Πολιτική Υγείας

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.400 θανάτους

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.400 θανάτους

5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ έχουν αποφευχθεί λόγω των εμβολιασμών και κατά 91% μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μελέτη με στοιχεία έως τις 11 Οκτωβρίου δείχνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή .Ο κ.Τσιόδρας προειδοποίησε ότι επόμενη περίοδος «δεν θα είνα εύκολη».

Ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος στην Ελλάδα έκανε σήμερα στις 13:00, ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος  της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα εμβόλια μείωσαν κατά 91% τον κίνδυνο θανάτου από την covid-19, ενώ υψηλή είναι η αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου ξεχωριστά, όπως αποδεικνύει ελληνική μελέτη με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων φορέων, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Τσιόδρας, η μελέτη που αναλύθηκε σε εθνικό επίπεδο, χρησιμοποίησε δεδομένα από την έναρξη του εμβολιασμού μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του 2021. Επιπλέον, τα δεδομένα αφορούσαν τις σοβαρές νόσους στην Ελλάδα, τους ανθρώπους οι οποίοι μπήκαν στο νοσοκομείο και διασωληνώθηκαν, μπήκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή δυστυχώς πέθαναν. Ακολούθως, έγινε διασύνδεση των δεδομένων αυτών με το Εθνικό Εμβολιαστικό Μητρώο για τη νόσο Covid-19. Η ανάλυση, επίσης, προσαρμόστηκε για τις ηλικιακές κατανομές, δηλαδή στους ανθρώπους που χορηγήθηκαν τα εμβόλια ανά ηλικιακή ομάδα.

Η αποτελεσματικότητα ανά εμβόλιο έναντι θανάτου είναι η εξής:

 • Πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer: 90%
 • Πλήρως εμβολιασμένοι με Moderna: 97%
 • Πλήρως εμβολιασμένοι με AstraZeneca: 94%
 • Πλήρως εμβολιασμένοι με Johnson%Johnson: 72%

 

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η αποτελεσματικότητα στους άνω των 60 ετών ανά εμβόλιο παραμένει υψηλή- και βέβαια και για το Johnson & Johnson είναι υψηλή- αλλά είναι υψηλότερη για τα εμβόλια mRNA και AstraZeneca. Για το AstraZeneca συγκεκριμένα είναι της τάξεως του 94%.

Για τους άνω των 60 η αποτελεσματικότητα ανά σκεύασμα είναι η εξής:

  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer: 90%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Moderna: 97%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με AstraZeneca: 94%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Johnson%Johnson: 67%

Στον πίνακα καταγράφεται η εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του Johnson & Johnson, στην πρόληψη της νοσηλείας σε ΜΕΘ. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, πρόκειται για μια σημαντικότατη μείωση από τον εμβολιασμό σε σχέση με τη νοσηλεία σε ΜΕΘ, η οποία αφορά συνολικά όλο τον ενήλικο πληθυσμό και είναι της τάξεως του 95%, είναι το 1/20 εδώ σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, και 20 φορές μείωση κινδύνου στους εμβολιασμένους.

Ηλικίες άνω των 60 η αποτελεσματικότητα εμβόλια :

Από την διαφάνει προκύπτει ότι η προστασία είναι εξαιρετικά υψηλή από 91% έως και 98%. Και φαίνεται ιδιαίτερα ότι ακόμα και οι ατελώς εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν μία προστασία της τάξεως του 77%, ενώ πολύ μεγαλύτερη προστασία έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τους κάτω των 60 ετών:

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας και εδώ το εμβόλιο αναμενόμενα διατηρεί το εξαιρετικό όφελος σε σχέση με τη νοσηλεία σε ΜΕΘ. Σε αυτές τις ηλικίες μάλιστα έχουμε ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς, 97%, 99%, 98% και για το J&J 90%. Πολύ υψηλή προστασία για κάτω τους 60 ετών για νοσηλεία σε ΜΕΘ.

 • Πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer: 97%
 • Πλήρως εμβολιασμένοι με Moderna: 99%
 • Πλήρως εμβολιασμένοι με AstraZeneca: 98%
 • Πλήρως εμβολιασμένοι με Johnson%Johnson: 90%

 

Δείτε τις ανακοινώσεις Τσιόδρα:

Η σύγκριση της αποτελεσματικότητας εμβολιών των δύο περιόδων προ «Δέλτα» και μετά «Δέλτα

Σύμφωνα με τη μελέτη η αποτελεσματικότητα παραμένει υψηλή  και μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά –επιδημιολογικά μοντέλα τα εμβόλια έως τις 11 Οκτωβρίου έσωσαν 8.400 ζωές ανθρώπων που θα είχαν καταλήξει εάν δεν είχαν εμβολιασθεί, ενώ ταυτόχρονα περιορίσθηκαν κατά 5.660 οι νοσηλείες σε εντατικές και κατά 5.500 οι διασωληνώσεις που θα ήταν αναγκαίες αν οι ασθενείς δεν ήταν εμβολιασμένοι.

Αναλυτικά αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας στα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου που παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα.  Ειδικότερα, είπε  ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, που σημαίνει μετά τα μέσα Ιουλίου, μετά την 28η εβδομάδα του 2021, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο. ”Υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91% έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση.” τόνισε .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

O Σωτήρης Τσιόδρας xειροθετήθηκε «Αρχων Οφφικιάλιος» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Τσιόδρας: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες -Τι είπε για τους εμβολιασμένους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Φάουτσι είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επανεκτιμήσουν την ταξιδιωτική απαγόρευση ενόψει των νέων πληροφοριών - δεν είπε πότε θα μπορούσαν να την άρουν

Ένα από τα ενθαρρυντικά σημάδια που ανέφερε ο Fauci είναι ότι η σοβαρότητα της όμικρον δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στην σαφώς αυξημένη μεταδοτικότητά της. Ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν σοβαρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με σχεδόν κάθετη άνοδο σε καθημερινά νέα κρούσματα, η Νότια Αφρική δεν έχει ακόμη αναφέρει παρόμοια αύξηση σε νοσηλείες ή θανάτους, ανέφεραν οι New York Times

Αύξηση της ανίχνευσης επαφών σε ορισμέλες πολιτείεςτων ΗΠΑ λόγω της παραλλαγής "όμικρον"

Αλλά αποφάσισαν ότι δεν ήταν απαραίτητο να επικοινωνήσουν με κάθε συμμετέχοντα, καθώς ο μολυσμένος άνδρας δεν φαινόταν να έχει στενές επαφές με έδρα τη Νέα Υόρκη. Στη Μινεσότα, εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι ερευνούν «έναν κύκλο επαφών» για τον άνδρα που πιστεύεται ότι μολύνθηκε στο συνέδριο, δήλωσε ο Kris Ehresmann, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών της πολιτείας.

Επιστήμονες και Κυβέρνηση εξετάζουν νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εν όψει της "όμικρον" και των Χριστουγέννων

«Με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον, οπωσδήποτε τα δεδομένα αλλάζουν και είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια διαφοροποίηση σε ό,τι ισχύει τώρα, στο μέλλον» προσέθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Σημείωσε ότι «περιμένουμε τα δεδομένα για την Όμικρον. Μέχρι στιγμής, οι ερωτήσεις είναι πιο πολλές από τις απαντήσεις».

Ο Artur Pawlowski, Καναδός πάστορας, είχε διαταχθεί να απαγγέλει ένα σενάριο παπαγαλίζοντας απόψεις «ιατρικών ειδικών» σχετικά με την κοινωνική απόσταση

Τον Ιούνιο, ο γερουσιαστής Josh Hawley, R-Mo., κάλεσε την Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) να εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης του Καναδά στην ειδική λίστα παρακολούθησης λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι πάστορες στη χώρα.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Αναμνηστική δόση για όλους άνω των 18 ετών 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό

Θεμιστοκλέους τρίτη δόση εμβόλιο: Για τους νοσήσαντες, ο εμβολιασμός θα γίνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωση. Παράλληλα, παραμένει το διάστημα των δύο μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J.

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και ΕΜΑΚ λέει το ΣτΕ

Υγειονομικοί ΕΜΑΚ: Η απόφαση του ΣτΕ κατά πλειοψηφία ήταν πως δεν αντίκεινται στις συνταγματικές επιταγές και τις υπερνομοθετικές διατάξεις οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και σε όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.