Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Vaping: Νεαροί ενήλικες που άρχισαν ως έφηβοι δεν μπορούν να σταματήσουν

Vaping: Νεαροί ενήλικες που άρχισαν ως έφηβοι δεν μπορούν να σταματήσουν

Vaping: Το μάρκετινγκ από εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων, διαφημίζοντας τη γοητεία των φρουτένιων ή γλυκών γεύσεων και ονομάτων, οδήγησε πολλούς έφηβους να δοκιμάσουν το άτμισμα.

Ο εθισμός του G Kumar στο άτμισμα κορυφώθηκε στο κολέγιο στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, όταν τα αρωματισμένα, μιας χρήσης ατμιστές απογειώθηκαν. «Θα έκανα, ας πούμε, 1.200 ρουφηξιές σε μια εβδομάδα», είπε ο Kumar. Το άτμισμα έγινε δεκανίκι για αυτούς. Όπως η απώλεια ενός κινητού τηλεφώνου, έτσι και η απώλεια ενός στυλό θα προκαλούσε έναν τρελό αγώνα. «Πρέπει να είναι ακριβώς δίπλα στο κεφάλι μου όταν με παίρνει ο ύπνος το βράδυ, και μετά το πρωί, πρέπει να σηκώσω τα σεντόνια και να το βρω», θυμάται ο Kumar.

Αρρώστησαν συχνά, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 — και του ατμίσματος για όλο αυτό. Ο Kumar, τώρα 24 ετών, εγκατέλειψε τελικά. Αλλά πολλοί από τη γενιά του δεν μπορούν να σταματήσουν τη συνήθεια. «Όλοι ξέρουν ότι δεν είναι καλό και όλοι θέλουν να σταματήσουν», είπε ο Jacob Garza, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που εργάστηκε για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση ουσιών ως μέρος του προγράμματος προαγωγής της υγείας του σχολείου. “Αλλά σε αυτό το σημείο, το να το κάνω όλα αυτά τα χρόνια… είναι απλώς δεύτερη φύση τώρα”, είπε.

Το μάρκετινγκ από εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων, διαφημίζοντας τη γοητεία των φρουτένιων ή γλυκών γεύσεων και ονομάτων, οδήγησε πολλούς έφηβους να δοκιμάσουν το άτμισμα. Καθώς περισσότεροι μαθητές γυμνασίου και μικρότερα παιδιά πειραματίζονταν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, γιατροί και ερευνητές προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένο εθισμό, δημιουργώντας ένα «Generation Vape». Έρευνες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη ανταμείβει ιδιαίτερα τον εγκέφαλο των νέων.

Νέα δεδομένα για τη χρήση ουσιών σε ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών υποδηλώνουν ότι πολλοί πρώην έφηβοι ατμιστές παραμένουν χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τα εθνικά ποσοστά ατμίσματος για νεαρούς ενήλικες αυξήθηκαν από 7,6% το 2018 σε 11% το 2021. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ξεκινούν στο γυμνάσιο για κοινωνικούς λόγους, για όλους τους λόγους», δήλωσε ο Delaney Ruston, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. «Και πολλοί από αυτούς τώρα –το βλέπουμε αυτό– συνέχισαν να κολέγιο και όχι μόνο».

Η τελευταία της ταινία είναι “Screenagers Under the Influence: Addressing Vaping, Drugs & Alcohol in the Digital Age”. Στο Κολοράντο, το μερίδιο εκείνων των 18 έως 24 ετών που ατμίζουν τακτικά αυξήθηκε κατά περίπου 61% από το 2020 έως το 2022 – σχεδόν στο ένα τέταρτο αυτής της ηλικιακής ομάδας. “Αυτή είναι μια εκπληκτική αύξηση σε μόλις δύο χρόνια”, είπε ο Ruston.

Αξίζει να σημειωθούν οι τάσεις σε αυτήν την πολιτεία, επειδή, πριν από την πανδημία, το Κολοράντο ηγήθηκε του έθνους στο άτμισμα της νεολαίας μεταξύ μαθητών γυμνασίου, ξεπερνώντας τις άλλες 36 πολιτείες που συμμετείχαν στην έρευνα. Σε εθνικό επίπεδο, τα ποσοστά ατμίσματος μεταξύ των μαθητών γυμνασίου μειώθηκαν από 28% το 2019 σε 10% το 2023, σύμφωνα με την Ετήσια Εθνική Έρευνα για τον Καπνό Νέων. Αλλά για πολλούς νέους που άρχισαν να ατμίζουν στο απόγειο της τάσης, δημιουργήθηκε μια συνήθεια.

Στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο, η παιδοπνευμονολόγος Heather De Keyser έδειξε στην οθόνη της μια θολωμένη ακτινογραφία του πνεύμονα ενός νεαρού ενήλικα που είχε υποστεί βλάβη από το άτμισμα. Για χρόνια, γιατροί όπως αυτή και ειδικοί στη δημόσια υγεία αναρωτιόντουσαν για τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις του ατμίσματος σε σώματα και εγκεφάλους πριν από την ενήλικη ζωή – ειδικά τον μεγάλο κίνδυνο εθισμού. «Νομίζω, δυστυχώς, αυτά τα μαθήματα που ανησυχούσαμε ότι θα μάθαμε, τα μαθαίνουμε», είπε ο De Keyser, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Ινστιτούτο Αναπνοής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Κολοράντο.

“Βλέπουμε αυξήσεις σε αυτούς τους νεαρούς ενήλικες που δεν κατάφεραν να σταματήσουν.” Δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά ατμίσματος αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς της δημόσιας υγείας. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι προπτυχιακοί φοιτητές έχουν μιλήσει για τις προκλήσεις της απομόνωσης και της χρήσης περισσότερων ουσιών, είπε η Alyssa Wright, η οποία διαχειρίζεται προγράμματα προώθησης της υγείας έγκαιρης παρέμβασης στο CU-Boulder.

«Απλώς να είμαι σπίτι, να βαριέμαι, να είμαι λίγο ανήσυχος, να μην γνωρίζω τι συμβαίνει στον κόσμο», είπε ο Ράιτ. «Δεν έχουμε αυτή την κοινωνική σύνδεση και φαίνεται ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά από αυτήν την εμπειρία». Άλλοι παράγοντες που οδηγούν τον εθισμό είναι τα υψηλά επίπεδα νικοτίνης στις συσκευές ατμίσματος και η «κουλτούρα stealth», δήλωσε ο Chris Lord, αναπληρωτής διευθυντής του CU-Boulder του Collegiate Recovery Center.

«Τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν είχαν 5 φορές περισσότερη νικοτίνη από ό,τι είχαν προηγούμενα ατμίσματα», είπε. «Οπότε το να κολλήσω σε αυτό ήταν… σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί». Με τον όρο «κουλτούρα stealth», ο Lord εννοεί ότι το άτμισμα είναι συναρπαστικό, κάτι απαγορευμένο και μυστικό. «Ως έφηβοι, ο εγκέφαλός μας είναι κάπως συνδεδεμένος με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Λορντ. Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις έχουν καταθέσει αγωγές κατά της Juul Labs, ισχυριζόμενες ότι η εταιρεία παρουσίασε εσφαλμένα τους κινδύνους για την υγεία των προϊόντων της.

Οι αγωγές υποστήριξαν ότι η Juul έγινε κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων με επιθετικό μάρκετινγκ απευθείας στα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια διέδωσαν τα ίδια τα δημοσιεύματα σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το YouTube, το Instagram και το TikTok. «Αυτό που έκανε το άτμισμα, το να κολλήσουν μαθητές γυμνασίου, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μαθητές γυμνασίου, το άτμισμα, παίζει τώρα», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Κολοράντο, Φιλ Βάιζερ.

Η Juul συμφώνησε να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε διακανονισμούς. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με αυτό το άρθρο. R.J. Η Reynolds, η οποία φτιάχνει μια άλλη δημοφιλή μάρκα ατμίσματος, τη Vuse, έστειλε την εξής δήλωση: «Απομακρυνόμαστε από τη νεότητα που δελεάζουν γεύσεις, όπως η τσίχλα και το μαλλί της γριάς, που παρέχουν μια έντονη αντιπαράθεση με τα παράνομα προϊόντα ατμού μιας χρήσης». Άλλες μεγάλες εταιρείες ατμίσματος, όπως η Esco Bar, η Elf Bar, η Breeze Smoke και η Puff Bar, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Όσο τα παιδιά χρησιμοποιούν τα social media, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να ατμίσουν

Vaping: Οι κρυφοί κίνδυνοι του ατμίσματος

Πώς το άτμισμα μπορεί να βλάψει τα δόντια σας

Vaping: Νέα μέτρα για την πάταξη της παράνομης πώλησης σε εφήβους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Σήμερα η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα απόψε ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα ανοίξει ώστε να υποδεχθεί τους περίπου 1000 καλεσμένους για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

ΠΙΣ: Επαίσχυντη η ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών

ΠΙΣ: Είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα.

Ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς στο Φαλακρό Δράμας

Φωτιά Δράμα: Συνεχίζεται η τεράστια προσπάθεια των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο όρος Φαλακρό της Δράμας

Κλιμάκια κτηνιάτρων της χώρας κάνουν την επιδημιολογική παρακολούθηση των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Λάρισας

Κτηνίατροι πανώλη: Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί να εργάζονται τα κλιμάκια των δεκάδων κτηνιάτρων (περίπου 100) από κάθε γωνιά της χώρας για την επιδημιολογική παρακολούθηση των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Λάρισας

Close Icon