλό συνήθως προκαλείται από εντερικές αλλαγές, όπως φούσκωμα από αέρια, παρασιτώσεις από σκουλήκια και άλλες εντερικές λοιμώξεις ή φλεγμονές (όπως γαστρεντερίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, ευερέθιστο έντερο και απόφραξη του εντέρου).

Ο πόνος γύρω από τον αφαλό μπορεί επίσης να γίνει αισθητός ως αποτέλεσμα του πόνου που εκπέμπεται από άλλες περιοχές της κοιλιάς. Αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να συμβεί με παγκρεατίτιδα ή χολοκυστίτιδα, ή ακόμα και αλλαγές στην εγκυμοσύνη. Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει και μπορεί να περιγραφεί ως κράμπα, οξύς, επίμονος ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως έμετος, ιδρώτες ή ωχρότητα.

Ο συχνός ή έντονος πόνος ή ο πόνος στον αφαλό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα θα πρέπει να αξιολογούνται από οικογενειακό γιατρό ή γαστρεντερολόγο. Μόλις εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία και επιβεβαιωθεί η διάγνωση, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει εάν είναι απαραίτητο.

Τι προκαλεί τον πόνο στον αφαλό;

Οι κύριοι λόγοι για τον πόνο στην κοιλιά περιλαμβάνουν:

Ομφαλοκήλη

Μια ομφαλοκήλη μπορεί να προκαλέσει πόνο που εντοπίζεται απευθείας στον αφαλό. Αυτές οι κήλες συμβαίνουν όταν ένα μέρος του εντέρου ή κάποιο άλλο κοιλιακό όργανο διογκώνεται μέσω της κοιλιακής επένδυσης και συσσωρεύεται μεταξύ των κοιλιακών μυών και του δέρματος. Γενικά, ο πόνος εμφανίζεται ή επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα, αλλά μπορεί να είναι επίμονος και να γίνει έντονος εάν διακοπεί η κυκλοφορία στον ιστό γύρω από την κήλη λόγω αύξησης του τοπικού οιδήματος. Μάθετε περισσότερα για τους διαφορετικούς τύπους κήλης.

Τι να κάνετε: Η θεραπεία για μια κήλη πρέπει να καθοδηγείται από γενικό χειρουργό. Η θεραπεία μπορεί να ποικίλλει από προσεκτική αναμονή, για να δούμε εάν η κήλη υποχωρεί μόνη της, με χειρουργική επέμβαση για την επισκευή της.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολύ σημαντική αιτία κοιλιακού πόνου γύρω από τον αφαλό. Συχνά είναι αποτέλεσμα εντερικής διάτασης από αέρια ή από συσσωρευμένα κόπρανα που διεγείρουν τα νεύρα που περνούν από αυτήν την περιοχή. Πολλές γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι να κάνετε: Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να διατηρήσετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε λαχανικά και σπόρους. Δείτε ποιες φυσικά καθαρτικές τροφές πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά, τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα, για να διατηρήσετε την εντερική ροή της τροφής και να μειώσετε το φούσκωμα της κοιλιάς. Τα καθαρτικά, όπως η λακτουλόζη, μπορούν να συνταγογραφηθούν από τον γιατρό εάν η δυσκοιλιότητα δεν βελτιωθεί από μόνη της. Μπορείτε να ελέγξετε αυτές τις σπιτικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα πριν επισκεφτείτε το γιατρό σας, αν και θα πρέπει να παρακολουθήσετε εάν η δυσκοιλιότητα δεν βελτιωθεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν πόνο ή ενόχληση γύρω από τον αφαλό οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτός ο πόνος είναι φυσιολογικός και αναμενόμενος και σχετίζεται με την ανάπτυξη της κοιλιάς και το τέντωμα του στρογγυλού συνδέσμου. Η τεντωμένη κοιλιά μπορεί να αποδυναμώσει το κοιλιακό τοίχωμα γύρω από τον αφαλό και να προκαλέσει ομφαλοκήλη. Επιπλέον, η συμπίεση και η διάταση της μήτρας και άλλων οργάνων μπορεί να τονώσει τα νεύρα του πόνου στην περιοχή και να προκαλέσει την αίσθηση πόνου στον αφαλό. Αυτό είναι συνήθως πιο έντονο στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Τι να κάνετε: Εάν ο πόνος που νιώθετε είναι ήπιος και ανεκτός, θα πρέπει απλώς να τον παρακολουθείτε, καθώς πιθανότατα θα εξαφανιστεί από μόνος του. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αναλγητικά, όπως ακεταμινοφαίνη. Θα πρέπει να προσέχετε για σημάδια ερυθρότητας, οίδημα, εκκρίσεις από τον αφαλό και έντονο πόνο, καθώς αυτά είναι σημάδια μόλυνσης. Διαβάστε περισσότερα για τις αιτίες του πόνου στον αφαλό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γαστρεντερίτιδα

Η διάρροια που εμφανίζεται λόγω γαστρεντερίτιδας ή τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να προκαλέσει πόνο γύρω από τον αφαλό. Ωστόσο, αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να γίνει αισθητός οπουδήποτε στην κοιλιά λόγω φλεγμονής που σχετίζεται με αυτές τις καταστάσεις. Ο πόνος μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και πυρετό και διαρκεί, κατά μέσο όρο, για 3 έως 7 ημέρες.

Τι να κάνετε: Θα πρέπει να επιλέξετε ελαφριά γεύματα με εύπεπτες τροφές που είναι χαμηλές σε λιπαρά. Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά, όπως νερό, τσάι και φρέσκους χυμούς. Τα αναλγητικά και τα αντισπασμωδικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, αλλά εάν τα συμπτώματα γίνουν έντονα, διαρκέσουν πάνω από μία εβδομάδα ή συνοδεύονται από αιμορραγία ή πυρετό πάνω από 39ºC, θα πρέπει να προχωρήσετε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Φροντίστε να διαβάσετε σχετικά με τις οικιακές θεραπείες για την τροφική δηλητηρίαση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συμπληρώσετε την ιατρική σας θεραπεία.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, που είναι ένα μικρό όργανο που συνδέεται με το παχύ έντερο. Ξεκινά ως πόνος γύρω από τον αφαλό που εξαπλώνεται στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα και γίνεται πιο έντονος όσο περνάει ο καιρός. Αυτή η φλεγμονή συνοδεύεται συχνά από ναυτία, έμετο, απώλεια όρεξης και πυρετό. Η σκωληκοειδίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο αναπήδησης, που σημαίνει ότι ο πόνος δεν γίνεται αισθητός με την ψηλάφηση της κοιλιάς, αλλά κατά την απελευθέρωσή της. Ολοκληρώστε τον ηλεκτρονικό μας έλεγχο συμπτωμάτων για να αξιολογήσετε τον κίνδυνο για σκωληκοειδίτιδα.

Τι να κάνετε: Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας, θα πρέπει να προχωρήσετε στα επείγοντα για αξιολόγηση και διάγνωση. εάν επιβεβαιωθεί, η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αφαλός μικροβίωμα: Ένα μοναδικό οικοσύστημα με σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία

Τι είναι το μικροβίωμα του δέρματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Πιο κοστοβόρα η εγκυμοσύνη όταν εκτείνεται σε 2 ημερολογιακά έτη

Εγκυμοσύνη: Τα ελεύθερα όρια δαπανών των σχεδίων υγείας τους και η εκπίπτουσα επαναφορά αλλάζου την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τις μητέρες να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το ποσό που εκπίπτει.

Σεξουαλικές στάσεις και χρόνος σύλληψης

Σεξ σύλληψη: Η αναζήτηση για σύλληψη οδηγεί συχνά τα ζευγάρια να εξερευνήσουν διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών θέσεων και του χρόνου.

Νότια Αφρική: Οι παραδοσιακοί θεραπευτές συμμετέχουν στον αγώνα κατά του HIV

Νότια Αφρική: . Το στίγμα παραμένει σε πολλές κοινότητες γύρω από τη νόσο και τη θεραπεία της - παρόλο που η αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή και η προφύλαξη πριν από την έκθεση είναι δωρεάν.

Close Icon