Πολιτική Υγείας

Vaping: Νέα μέτρα για την πάταξη της παράνομης πώλησης σε εφήβους

Vaping: Νέα μέτρα για την πάταξη της παράνομης πώλησης σε εφήβους

Vaping: Σχέδια για να δυσκολέψει τα παιδιά να αγοράζουν παράνομα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αγγλία πρόκειται να εκπονήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. 

Σχέδια για να δυσκολέψει τα παιδιά να αγοράζουν παράνομα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αγγλία πρόκειται να εκπονήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Θα συσταθεί μια ομάδα επιβολής που θα αποτελείται από υπαλλήλους εμπορικών προτύπων για να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές αγορές και να καταστείλει τα καταστήματα που πωλούν e-vapes σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Το Υπουργείο Υγείας λέει ότι θα διαθέσει 3 εκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο υπουργός Υγείας Neil O’Brien δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την αυξανόμενη χρήση ατμών μιας χρήσης. Τα μέτρα θα απαιτούν επίσης βοήθεια για τον εντοπισμό του καλύτερου τρόπου για να σταματήσουν τα παιδιά να ατμίζουν.

Άτμισμα – είναι μια επιλογή χωρίς κινδύνους;

Μόνο άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να αγοράσουν ατμούς ή ηλεκτρονικά τσιγάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά υπάρχει αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση να καταπολεμήσει την παράνομη πώλησή τους σε παιδιά.

Τα στοιχεία του NHS για το 2021 έδειξαν ότι η αναφερόμενη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είχε αυξηθεί στο 9% μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών στην Αγγλία – από 6% το 2018. Την ίδια περίοδο, το άτμισμα μεταξύ των 15χρονων κοριτσιών αυξήθηκε από 10% έως 21%.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα από τη φιλανθρωπική οργάνωση δημόσιας υγείας Action on Smoking and Health (ASH) και το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους 11 (8,6%) νέους στην Αγγλία ατμίζουν περιστασιακά ή τακτικά.

Ο κ. O’Brien θα κάνει μια ομιλία στο Policy Exchange την Τρίτη, ανακοινώνοντας μια “ομάδα επιβολής παράνομων ατμίσεων” που θα εκτελεί έργα σε όλη την Αγγλία, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής αγορών σε καταστήματα και καταστήματα ατμίσματος.

Θα εκδώσει επίσης καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης με τους νόμους, καθώς και την εξουσία να αφαιρεί τα παράνομα προϊόντα από την πώληση. Τα vape ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται πιο ασφαλή από τα κανονικά τσιγάρα επειδή δεν περιέχουν επιβλαβή καπνό και έχουν γίνει δημοφιλή στο να βοηθούν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα.

Ωστόσο, το NHS συμβουλεύει ότι τα ατμίσματα δεν είναι ακίνδυνα και ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης τους δεν είναι ακόμη σαφείς. Ο ατμός μπορεί ακόμα να περιέχει μικρές ποσότητες χημικών, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης.

Η Trading Standards είχε πει προηγουμένως ότι τα καταστήματα που πουλούσαν παράνομους ατμούς και η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ήταν οι κορυφαίες απειλές για τους High Streets του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει ανησυχία ότι τα φτηνά, έντονα χρώματα καταλήγουν στα χέρια παιδιών 12 και 13 ετών, με τους ειδικούς να αποθαρρύνουν τους νεαρούς μη καπνιστές να πάρουν τη συνήθεια.

Η δράση για το κάπνισμα και την υγεία έχει ζητήσει πιο απλή συσκευασία των προϊόντων ατμίσματος ώστε να είναι λιγότερο ελκυστικά για τα παιδιά. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ASH Ντέμπορα Άρνολντ δήλωσε ικανοποιημένη που η κυβέρνηση «ανακοίνωσε επιτέλους χρηματοδότηση για την επιβολή της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των πωλήσεων ανηλίκων».

Ζήτησε να τεθούν σε εφαρμογή άλλα «προφανή μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των αναθυμιάσεων μιας χρήσης για να αυξηθεί το κόστος τους σε κάτι περισσότερο από «τιμές χαρτζιλίκι» και η εισαγωγή απλής συσκευασίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν το 50% των γονέων είναι σίγουρο ότι θα γνώριζε αν το παιδί του ατμίζει

Ο καπνός και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να θέσουν τους υγιείς νέους σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας COVID, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πώς επηρεάζει ο καπνός τα δόντια σας;

Πώς το κάπνισμα αυξάνει τα ποσοστά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία - Ανακοίνωσε σχέδιο μετεγκατάστασης του χωριού Μεταμόρφωση

Και να διαβεβαιώσω επίσης και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ότι θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Ήδη γνωρίζουν ότι έχουν καταβληθεί οι πρώτες αποζημιώσεις με μεγάλη ταχύτητα και σε τιμές οι οποίες πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις προσδοκίες πολλών.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση του Σήφη βαλυράκη

 Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη, ανέφερε ότι «δύο είναι τα θετικά σημεία ότι η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ότι θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Oλοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Dentist Pass στις 22 Δεκεμβρίου

Το Dentist Pass εντάσσεται στη δράση "Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»" του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του "Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0" με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

ΠΟΥ: Το 1/3 των γυναικών αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα υγείας μετά τον τοκετό

ΠΟΥ: Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των μητρικών θανάτων, εστιάζοντας όχι μόνο στις άμεσες βιοϊατρικές αιτίες τους, αλλά και στη σύνθετη αλληλεπίδραση ευρύτερων συνθηκών.

Φρούριο η Αθήνα εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο GREEK ECONOMIC SUMMIT 2023

Ο Δρ. Άρης Αγγελής έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας, ότι η φαρμακευτική πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά με τρόπο που θα θωρακίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.