Ρεπορτάζ Υγείας

Τσιόδρας εμβόλιο: Σωτήρια τα εμβόλια – Ανεμβολίαστοι σχεδόν 9 στους 10 νεκρούς [vid]

Τσιόδρας εμβόλιο: Σωτήρια τα εμβόλια – Ανεμβολίαστοι σχεδόν 9 στους 10 νεκρούς [vid]

Από τους 9.880 ανθρώπους που κατέληξαν στη χώρα μας μέσα στο 2021 λόγω της λοίμωξης covid-19 και των επιπλοκών της, οι 8.572 (ποσοστό 87%) ήταν ανεμβολίαστοι. Ποσοστό 6% (607 άτομα) ήταν ατελώς εμβολιασμένο, δηλαδή με μία δόση, και ποσοστό 7% (701 άτομα) ήταν πλήρως εμβολιασμένο.

Τσιόδρας εμβόλιο: Πολύ σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες θα κατέγραφε σήμερα η χώρα μας επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό χωρίς να διαθέτει τα σωτήρια εμβόλια: οι νεκροί λόγω της λοίμωξης covid-19 και των επιπλοκών της, που θα μετρούσε η Ελλάδα από την αρχή του έτους έως και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα ανέρχονταν στους 23.900 αντί για τους 15.485 που συγκαταλέγονται σήμερα στη θλιβερή αυτή λίστα. Και οι ασθενείς που θα είχαν εισαχθεί για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είχαν ξεπεράσει τους 12.000 κατά το ίδιο διάστημα αντί για τους 6.773 που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα.

Το κέρδος για το σύστημα υγείας αλλά κυρίως για τις ανθρώπινες ζωές είναι προφανές. «Χιλιάδες νοσηλείες, χιλιάδες σοβαρές νόσοι, διασωληνώσεις, νοσηλείες σε ΜΕΘ, θάνατοι έχουν ήδη αποφευχθεί» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση μεγάλης διεπιστημονικής ανάλυσης για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία» στη χώρα από την αρχή του έτους μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Με δεδομένο το «επιστημονικό δώρο» του εμβολίου, από τον περασμένο Ιανουάριο, ο καθηγητής επισήμανε πως αν είχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 50 χρόνων μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα είχαν καταγραφεί 1.200 λιγότεροι θάνατοι, περιορίζοντας έτσι τις τραγικές απώλειες και το αποτύπωμά τους.

Το μήνυμα του καθηγητή Τσιόδρα

Πλήθος στοιχείων και πινάκων παρέθεσε ο καθηγητής για να υπογραμμίσει την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, στοχεύοντας να αντιστρέψει την επιφυλακτικότητα ή την άγνοια για τα εμβόλια. Και μάλιστα σε μια χειμερινή περίοδο κρίσιμη για την Ελλάδα με την ορατή απειλή για την ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών παράλληλα με εκείνης του κορωνοϊού, η οποία όπως υπογράμμισε ο ειδικός «δεν προμηνύεται εύκολη».

«Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου στην πατρίδα μας. Η ανάγκη ενίσχυσης εμβολιαστικής προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά σημαντική» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως αυτό, δηλαδή η ανάγκη για ταχεία οικοδόμηση τείχους ανοσίας, «είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα της σημερινής μου έκτακτης παρουσίας». Είχε άλλωστε αναφέρει στην εισαγωγική του πρόταση ότι «είμαι εκτάκτως κοντά σας ως εκπρόσωπος της επιστήμης».
Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό δεν ξεπερνά το 62% όταν το ποσοστό ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί είναι πάνω από 80%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού είναι της τάξεως του 91% ή με άλλα λόγια κατά τον ίδιο «μείωση κινδύνου κατά 91% στους εμβολιασμένους σε σχέση με τον ανεμβολίαστο πληθυσμό». Επίσης, οι εμβολιασμένοι πολίτες – συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στη λοίμωξη Covid και τις επιπλοκές της – αντιμετωπίζουν 20 φορές χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.

Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένει υψηλή και κατά την περίοδο μετά τη μετάλλαξη Δέλτα: η προστασία που παρείχαν τα εμβόλια από θάνατο κυμαινόταν από 92% έως 98% μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο οπότε κυριάρχησε η Δέλτα στη χώρα μας και την περίοδο μετά τη Δέλτα το εύρος της προστασίας των εμβολίων ήταν από 71% έως 96%. Αντίστοιχα υψηλή είναι και η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός έναντι του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών και διασωλήνωσης, καθώς αγγίζει το 98%.

Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ και εκείνοι που κατέληξαν λόγω της λοίμωξης covid-19 στα νοσοκομεία αποτέλεσαν τη βάση των δεδομένων για τους ειδικούς. Η ανάλυση προσαρμόστηκε στις ηλικιακές κατανομές, δηλαδή στους ανθρώπους που χορηγήθηκαν τα εμβόλια ανά ηλικιακή ομάδα, και στα δεδομένα για τον εμβολιασμό τους (πλήρης ή ατελής).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.400 θανάτους

O Σωτήρης Τσιόδρας xειροθετήθηκε «Αρχων Οφφικιάλιος» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Εμβολιασμός των παιδιών πλέον και από τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους- Τι είπαν στη σύσκεψη Μητσοτάκης, Τσιόδρας

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Mια τρίτη δόση Pfizer και BioNTech αυξάνει τους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές σε σύγκριση με δύο δόσεις έναντι της παραλλαγής omicron.

Οι τίτλοι μετά την αναμνηστική δόση είναι συγκρίσιμοι με τίτλους που παρατηρούνται μετά από δύο δόσεις έναντι του ιού άγριου τύπου που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα προστασίας», ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή ανακοίνωση.

Η νέα μελέτη αντανακλά τις ελλείψεις στην αρχή της επιστημονικής διαδικασίας και όχι στις καθιερωμένες θεραπείες

Η έρευνα για τον καρκίνο είναι δύσκολη, είπε ο Begley, και «είναι πολύ εύκολο για τους ερευνητές να ελκύονται από αποτελέσματα που φαίνονται συναρπαστικά και προκλητικά, αποτελέσματα που φαίνεται να υποστηρίζουν περαιτέρω την αγαπημένη τους ιδέα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο καρκίνος, αλλά είναι απλώς λάθος».

Ποιες είναι οι βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής

Αν κάνετε καθιστική ζωή, οι ελεύθερες ώρες χρειάζεται να περιλαμβάνουν κίνηση, ώστε να ξυπνά το σώμα σας. Εκτός από τα συχνά διαλείμματα, αφιερωθείτε σε μια μεγάλη βόλτα στο πάρκο, ξεκινήστε ένα άθλημα και εκμεταλλευτείτε τα σαββατοκύριακα, ειδικά όταν είναι ηλιόλουστα

Ένα εκατομμύριο εμβόλια έληξαν το Νοέμβριο στη Νιγηρία

Νιγηρία εμβόλιο κορωνοϊός: Έως και ένα εκατομμύριο εμβόλια για την COVID-19 υπολογίζεται ότι έληξαν στη Νιγηρία τον περασμένο μήνα χωρίς να χρησιμοποιηθούν. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απώλειες δόσεων που δείχνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα αφρικανικά έθνη να διαχειριστούν τον εμβολιασμό.