Ρεπορτάζ Υγείας

Xρηματοδοτική Bοήθεια: Η παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας σημειώνει υψηλό ρεκόρ, αλλά τα ιστορικά κενά παραμένουν

Xρηματοδοτική Bοήθεια: Η παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας σημειώνει υψηλό ρεκόρ, αλλά τα ιστορικά κενά παραμένουν

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης της αίσθησης του επείγοντος της χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης γενικά, ενώ παράλληλα καταπολεμάται μια παγκόσμια πανδημία.

Xρηματοδοτική Bοήθεια: Μια νέα παγκόσμια ανάλυση δείχνει ότι η συνολική χρηματοδοτική βοήθεια που σχετίζεται με την υγεία για την καταπολέμηση της COVID-19 στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs) κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας ήταν το ρεκόρ των 37,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ήταν 810% υψηλότερο από το σύνολο των δαπανών για την ετοιμότητα για πανδημία τις δύο προηγούμενες δεκαετίες (2000-2019). Η ερευνητική εργασία με κριτές που δημοσιεύθηκε σήμερα στο The Lancet Global Health προέρχεται από την ετήσια έκθεση για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες είναι εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την επόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία και να αποτρέψουν μια πανδημία, η διατήρηση επαρκών κονδυλίων είναι ζωτικής σημασίας, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος LMICs, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά χρηματοδότησης. “Παρά την εκτίναξη των δαπανών λόγω της στήριξης που σχετίζεται με την πανδημία, η διατήρηση αυτού του επιπέδου επενδύσεων στο μέλλον αποτελεί σοβαρή ανησυχία”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Angela Esi Micah, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας IHME. ”Ενώ μπορεί να αναμένεται ότι οι χώρες θα συνεισφέρουν στην παγκόσμια ετοιμότητα για πανδημία, όπως είναι σε θέση να κάνουν, η μεγαλύτερη συμμετοχή και ο συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο πριν από την επόμενη πανδημία είναι κρίσιμης σημασίας”.

Η ετοιμότητα για πανδημία απαιτεί μεγαλύτερες επενδύσεις

Η Ανεξάρτητη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου της G-20 (HLIP) συνέστησε μεγαλύτερες εγχώριες επενδύσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους δωρητές στον τομέα της υγείας κατά την επόμενη πενταετία για τη διαχείριση της επόμενης παγκόσμιας πανδημίας. Για τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η Ανεξάρτητη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου της G-20 HLIP συνιστά στις χώρες να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες για την υγεία κατά 1% του ΑΕΠ τους. Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι 13 χώρες αφιερώνουν λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ τους στην υγεία. Για τις κυβερνήσεις των δωρητών, η Ανεξάρτητη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου της G-20 HLIP συνιστά επιπλέον 15 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της ετοιμότητας για πανδημία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην τρέχουσα πανδημία COVID-19, ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία (DAH) χρηματοδοτήθηκε από τρεις χώρες: τις ΗΠΑ (6,5 δισ. δολάρια), την Ιαπωνία (3,4 δισ. δολάρια) και τη Γερμανία (3,3 δισ. δολάρια). Από το 2020 έως το 2021, οι δύο μεγαλύτεροι τομείς προγραμμάτων της αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία DAH ήταν η προμήθεια εμβολίων και ο συντονισμός, ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση. Η αναπτυξιακή βοήθειας για την υγεία DAH είναι οι οικονομικές συνεισφορές και οι συνεισφορές σε είδος που μεταφέρονται μέσω των μεγάλων αναπτυξιακών οργανισμών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας.

Οι δαπάνες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν συσχετίζονται με τις ανάγκες 

Η επίμονη πρόκληση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ του ύψους των κονδυλίων των δωρητών που παρέχονται για την COVID-19 και των περιοχών όπου ο ιός έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές. Παρόλο που η ακριβής γνώση της χρηματοδότησης που χρειάζεται κάθε χώρα για να ανταποκριθεί στην COVID-19 δεν ήταν στο πεδίο εφαρμογής της έκθεσης, οι ερευνητές παρακολούθησαν πού πήγαν τα χρήματα. Κατά τα δύο πρώτα έτη της πανδημίας, η υποσαχάρια Αφρική έλαβε το 33,6% της αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία DAH για την COVID-19, ωστόσο το 13,5% των θανάτων από την COVID-19 σημειώθηκε στην περιοχή. Αντίθετα, η περιοχή της Νότιας Ασίας με το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, την Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν περιελάμβανε το 27,2% των παγκόσμιων θανάτων από COVID-19 που συνέβησαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά έλαβε μόνο το 14,8% της αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία DAH για την COVID-19.

Προβλέψεις για το 2050

Η έκθεση διερεύνησε τις ιστορικές τάσεις της υγείας σε 204 χώρες για να προβάλει τις παγκόσμιες δαπάνες υγείας έως το 2050. Η ανάλυση περιελάμβανε τα πρότυπα χρηματοδότησης της υγείας από το 1990 έως το 2021 και την ιστορική αιχμή της βοήθειας για την COVID από το 2019 έως το 2020. Οι παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία το 2019 έφτασαν τα 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1.183 δολάρια ανά άτομο, δηλαδή 2% υψηλότερες από το προηγούμενο έτος και 17,8% υψηλότερες από το 2010. Μέχρι το 2050, προβλέπεται να φθάσουν τα 16,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1.827 δολάρια ανά άτομο.

Οι τρεις πρώτες χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες υγείας ανά άτομο το 2050 προβλέπεται να είναι οι εξής:

ΗΠΑ: 20.501 δολάρια

Ελβετία: 16.580 δολάρια

Βερμούδες: 14.546 δολάρια

Οι τρεις πρώτες χώρες με τις χαμηλότερες δαπάνες υγείας ανά άτομο το 2050 προβλέπεται να βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική:

Σομαλία: 9 δολάρια

Ερυθραία: 27 δολάρια

Νότιο Σουδάν: 29 δολάρια

Ενώ οι περισσότερες από τις φτωχές χώρες του κόσμου έχουν χαμηλότερες δαπάνες για την υγεία και μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού, οι πλουσιότερες χώρες συρρικνώνονται πληθυσμιακά.

Επιπτώσεις για ασθένειες εκτός της COVID-19

Ενώ οι δαπάνες για την COVID-19 δεν οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις της χρηματοδότησης σε πολλούς τομείς εστίασης της υγείας μεταξύ 2019 και 2021, η αναπτυξιακή βοήθειας για την υγεία DAH για πολλούς τομείς δεν αυξήθηκε. Το 2021, 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναπτυξιακή βοήθειας για την υγεία DAH κατευθύνθηκαν προς την αναπαραγωγική, μητρική, νεογέννητη και παιδική υγεία. Αυτό είναι 2,3% χαμηλότερο από ό,τι το 2019, και συνέχισε να μειώνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις μας για την αναπτυξιακή βοήθειας για την υγεία DAH για την υγεία των νεογέννητων και των παιδιών καθώς και για την αναπαραγωγική και μητρική υγεία δείχνουν ότι και οι δύο μειώθηκαν μεταξύ 2019 και 2020. Η χρηματοδότηση για την υγεία των νεογέννητων και των παιδιών μειώθηκε κατά 2,6%, ενώ η αναπτυξιακή βοήθεια για την υγεία DAH για την αναπαραγωγική και μητρική υγεία μειώθηκε κατά 6,8% μεταξύ 2019 και 2020. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης της αίσθησης του επείγοντος της χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης γενικά, ενώ παράλληλα καταπολεμάται μια παγκόσμια πανδημία.

Το εργαλείο απεικόνισης δεδομένων και η έκθεση, Χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας 2021 (Financing Global Health 2021) σε μια εποχή αλλαγών, είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργία ανθεκτικής παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας υγειονομικής περίθαλψης

Απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ διαφόρων τύπων οργανισμών υγείας για την προστασία από κρίσεις δημόσιας υγείας

Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν μειωμένη πρόσβαση σε νέα φάρμακα

Μπορεί η τεχνολογία υγείας να κλείσει το χάσμα φροντίδας στις αναδυόμενες αγορές;

Αγώνας για καθολική πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους στην ηλικία των εννέα ετών

«Τα πρότυπα διατροφής των βρεφών, ειδικά η μικρότερη διάρκεια θηλασμού, η πρώιμη εισαγωγή σόδας και η κοινή τους επίδραση, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σωματικού λίπους αργότερα στην παιδική ηλικία».

Ανακαλύφθηκαν ιοί ως νέα θεραπευτική επιλογή της ατοπικής δερματίτιδας

Ενώ αυτό καθιστά πρόκληση για τους επιστήμονες να εντοπίσουν τον τύπο του φάγου που απαιτείται για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιούν στοχευμένα.

Νοσοκομείο Ρόδου: Προσλήψεις 1 Μόνιμης Ιατρού και 2 Αναισθησιολόγων

Νοσοκομείο Ρόδου: Η Διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που προκλήθηκε στους ασθενείς και δεσμευόμαστε για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου.